Silah sesleri ve haydutlar Haitili çocuklar için okulu imkansız bir rüya haline getiriyor

celikci

New member
10 yaşındaki Faida Pierre en son okula gittiğinde, bir çete Port-au-Prince şehir merkezinde çevredeki mahalleye saldırırken annesi onu çıplak ayakla okul binasının çatısında ağlayarak bırakmıştı.

Silah seslerinin artması ve silahlı kişilerin yaklaşması üzerine müdür ve öğretmenler ebeveynleri çocuklarını almaları için çağırdı. Daha sonra herkes canını kurtarmak için koştu. Sonunda Faida yalnız kaldı.

Faida şunları anımsıyor: “Panik vardı ve insanlar binadan dışarı koştu. İnsanlar haydutların mahalleye saldırdığını söyledi, bu yüzden çocuklar çatıya çıkmaya çalıştı.”

Bu bir yıl önceydi ve Haiti'deki diğer 300.000 çocuk gibi üçüncü sınıfa giden Faida da artık okula gitmiyordu.

Eğitimden ve gelecek umutlarından mahrum bırakılan Haitili çocuklar, ülkeyi felce uğratan çete şiddetinin gözden kaçan kurbanları: evsizler, açlar ve çoğu zaman kaçtıkları silahlı gruplar tarafından silah altına alınmak üzere hedef alınıyorlar.

Pek çok okul çetelerin elindeki bölgelerde olduğu için kapalı kalıyor. Diğerleri, bir milyondan fazla insanın (ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 10'u) topluluklarındaki çetelerin ele geçirmesi nedeniyle evlerini terk etmesiyle fiili sığınaklar haline geldi.

UNICEF'e göre, aynı zamanda çocuk sayısını da takip eden Birleşmiş Milletler Çocuk Koruma Ajansı'na göre, geçen Şubat ayında başkent Port-au-Prince'in dalga tarafından vurulmasının ardından yaklaşık 15.000 hane hükümet ve okul binalarına akın etti. Şiddet nedeniyle okula gidemeyince felç oldu.

Okulları açık kalan aileler bile okul ücreti, üniforma ve malzeme için paraları olmadığı için çocuklarını kaydettiremediklerini söyledi. Haiti'deki çocukların çoğu özel okullara gidiyor, ancak devlet okulları da evleri ve işyerleri yakılan birçok ailenin artık karşılayamayacağı kadar mütevazı ücretler talep ediyor.

Aynı zamanda onbinlerce çocuk Port-au-Prince'ten Haiti'nin başka yerlerindeki daha güvenli yerlere gitmek üzere ayrıldı; bu durum birçok topluluktaki okulların ezilmesine neden oldu.

Okullarda ayrıca öğretmen ve personel sayısında da azalma yaşandı; bunların çoğu ya öldürüldü ya da ülkeyi terk etti. Hükümet yetkililerine göre Haiti'deki okullar öğretmenlerinin yaklaşık dörtte birini kaybetti.

Okula gitmek, eğitim kayıplarının yanı sıra onları hayatlarına zarar veren silahlı gruplara katılma konusunda da daha savunmasız hale getiriyor. Uzmanlar çete üyelerinin yarısının reşit olmadığını tahmin ediyor.

Eğitim bakanlığı, Port-au-Prince'in de dahil olduğu eyalette, 2023-24 öğretim yılı sonunda ulusal final sınavına 77.000 dokuzuncu sınıf öğrencisinin katıldığını, bu sayının bir önceki yıla göre 10.000 düşüş olduğunu söyledi. Yetkililer, geçen okul yılında başkent bölgesindeki okul sisteminin 13. sınıfından yaklaşık 130.000 öğrencinin çekildiğini tahmin ediyor.

Yetkililer, bu yıl kaç öğrencinin okulu bıraktığına ilişkin tam bir değerlendirme yapamadıklarını söyledi.

Faida okula gitmiyor ama bir okulda yaşıyor. Annesi, Faida'nın babasının bir çete saldırısında öldürüldüğünü söyledi, böylece o ve Faida, Port-au-Prince'teki Lycée Marie Jeanne okulunda yaşayan yaklaşık 5.000 kişiye katıldı.

Sonbaharda bir Haberler muhabiri ve fotoğrafçısı okulu ziyaret ettiğinde Faida ve annesi Faroline Parice, sivrisinekler ve yağmur suyuyla dolu bir avluda dışarıda uyudular.

Bayan Parice, “Geceleri bazen uyanıp ağlıyor” dedi. “Okula ne zaman döneceğini soruyor.”

17 yaşındaki Wudley Beauge ve 15 yaşındaki kız kardeşi Sadora Damus da oradaydı ve bir okul yılından fazla süre kaçırdılar.

Sadora polis şefi olmayı hayal ediyor, ancak polis akademisine girebilmek için dokuzuncu sınıf sınavlarını geçmek zorunda kalacak ve sekizinci sınıftan sonra okulu bırakacak. 10. sınıfı kaçıran Wudley, araba tamircisi olmak istiyor.

Yaklaşık bir düzine kişiyle birlikte sınıfın zemininde uyuyorlar.

Wudley, “İlk önceliğim okula geri dönmek olacaktır çünkü hedeflerimi benden daha yaşlı insanlarla paylaştığımda, 'Tamirci olmak istiyorsan okula geri dönmelisin' diyorlar” dedi Wudley. “Ailemin beni tamirci okuluna gönderecek parası yok.”

38 yaşındaki annesi Soirilia Elpenord, çocuklarının okula gitmesini istiyor ancak kozmetik mağazası ve evi çete üyeleri tarafından ateşe verildiği için dört çocuk annesi, barınak bulmanın ders çalışmaktan daha önemli olduğunu söyledi.

