Sezai Temelli: Kimsenin masasında gözümüz yok

kunteper

Member
HAKKARİ – Hakkari’de HDP Merkez İlçe 4. Olağan Kongresi düzenlendi. Kongreye HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, Hakkâri Milletvekili Sait Dede, HDP eski milletvekili Abdullah Zeydan, vilayet genel meclis lider ve üyeleri, ÖHD, İHD temsilcileri, HDP vilayet ve ilçe teşkilatları, Barış Anneleri ile biroldukça kişi katıldı.

Tek liste halinde yapılan kongrenin divan başkanlığına Musa Alkan getirilirken divan üyeliğine ise Nazmi Coşkun, Sinem Duran ve barış annesi Fatma Turan seçildi. Açılış konuşmasını yapan HDP Vilayet E lideri Hümeyra Armut, kongreye katılan herkese teşekkür etti. Akabinde kelam alan HDP’li Sait Dede, son süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, partilerine yönelik uygulanan tüm baskı ve tutuklamalara karşın çabaya devam edeceklerini söylemiş oldu.

‘LEYLA GÜVEN’İN BURADA OLMASI GEREKİRDİ’

“Bu kürsüde aslında Leyla Güven’in olması gerekirdi” diyen Dede, “Bu uğurda uğraş ederken tutuklanan ve sürgün edilen tüm yoldaşlarımızın uğraşı önünde hürmetle eğiliyorum. Bu savaş baronlarının, bu emperyalist güçlerin, tekçi, merkeziyetçi ve ulusçu yaklaşımları karşısında bunları yıllar evvel ön goren, çözümleyen ve demokratik bir hayatın temellerinin atılması gerektiğini söyleyen Öcalan’ın fikirleri tek umuttur, tek çıkış yoludur” diye konuştu.

Edirne Cezaevi’nden bir süre evvel tahliye olan ve kente birinci sefer gelen Abdullah Zeydan ise, vatandaşların kendisine gösterdiği ilgi ve sevgiden dolayı memnuniyetini lisana getirdi.

‘YÖNETİCİ ARKADAŞLARIMIZ REHİN ALINDI’

“Kısa bir ayrılık dönemimin oldu” diyen Zeydan, “yinedan bu biçimdesi onurlu ve asil bir halkın karşısında olmak onur vericidir. Beş yıl boyunca sizlerin helal oylarıyla seçilen ben benim üzere milletvekilleri arkadaşlarım, belediye eşbaşkanları, STK temsilcileri ve yönetici arkadaşlarımız rehin alındık. Bütün bu süreçte hem seçim meydanlarında birebir vakitte çamur meydanlarında daima şu palavrası meydan attılar: ‘HDP bitti HDP’nin ardında halk dayanağı kalmadı.’ Ben 5 yıl daha sonra Colemerg’e geldim. Ve görüyorum ki bizim halkımız aslanlar üzere ayaktadır. Halkın gücü üstende hiç bir gücün olmadığını ve olmayacağını bugün bu salonda Colemerg halkı herkese bir daha göstermiştir” dedi.

Son olarak kelam alan HDP Van Milletvekili Sezai Temelli de, ‘yüz yıldır kendilerine dayatılan köhne tertibi değiştirmek için HDP olarak uğraşa orta vermeden devam edeceklerini’ söylemiş oldu.

‘BİNLERCE ÜYEMİZ HAPİSTE’

“Bu tertip bu coğrafyanın en kadim halkı olan Kürt halkına dayatılarak şiddetle, zulümle sürdürülemez” diyen Temelli, “Bu niçinle bu tertip değişecek. Bu ittihatçı başın dayattığı tekçi anlayış bize yalnızca zulüm, şiddet ve yoksulluk verdi. Özgürlüklerimizi gasp etti. Her türlü şiddet ve zulümle karşı karşıya kaldık. Bu tekçi zihniyet, bu mezhepçi zihniyet Türk-İslam sentezi diye dayattığı bu sistemle bize Zilanları yaşattı, Dersimleri Yaşattı, Cizre’yi yaşattı. Bu zulüm sistemi şark ıslahatlarıyla bugün kayyum uygulamalarıyla tüm siyasi özgürlüklerimizi gasp ederek ayakta durmaya çalıştı. Ve en sonunda Erdoğan rejimi, AKP, MHP faşist ittifakı, 20 Temmuz 2016 yılında OHAL sistemiyle başlattıkları bu son köhne tertibiyle bize her türlü zulmü dayatarak ayakta durmaya çalışıyor. Bu uygulamalarla binlerce arkadaşımız cezaevlerinde” sözlerini kullandı.

‘CEZAEVLERİNDE AZAP VAR’

Temelli, “Cezaevlerinde yüzlerce, binlerce hasta tutsak var. Düşman hukukuyla hasta tutsakları cezaevlerinde mahkûm etmeye devam ediyorlar. Aysel Tuğluk’u özgür bırakmayarak aklınca bizden intikam alıyorlar. Biz intikamcı değiliz. Bu yaptığınız hukuksuzlukları, adaletsizlikleri ve azapların kesinlikle hesabını soracağız” diye konuştu.

‘DEMOKRASİ İTTİFAKI RADİKAL DEMOKRASİ İTTİFAKI MERKEZİ OLACAK’

Altı muhalefet partisinin buluşmasına değinen Temelli “Bizim kimsenin masasında gözümüz yok. Seçimlere demokrasi ittifakıyla gireceğiz. Öteki ittifaklarda var. her insanın yolu açık olsun. Lakin bizim yolumuz demokrasi ittifakında buluşmaktan geçiyor. Yan yana olmaktan geçiyor. 2023 seçileri bütün bu meselelerin tahlili için kritik bir seçidir. Fakat bu çabanın sonu değildir. Yolumuz daha epeyce uzundur. Demokrasi ittifakına Türkiye’de her gün şiddete uğrayan, tüm hakları gasp edilen, yok sayılan, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine maruz bırakılan tüm bayanları katacağız. Demokrasi ittifakına gençleri ve tüm inançları katacağız. Demokrasi ittifakını bir radikal demokrasi çabası merkezine çevireceğiz. 2023 seçimlerinde bizler parlamentoya hayli kuvvetli bir biçimde geri döndüğümüzde o değişim ve dönüşüm süreci başlamış olacak” dedi.

Faaliyet ve mali raporların okunmasının akabinde delegasyon oy kullandı. Tek listeyle girilen kongrede mevcut lider Sinem Seven yinedan Merkez İlçe Başkanlığı’na seçilirken eşbaşkanlığına ise Hasan Özek geldi. (DUVAR)