Tartışma büyüyor… Müjde Ar Erdoğan’a Anayasa’yı hatırlattı

kunteper

Member
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mescitte Sezen Aksu’yu amaç alarak, “Hz. Adem efendimize kimsenin lisanı uzanamaz. O uzanan lisanları yer geldiğinde koparmak bizim nazaranvimizdir” tabirlerine sanatçı Müjde Ar’dan reaksiyon geldi. Ar, “Cumhurbaşkanı’na hatırlatmak isterim Anayasa’nın 64. hususu devletin sanat ve sanatkarlarını müdafaasını ve desteklemesini emreder” dedi.

Cuma namazı sırasında cami cemaatine seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sanatçı Sezen Aksu’yu işaret ederek, “Hakaretlerin bini bir para. Bütün bunların karşısında dimdik duracak olanlar sizlersiniz. Hz. Adem efendimize kimsenin lisanı uzanamaz. O uzanan lisanları yer geldiğinde koparmak bizim misyonumuzdur. Havva validemize kimsenin lisanı uzanamaz. Onlara da had bildirmek bizim bakılırsavimizdir” sözlerini kullandı.

Halk TV’de yayınlanan Perdenin Önü Ardı programına bağlanan sanatçı Müjde Ar bahse ait açıklamalarda bulundu. Aksu ile 45 yıllık arkadaşlıkları olduğun söyleyen Müjde Ar, şu tabirleri kullandı:

ANAYASA’YI HATIRLATTI

“Ben artık dedim burası kelamın bittiği yer. Bundan daha makûs bir şey olamaz. Şöyle söyleyeyim genel olarak da söylenenleri takip ediyoruz. Durum vahim. Hatta vahimden de öte bir durumdayız. Genel olarak Türkiye’nin ortasında bulunduğu durum olarak. Artık ben siyasetçi değilim. Kültür sanat insanıyım lakin evvela Cumhurbaşkanı’na şunu hatırlatmak isterim ki Anayasa’nın 64. hususu devletin sanat ve sanatkarlarını muhafazasını ve desteklemesini emreder.

“SIRA SANATKARLARIN LİSANININ KOPARTILMASINA MI GELİYOR?”

Anayasa bildiğim kadarıyla ‘dil kopartma’ diye bir bakılırsav vermiyor, hükümete, devlete ve siyaset beşerlerine. Artık AKP Hükümeti ise ne yapıyor bu açık karara karşın, yıllardır sanatkarlara baskı yapıyor, sanat yapıtlarına sansür uyguluyor. Hatırlarsınız, Kars’taki heykel yıkımı. Hepimiz bağırdık, çağırdık, itiraz ettik. Lakin sonunda patır kütür bu heykeli ‘ucube’ dediler yıktılar. Merak ediyorum. Bundan daha sonra sıra sanatkarların lisanının kopartılmasına mı geliyor?

“TARİKATLARA VERİLİYOR O GÖREV”

bu biçimde bir tabir nasıl kullanılır? Nasıl bunu hayal edilebilir, bir kavram halinde insan benimser. Artık bana sorarsanız karma karışık şeyler devreye giriyor. ‘Sanatçıların lisanının koparılması’ Tarikatlara veriliyor o misyon. Ben o akşam Sezen’le birliktedim. Evdeydik. Kapıya geleceğiz dediler. Geldiler. Gelecek grup 10 kişi için müsaade almış. Polis Kanlıca meydanına sürükledi.

‘Korktunuz mu?’ derseniz, biz korkmadık. aslına bakarsan korkan beşerden Sezen Aksu falan olmaz. Biz ne yaptığımızı fazlaca uygun biliyoruz.

Lisan koparma problemi bir de bunun şahsen mescitte lisana getirilmesi, bir de oradan tarikatlara vazife olarak verilmesi dehşetli bir tehdittir ve tehlikedir. Bu direkt olarak halkı sanata, sanatkara karşı kışkırtmaktır. Biz vazgeçmeyiz. İşimizi yapmayı seviyoruz ancak şu unutulmamalıdır ki özgür ve özerktir. Kimsenin tarihi ile sanat falan yapılmaz.”