Taşgetiren: Erdoğan ABD’ye Erbakan’dan farklıyız demiştir

kunteper

Member
AK Parti eski Merkez Karar ve İdare Heyeti (MKYK) üyesi ve iş insanı Ethem Sancak’ın “Biz Amerika’nın takviyesiyle iktidara geldik” kelamlarıyla başlayan tartışma devam ediyor. Konuşmasının ses kaydının ortaya çıkmasından daha sonra kesin ihraç istemiyle Vilayet Disiplin Kurulu’na sevk edilen Sancak’ın kelamlarını pahalandıran Karar muharriri Ahmet Taşgetiren, AK Parti’nin ABD tarafınca iktidara getirildiği düşünmediğini, lakin Erdoğan’ın ABD’ye ‘Erbakan’dan farklıyız’ demiş olabileceğini düşündüğünü söylemiş oldu.

Sancak’ın eski Aydınlıkçı – Maocu olduğunu, daha sonradan değişerek “Erdoğan aşığı” olduğunu ve tartışmalı ihaleler aldığını hatırlatan Taşgetiren’in yazısından bir kısım şöyleki:

“AK Parti’nin Amerika tarafınca iktidara getirildiği savını en çok Saadetliler söylem etmişlerdir, sanıyorum. Bunun için münasebet olarak başta Erdoğan olmak üzere AK Parti ileri gelenlerinin kuruluş safhasında Amerika’ya seyahatleri ve oradaki görüşmeleri gösterilmiştir.

Ben de birfazlaca yazımda bu mevzuyu ele aldım. Şöyle yaklaştım: AK Parti’nin ABD tarafınca iktidara getirildiği kanısına katılmıyorum. Lakin Amerika, her ülkedeki siyasi gelişmeleri takip eder ve iktidara yürüyen hareketlerle münasebet kurar. Fazilet’ten ayrılma ve partileşme safhasında “Yenilikçi hareket”in yükselen bir dalga üzerinde olduğu açıktı. Amerika, hem D-8 projesiyle hem Ortadoğu’da “Batı’ya meydan okuyan” ve “İslam dünyası” ajandası ile yürüyen Erbakan’dan rahatsızdı. Bu rahatsızlık, Varşova Paktı’nın dağılması ve NATO’nun yeni misyon arayışı çerçevesinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki “İslamcı yükseliş”i “Radikal İslam” tanımlaması ile “yeşil tehlike” olarak nitelediği periyoda denk geliyordu.

Lakin bir “İslam dünyası gerçeği” vardı ve Türkiye üzere bir merkez ülke üzerinden bu dünya ile irtibat kurulabilir, hatta bu dünyaya “yeni düzen” verilebilirdi. Yeni nizam, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü vs kodları taşımaktaydı. Onun da emeli “Radikal İslam” yükselişini denetim etmekti.

Türkiye’nin Kemalist laik kodlarla İslam dünyasında bu biçimde bir misyonu icra etmesi mümkün değildi. AK Parti takımları, hem İslami tabandan gelen tıpkı vakitte Erbakan çizgisini eleştiren mahiyetiyle bu misyona oturmaz mıydı? Amerika herbiçimde AK Parti takımlarının bu noktada tahlil edecekti.

Benim kanaatim, Erdoğan dahil AK Parti ileri gelenleri Amerika’daki temaslarında Refah – Saadet ya da daha açıkçası Erbakan çizgisinden farklılıklarını anlatmışlardır. Batı ile ilgiye nasıl baktıkları, Türkiye’nin çıkarlarını alışılmış ki önceleyecekleri lakin bir “meydan okuma” hali ortasında de olmayacakları, Türkiye – Batı bağlantılarının mutlak manada çatışma ortasında olmasının gerekmediği, İslam dünyasının bir yenilenmeye muhtaçlığı olduğu, bunun da dışardan dayatma ile yapılmasının mümkün olmadığı, içerden, Türkiye üzere bir ülkenin öncülüğünde ve İslami hüviyetleri bilinen bireylerce yapılabileceği, AK Parti’nin bu biçimde bir misyon için en uygun yapı olduğu, Amerika’nın bu biçimde bir yapının iktidara gelmesinin önünü kesmemesi gerektiği, bunun için içerde oluşacak muhalif odaklara yürek vermemesi….. üzere değerlendirmeler yapılmıştır. Mümkündür ki, ABD’de “içerdeki 28 Şubatvari keskin muhalif odakların meşruiyet sorgulamaları”na karşı tesirleri bilinen “Dış odak” nötralizasyonunu sağlamak amaçlanmıştır. Bunları bilgi olarak değil, olanlara bakıp benim okumam olarak yazdım, anlattım bugüne kadar.” (HABER MERKEZİ)

YAZININ TAMAMI