“Okul mu? Bu bir öncelik değil” dedi. “Benim önceliğim hayatta kalmak. Şu anda Haiti'deki her ebeveyn için en büyük öncelik nasıl hayatta kalacağıdır.”

UNICEF, ihtiyaç sahibi ailelere nakdi yardım sağlamak için Haiti hükümetiyle birlikte çalıştı ancak çocukları okula gidenlere öncelik veriyor ve birçok ebeveyn bu yardıma uygun olmadıklarını söylüyor.

Yakın zamanda Haiti'de UNICEF'in başkanlığını devralan Bruno Maes, tüm ailelere yardım edecek yeterli kaynağın olmadığını kabul etti, ancak giderek daha fazla çocuğun yardım almadan okulu bıraktığını söyledi.

Çoğunluğu başkentten olmak üzere 100.000'den fazla öğrencinin hayatın nispeten sakin olduğu güneye taşınması, eğitim durumunu daha da zorlaştırdı.

Ancak okullarda onlara yer yoktu. Pek çok öğrenci yalnızca sırtlarındaki kıyafetlerle kaçtı ve doğum belgesi, okul karnesi veya sınıf seviyelerini kanıtlayacak diğer belgeler olmadan geldi.

Bay Maes, “Belgeleriniz eksik, onları kaçmaya zorlayan şiddet etkileri var, sonra okullarda yeriniz yok, sonra da paranız yok ve ödeyemiyorsunuz” dedi. “Çoğu çocuğu etkileyen sorunların boyutu çok büyük.”

Tehlikede olan çok şey var: UNICEF'e göre çeteler tarafından silah altına alınan çocukların sayısı geçen yıl yüzde 70 arttı. Uzmanlar, yedi yaşındaki çocukların çete gözlemcisi olarak çalışmasının yaygın olduğunu söylüyor.

Uluslararası Af Örgütü için silahlı çatışmalardaki çocukları araştıran Janine Morna, yakında hazırlanacak bir rapor için görüştüğü Haiti'deki genç çete üyelerinin kendisine ya tehdit altında ya da maddi çaresizlik nedeniyle katıldıklarını söylediğini söyledi. Çetelerin genellikle ya küçük bir aylık ödeme yaptığını ya da genç üyelerin ayak işlerini yaptıktan sonra para üstünü almalarına izin verdiğini söyledi.

Görüştüğü çocukların hiçbiri okula gitmedi.

Bayan Morna, “Okulların çocukları aktif ve meşgul tutarak işe alımları önleyebileceğini biliyoruz” dedi. “Konuştuğumuz çocuklar, bazen evlerinde ya da yerinden edilmiş kişilerin kamplarında kilitli kalarak, zenginleşme ve oyun oynama fırsatlarından mahrum bırakılıyor.”

“Bir çeteye katılma ihtimali” diye ekledi, “okuldan uzak kaldığın süre uzadıkça daha çekici hale geliyor.”

Haitili yetkililer, ülkede istikrarın sağlanmasına yönelik önemli bir adım olarak eğitim sistemini iyileştirmeye kararlı olduklarını söyledi. Amaç, erken sınıfların ücretsiz olmasını ve ailelerin burs ve kitap almasını sağlayarak okulları daha ekonomik hale getirmektir.

Hükümet ayrıca okulları fiilen barınak haline gelen öğrencilerin barınması için de binalar kiraladı.

Ülkenin eğitim bakanı Augustin Antoine, “Haiti eğitime büyük yatırım yaptı” dedi.

Bölgedeki okulları denetleyen eğitim bakanlığı yetkilisi Etienne Louisseul France, Port-au-Prince'in de aralarında bulunduğu batı bölgesindeki bazı okulların sonbaharda yeniden açıldığını ancak daha az öğrenciyle birlikte açıldığını söyledi.

Haiti, son seçilmiş başkanının suikasta kurban gittiği 2021'den bu yana kargaşa içinde. Geçtiğimiz yıl çeteler bir araya gelerek polis karakollarına, hastanelere ve tüm mahallelere koordineli saldırılar düzenledi. Polis teşkilatının tükenmesiyle (birçok polis memuru insani şartlı tahliye kapsamında ABD vizesi kullanmıştı) hükümet şiddeti kontrol altına almakta zorlanıyor.

Port-au-Prince havaalanı, çete üyelerinin ABD uçaklarına ateş açmasının ardından Kasım ayından bu yana kapalı. Biden yönetimi tarafından finanse edilen ve çoğunlukla Kenya polisinden oluşan uluslararası güç, çetelerin başkent üzerindeki hakimiyetini gevşetmek için çok az şey yaptı.

Birleşmiş Milletler'e göre 2024'te en az 5.600 kişi öldürüldü; bu rakam bir önceki yıla göre neredeyse yüzde 25 daha fazla.

Fransa, “Artık durum öyle ki birçok okul, hatta özel okullar bile kapanmak zorunda kaldı” dedi ve yetkililerin “bir B planı düşünmesi” gerektiğini ekledi.

Bayan Elpenord'un yedek planı, oğlunu okula gidebilmesi için mahallenin dışındaki bir aileye göndermektir. Kızı birkaç hafta önce okula dönmeye çalıştı ama çete çatışmaları onu durdurdu.

Hâlâ 10. sınıfa girmeyi ümit eden oğlu Wudley, “Bunun beni mahvettiğini hissediyorum” dedi. “Ve bu beni üzüyor.”

André Paultre Port-au-Prince, Haiti'den raporlamaya katkı.