Son ankette Sedat Peker tesiri

kunteper

Member
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin seçim anketi kararına göre, Cumhur İttifakı yüzde 35,8, Millet İttifakı yüze 39,8 oy alıyor. Partilere bakılırsa dağılım ise AKP yüzde 29,3, CHP yüzde 27 DÜZGÜN Parti yüzde 12,6, HDP yüzde 11,6, MHP yüzde 6,5 olarak gerçekleşti. Ankette, “Partimi değiştirmeye karar verdim” diyenlerin birinci sıralarını MHP, Saadet ve AKP seçmeni oluşturdu.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, seçmen eğilimini ölçmek maksadıyla Türkiye genelinde 21-28 Haziran tarihleri içinde anket yaptı. İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Ağrı, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Antep, Kars, Mardin, Mersin, Urfa, Van, Antalya, Konya, Bursa, Muğla, Samsun ve Artvin’de yapılan anket kapsamında bin 8 kişi ile online ve telefon üzerinden görüşme yapıldı.

Ankette iştirakçilere yöneltilen sorular üç kısımdan oluştu. Birinci kısımda araştırma kümesinin sosyo-ekonomik durumlarını tespit edecek demografik sorular; ikinci kısımda Türkiye’nin öncelikli temel sıkıntılarına ve gündeme dair algıyı ölçmeye yarayacak sorular; üçüncü kısımda ise ittifaklara dair eğilim ile muhtemel Genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair oy verme tercihlerini ölçmeye yönelik sorular yöneltildi. Ankete katılanların yüzde 54,6’sı bayan, yüzde 45,4’ü ise erkeklerden oluştu.

“Türkiye’nin en değerli 1’nci öncelikli sorunu nedir?” sorusuna iştirakçilerin yüzde 47,9’u “Ekonomik kriz/işsizlik”, yüzde 16,1’i “Cumhurbaşkanlığı Sistemi”, yüzde 10,9’u “Hukuk sisteminin mevcut durumu”, yüzde 8,9’u “Demokrasinin olmayışı” ve yüzde 7,2’si “Kürt Sorunu” halinde cevap verdi.

İştirakçilerin yüzde 58,3’ü, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine ait sorulan soruya “başarılı bulmuyorum” dedi. Sistemi “başarılı” bulanların oranı yüzde 20,2’de kaldı. “Mevcut hükümetin ülkeyi yönetme performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna iştirakçilerin yüzde 20,7’si “başarılı”, yüzde 59,2’si “başarısız” yanıtı verdi. İştirakçilerin yüzde 20’si ise “Kararsızım” halinde cevap verdi.

“Türkiye’nin ortasında bulunduğu mevcut şartları göz önünde bulundurduğunuzda, erken bir genel seçime gidilmesi gerektiği düşünüyor musunuz?” sorusuna iştirakçilerin yüzde 61,4’ü “Evet”, yüzde 22,4’ü “Hayır”, yüzde 16,2’si “Kararsızım” biçiminde yanıtladı.

SEDAT PEKER TESİRİ

“Sedat Peker’in son devirde içerisinde hükümet ve devlet yetkililerinin de olduğu kimi isimleri zikrederek toplumsal medyada ileri sürdüğü sav ve anlatıları duydunuz mu?” sorusuna yüzde 87,1 “Evet”, yüzde 12,9 “Hayır” yanıtı verdi. “Sedat Peker’in toplumsal medyadaki savları oy verme tercihinizi etkiledi mi?” sorusuna yüzde 54,9 “oy verme tercihime hiç bir tesiri olmadı”, yüzde 23,2 “oy verdiğim partiye daha sıkı sarılmaya karar verdim”, yüzde 12,9 “duymadığım için oy tercihime tesiri olmadı”, yüzde 6,4 “hiç bir partiye oy vermemeye karar verdim”, yüzde 2,6 “oy verdiğim partiyi değiştirmeye karar verdim” cevabı verildi.

Ankette, “Partimi değiştirmeye karar verdim” diyenlerin birinci sıralarını MHP, Saadet ve AKP seçmeni oluşturdu. İştirakçilerin yüzde 64,4’ü “iddiaların hiç biri için tesirli bir soruşturma yürütüleceğini düşünmediğini” ve yüzde 14,5’i “bir kısmının soruşturulacağını düşünüyorum” diye belirtti. İştirakçilerin yalnızca yüzde 6,7’si “tüm tezleri için tesirli bir soruşturma yürütüleceğini” düşündüğünü bildirdi.

“Mevcut durumda, var olan ittifaklara oy verir misiniz?” sorusuna iştirakçilerin yüzde 30,1’i “Millet ittifakına oy veririm”, yüzde 29,3’ü “Cumhur ittifakına oy veririm”, yüzde 23,9’u “Oy verdiğim parti ortasında olursa lakin oy verebilirim”, yüzde 8,9’u “Kararsızım”, yüzde 7,8’i “Hayır, hiç bir şartta oy vermem” diye yanıtladı.

