Yerli istihbarat gemisi Ufuk suya indi: İşte özellikleri

kunteper

Member
Türkiye’nin yerli üretim birinci istihbarat gemisi olma özelliğini taşıyan Test ve Eğitim Gemisi Ufuk, bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katıldığı merasimle envantere girdi.

Türkiye’nin yerli birinci istihbarat gemisi TGC Ufuk için inşa edildiği İstanbul Denizcilik Tersanesi’nde merasim düzenleniyor. Merasime Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da katıldı. Erdoğan merasimde bir konuşma gerçekleştirdi.

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan satırbaşları şöyleki:

Savunma sanayiinde bağımsız olamayan milletlerin geleceğe itimatla bakabilmelerinin mümkün olmadığını etrafımızda olan hadiseler bize bir sefer daha gösterdi. Türkiye bölgesinde oyun kuran ve kurulan oyunları bozan bir ülke haline geldi.

Türkiye gizli-açık tüm ambargolara karşın her alanda ulusal çıkarlarının gerektirdiği tüm atılımları yapabilmesini savunma sanayiindeki ilerlemeye borçludur. Türkiye hayli geniş bir yelpazede gereksinimimiz olan sistemleri yerli ve ulusal olarak üretiyor geliştiriyor ve kullanıyoruz. Savunma ve havacılık ihracatımızın bu yıl sonunda 4 milyar doları aşmasını bekliyoruz.

Ülkemizi geleceğin harp ortamına hazırlıyoruz. Derin öğrenme ve yapay zeka entegrasyonu gerektiren karmaşık sistemlere yönelik çalışmalarımız süratle devam ediyor.

Bir yandan da gözümüz uzayda. Uzay alanında da gerek fırlatma sistemleri gerekse uydu sistemleri geliştirme çalışmalarımız sürüyor. Ülkemizin gerektiği üzere korunabilmesi fakat mavi vatanın en yeterli biçimde savunulmasıyla mümkündür. Donanmamızı daha kuvvetli kılacak pek epeyce projeyi hayata geçirdik.

25 ÜLKEYE 180 ADET DENİZ PLATFORMU İHRAÇ ETTİK

Envanterimizde bulunan birfazlaca deniz aracını günümüz kaidelerine uygun biçimde modernize ediliyor. Modernize edilen deniz araçlarımızın sistemleri yerli ve ulusal eserlerle donatılıyor.

Ülkemiz halihazırda dünyada bir savaş gemisini ulusal olarak tasarlayan, inşa edebilen 10 ülke içinde yer alıyor. Ülkemiz tersanelerinde kendi gereksinimlerimiz yanında dünyanın dört bir yanı için de gemiler ve botlar yapılıyor. Şu ana kadar 25 ülkeye 180 adet deniz platformu ihraç ettik. Artık, bir adım daha ileri giderek yüksek teknoloji gerektiren sistemlere odaklanıyoruz.

“HEDEFİMİZ SAVUNMA SANAYİİNDE TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE”

İnşası süren İstanbul ve ihalesine çıktığımız 3 adet fırkateynimiz de yerli ve ulusal dikey atım sistemi ve hava savunma sistemleri olacak. Önümüzdeki 2 yılda donanmamızı daha da güçlendiriyoruz.

Amacımız savunma sanayiinde tam bağımsız bir Türkiye’dir. Dünyada pek az istihbarat teşkilatının sahip olduğu bu gemi yardımıyla denizlerde de gücümüzün artacağına inanıyorum. Teşkilatımızın bir daha sonraki gayesi uydu sistemleri ile uzayda yerini alarak bu ögeleri en faal biçimde kullanmak olacaktır. Bugüne kadar olduğu üzere önümüzdeki periyotta de teşkilatımızı her alanda destekleyerek büyük ve kuvvetli Türkiye’nin inşasında gayretimize daha fazla katkı vermesini sağlayacağız.

TÜRKİYE’NİN BİRİNCİ ULUSAL İSTİHBARAT GEMİSİ

STM ana yükleniciliğinde inşa edilen Ufuk Korveti’nin komuta denetim, elektronik sistemler ve test eğitim sistem donanımları ASELSAN tarafınca sağlandı. Korvet, ulusal imkan ve kabiliyetlerle üretilen Türkiye’nin birinci istihbarat gemisi olma özelliğini taşıyor.

Ufuk Korveti, ağır iklim ve deniz kurallarında, memleketler arası sular dahil 45 gün kesintisiz seyir yaparak ulusal güvenliğe yönelik tehditleri anında tespit edebilecek.

MİLGEM PROJESİ’NİN KRİTİK HALKASI

MİLGEM Projesi’nde birinci 4 gemiden daha sonra kritik bir halkayı oluşturan, birebir tekne formu üzerine inşa edilen gemi, bir daha Erdoğan’ın katıldığı merasimle 9 Şubat 2019’da denize indirilmişti. 99,5 metre uzunluğu, 14,4 metre azami genişliği, 2 bin 400 ton deplasmanı ve 3,6 metre su çekimiyle filoya katılacak Ufuk Korveti’ne 10 tonluk bir helikopter iniş yapabilecek.

Odatv.com