Vancouver'daki bir rekor işletmede nadir Beatles seçmeleri

celikci

New member
Bant, tezgahın arkasındaki bir rafta göze çarpmayan bir şekilde oturdu ve beş, belki 10 yıllık toz topladı – Rob Frith yolunu kaybettiğini söylüyor.

69 yaşındaki Frith, 44 yılında on binlerce vinil kayıt ve diğer müzikal kalıntılar için bir depo haline gelen Vancouver, British Columbia'daki Neptoon Records'a nasıl yol açtığını hatırlayamadı.

Karton kutusundaki etiket bunun bir Beatles demo grubu olduğunu söyledi, ancak onlarca yıl boyunca yeterli bootleg atışını duyduğunda, birkaç hafta önce bir disk jokey arkadaşı Larry Hennessey'e girene kadar şüpheci oldu.

Gizem kasetine oyuna bastırdıklarında 11 Mart gece yarısından kısa bir süre önce oldu. Açılış gitar resifinden ve 21 yaşındaki John Lennon'un tonlamasından Frith'e, Motown hit “Money (Bu İstediğim)” kapağını yapan Beatles'ı dinlediğinde kulaklarına inanamayacağını söyledi.

“Hepimiz hemen herkese bir göz atıyoruz,” dedi Frith. “Görünüşe göre Beatles odada. Çok açık.”

Frith, cildin 1962'den Beatles Yeni Yılının seçmelerinin, grubun reddedilmesiyle sona eren bir oturum olan Londra'daki Decca Records için profesyonel olarak düzenlenmiş bir kaydı gibi göründüğünü söyledi.

Frith'e göre, 15 şarkı – hepsi üç kapak hariç – seçmelerden grubun set listesi ile anlaştı.

Frith ve Hennessey ile grubu duyan 65 yaşındaki Doug Schober, “Ne olduğunu görmek için Google'a başlıyorum” dedi. “Üçüncü şarkıdan sonra diyorum ki: 'Bence bu Decca demosu.'”

Gruptaki hiç kimse seçmelerin bir yüksek lisans kopyası olduğunu açıklamaya cesaret edemedi, ama oldukça sıkı görünüyordu.

Beatles, 1995 yılında “Anthology 1” derlemesindeki seçmelerden beş şarkıyı resmen yayınlarken ve oturumun bootlege kayıtları yıllar boyunca dolaşıma getirilirken, ciltlere aşina olanlar, kusursuz ses kalitelerinin ve görünümlerinin benzersizliklerini ve potansiyel değerlerini gösterdiğini söylüyor.

“Sadakat inanılmaz,” dedi Hennessey.

Kayıt, bir kaset çalar içine daldırılma şeklini tekrarlamak için rollerden yapışkan bir bant üzerindeydi. Dinlemek için Hennessey, İsviçre'de üretilen ve odyophiller altında kült benzeri bir takipçileri olduğunu söylediği bir vintage kaset çalar olan bir Studer A810'a yüklemek zorunda kaldı.

Onu bitirdiğinde özel bir şey fark etti: Her şarkı arasında, kasetler çekildiğinde veya şarkılar arasında yer yapıldığında kullanılan beyaz lider bandından yapılmış bir tampon vardı. Yetkili, bu sorunlara bir bagaj bacakçının girmeyeceğini söyledi. Bir bootleg ayrıca, bir kopyanın her bir ana kayıttan oluştuğunda normalde ortaya çıkan tıslama ve diğer gürültü bozulmalarından arınmış olmayacağını söyledi.

Başka bir şey göze çarpıyordu. Grubun dijital ve CD kopyasını yapan Bay Hennessey, “Eylül in the Rain” şarkısının altı farklı değişikliği olduğunu söyledi.

Erkekler keşiflerini sosyal medyada yayınlamaya başladığında, kaydın kökeninin göstergeleri başladı.

Bir etiket Vancouver olan Can-Base Records'un eski başkanı ve kurucusu Jack Herschorn, bir Decca yapımcısı ona 1970'lerin başında şerit verdiğini ve av yapmak için kullanabileceğini önerdi. Ama bunu yapmakla ilgili endişeleri olduğunu söyledi.

“Beatles'a ibadet ettim,” dedi Herschorn. “Kafamda ahlaki olarak doğru olmayan hiçbir şey yapmam.”

Şu anda Meksika'da yaşayan Herschorn, daha sonra iflas eden plak şirketinden ayrılmadan önce kaseti kampa getirdiğini söyledi.

“Dürüst olmak gerekirse, bu grubu 40 yıldır düşünmemiştim” dedi. “Bence bazı benzersiz şeyler olabilir. Gerçek hayranlar, bunu duymaktan zevk aldıklarını duyuyorlar.”

DECCA kayıtlarına sahip olan Universal Music Group, yorumlarla ilgili sorulardaki ciltlere cevap vermedi.

Beatles'ın plak şirketi tarafından reddedilmesi onlarca yıl boyunca büyük ölçüde yazıldı ve alay edildi. En üst düzey yönetici, grubun yöneticisine “Guatar Güçleri çıkış yolunda” olduğunu söyledi, George Harrison “The Beatles Antolojisi” Kitabında (2000) hatırlattı.

O zaman, memleketi Liverpool'un dışındaki Beatles, Almanya'nın Hamburg'daki kulüplerdeki maraton setleri sırasında karakteristik seslerini kestikten sonra hala büyük ölçüde bilinmiyordu. Seçme grubunu yapmak için 15 £ ödeyen grup, hala hatlarını pekiştirmek zorunda kaldı. Pete Best hala davuldaydı; Ringo Starr onun yerine sadece Ağustos 1962'de yerini alacaktı.

Paul McCartney daha sonra seçmeler sırasında grubun performansının ezici olduğunu söyledi.

“Ligaments dinleyin ve neden Decca tartışmasını geçmediğimizi anlayabiliyorum,” dedi “Antoloji” kitabında. “O kadar iyi değildik; oldukça ilginç ve orijinal şeyler olmasına rağmen.”

McCartney temsilcisi, kasetle ilgili yorum talebine yanıt vermedi.

Telegraph, 2012 yılında Beatles'ın bir güvenlik şampiyonası bir Japon koleksiyoncuya veya 56.000 ABD dolarının üzerinde 35.000 £ karşılığında satıldı. Ancak, bu kayıt, kökenleri hakkında sorular soran sadece 10 şarkı içeriyordu.

Frith, McCartney'e grup vermeyi düşüneceğini ve ayrıca hayırsever amaçlar için bir dinleme etkinliği düzenlemeyi düşüneceğini söyledi. Aksi takdirde, kaseti tutmayı planladığını söyledi. Sadece bir ay önce sadece bir ay önce bağladığını düşünmek.

“Birisi bana bu cilt için 20 dolar vermiş olsaydı,” dedi, “muhtemelen satardım.”