HDP NASIL BİR İTTİFAKTA YER ALMALI

Ankette, ittifaklara dair de iştirakçilere soru yöneltildi. İştirakçilere “Sizce HDP nasıl bir ittifakta yer almalı?” sorusu yöneltildi. İştirakçilerin yüzde 35,9’u “hiç bir ittifakta yer almamalı”, yüzde 32,8’i “Millet ittifakında yer almalı”, yüzde 16’sı “Deva Partisi ve CHP’nin ortasında olduğu yeni bir ittifakta olmalı”, yüzde 15,3’ü “Cumhur ittifakında yer almalı” cevabı verdi. HDP hiç bir ittifakta yer almamalı diyen seçmenin yüzde 80,4’ü evvelki seçimde HDP’ye oy verdiğini açıklarken, CHP’ye oy vermiş değerli bir seçmen kümesi da ortasında HDP ile Deva Partisinin olduğu yeni bir ittifak önerdiği görüldü.

İştirakçilere “Aşağıdaki partilerin ülke gündemine ve problemlerin tahliline dair yürüttüğü siyasetleri başarılı buluyor musunuz?” sorusu da yöneltildi. AKP’nin yürüttüğü siyasetler için iştirakçilerin yüzde 49,4’ü “Başarısız”, yüzde 25,8’i “Başarılı”; CHP’nin yürüttüğü siyasetler için iştirakçilerin yüzde 32,8’i “Başarısız”, yüzde 28,8’i “Başarılı”; HDP’nin yürüttüğü siyasetler için iştirakçilerin yüzde 41,6’sı “Başarısız, yüzde 19,9’u “Başarılı”; DÜZGÜN Partinin yürüttüğü siyasetler için iştirakçilerin yüzde 39,7’si “Başarısız”, yüzde 28,9’u “Başarılı”; MHP’nin yürüttüğü siyasetler için iştirakçilerin yüzde 62,3’ü “Başarısız”, yüzde 7’si “Başarılı” yanıtı verdi.

“24 Haziran 2018’de gerçekleşen genel seçimlerde hangi partiye oy verdiniz?” sorusuna iştirakçilerin yüzde 36,7’si “AK Parti”, yüzde 25,6’sı “CHP”, yüzde 10,1’i “HDP”, yüzde 9,8’i “Oy Kullanmadım”, yüzde 9’u “İYİ Parti”, yüzde 8’i “MHP” ve yüzde 0,7’si ise “SAADET Partisi” halinde cevaplar verdi.

Rudaw’da yer alan habere bakılırsa iştirakçiler, “Sizce aday olması halinde mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir daha seçimleri kazanır mı?” sorusunu yanıtladı. İştirakçilerin yüzde 49,7’si “Hayır kazanmaz”, yüzde 24,9’u “Evet” ve yüzde 25,4’ü “Kararsızım” cevabı verdi. Akabinde yöneltilen “24 Haziran 2018’de gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminde hangi adaya oy verdiniz?” sorusuna iştirakçilerin yüzde 41’i “Recep Tayyip Erdoğan”, yüzde 33,2’si “Muharrem İnce”, yüzde 11,6’sı “Oy Kullanmadım”, yüzde 7,4’ü “Selahattin Demirtaş” ve yüzde 6,7’si “Meral Akşener” cevabı verdi.

“Bu Pazar bir Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa hangi adaya oy verirsiniz?” sorusuna ise iştirakçilerin yüzde 28’i “Recep Tayyip Erdoğan”, yüzde 14,6’sı “Partimin gösterdiği aday kimse ona oy veririm”, yüzde 13,7’si “Kemal Kılıçdaroğlu”, yüzde 10,6’sı “Ekrem İmamoğlu”, yüzde 7,3’ü “Selahattin Demirtaş”, yüzde 6,3’ü “Meral Akşener” karşılığı verdi. Verilen cevaplara nazaran Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oylarında 13 puanlık düşüş dikkat çekiyor.

4 PARTİ BARAJI GEÇİYOR

“Bu Pazar bir genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna ise iştirakçilerin yüzde 29,3’ü “AK Parti”, yüzde 27’si “CHP”, yüzde 12,6’sı “İYİ Parti”, yüzde 11,6’sı “HDP”, yüzde 6,5’i “MHP”, yüzde 2,9’u “DEVA Partisi”, yüzde 1,2’si “Gelecek Partisi” ve yüzde 0,2’si “Saadet Partisi” karşılığı verdi.

Cevaplara nazaran AKP 7,4 puan, MHP 1,5 puan gerilerken, muhalefet partilerin oylarının arttığı görülüyor.