Semra Hoş: Polis ‘zevk aldığım için yapıyorum’ dedi

kunteper

Member
Dokunulmazlığı kaldırılan ve 2 Eylül’de İstanbul’da gözaltına alındıktan daha sonra tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Hoş, epey tartışılan gözaltı sürecinde yaşadıklarını anlattı. ‘Yurtdışına kaçarken yakalandı’ halindeki haberler için, “Gitmek isteseydim giderdim” diyen Hoş, gözaltına alınışı sırasında kendisine makûs muamele eden polisi ikaz ettiğinde, “Zevk için yapıyorum” karşılığını aldığını söylemiş oldu. Güzel’in sorularımıza cevapları şu biçimde:

‘DOKUNULMAZLIK SÜRECİ daha sonraSI YURTDIŞINA GİDEBİLİRDİM’

Dokunulmazlığınız 1 Mart 2022’de TBMM Genel Heyeti’nde kaldırıldı. 24 Mart’ta ise hakkınızda yakalama sonucu çıkartıldı. Ortadan geçen 5 aylık müddette yurtdışına gitmeyi hiç düşündünüz mü?

Sanırım dokunulmazlık sürecinin gelişme haline, komite sürecine, yargısız yapılan infaza, şahsıma yönelik gerçekleştirilen prestij suikastlerine değinmeme gerek yok. Daha evvel bu hususa dair görüşlerimi belirtmiştim. Hukuk ve etik dışı işletilen bir müddetçti. Yaşanan süreçler boyunca yurt dışı yasağım yoktu. Daha evvel vekillik sürecimde birfazlaca kere diplomatik görüşmeler kapsamında yurtdışına gittim. Gitmek isteseydim bir daha gidebilirdim. Dokunulmazlık daha sonrası sürecim de uzun bir devri kapsıyor, bu biçimde da gidilebilirdi. Fakat kendileri için iktidardan fikir kaçma hayalleri kuranlar ve hazırlayanlar bu biçimdesi bir paranoya arasındaler. aslına bakarsan İstanbul içerisindeydim alındığım vakit. Hudutta değildim. Bir dinlenme tesisindeydik, bu biçimdesi bir durumda niye duralım? Lakin hazırladıkları kurguya uygun hale getirmeye çalıştılar her şeyi.

‘TARİH BERBAT ANILARIYLA TEKERRÜR EDİYOR’

Basına yansıyan manzaralara bakılırsa, emniyetten çıkartılırken polisler başınızı eğmeye çalışıyordu. DEP Milletvekili Orhan Doğan, HDP Milletvekili İdris Baluken de emsal bir durum hayatıştı. O anda neler hissettiniz?

Öncelikle şunu belirtmek isterim; iktidar şu anda seçim çalışmalarını bir bütün olarak muhalefet üzerinden ve özellikle da HDP üzerinden, Kürtlerin iradesi üzerinden, halkların ortak uğraşına saldırarak, bayan uğraşlarına saldırarak yapmakta. Bu durumun kendisi de bu dönemki dokunulmazlıkların kaldırılması durumu da bunun bir kesimi. Tarih maalesef ki makûs anlarıyla tekerrür ediyor. bir daha birebir tarih akışında yıllar evvel, hürmetle andığımız Orhan Doğan ve yol arkadaşlarının da dokunulmazlığı bu biçimdesi hukuk dışı sistemler ile kaldırıldı. Mevcut iktidar hegemonyası tarih konusunda fazlaca hassas. Bilhassa kimi tarihleri seçip buna bakılırsa ataklar yapıyorlar. Ancak nasıl ki Orhan Doğan ve arkadaşları şahsında ferdî kimlikleri değil, Kürt halkı tarafınca verilen demokrasi çabası yargılandıysa bugün de devrede olan siyaset birebir. Ben ve benim durumumda olan biroldukca arkadaşımın şahsında Kürt halkının verdiği çaba yargılanmak isteniyor. Halkların ortak gayreti yargılanmak isteniyor. O yüzden şahıslar hakkında verilen kararlar ferdî değil. Bizler bu halkın temsilcileri olarak halkın verdiği demokrasi ve özgürlük gayretini her alanda devam ettirmeye çalıştık ve bundan daha sonra da devam edeceğiz.

‘PERUK TAKTI’ SAVINA YANIT

Gözaltına alındığınız gün basında sizin için ‘yurtdışına kaçarken yakalandı’, ‘sahte pasaportla yakalandı’, ‘peruk takıp kılık değiştirmiş’ argümanları yer aldı. Lakin sizin söylemiş olduğinize bakılırsa Edirne’de değil, Silivri’de gözaltına alındınız. Gözaltı sürecinizi biraz anlatır mısınız, bu argümanlar için ne diyorsunuz?

Basına yansıyanların gerçeği yansıtmadığı birkaç saat içerisinde ortaya çıktı aslına bakarsanız. Alındığım noktada emniyet kamerası ile çekilen manzaralar basına servis edildi. Emniyet bir daha yandaş basının muhabirliğine soyundu. Kılık değiştirme safsataları çabucak gündemleştirildi ancak günlük hayatta kullandığım kıyafetlerim, orjinal saçlarım ve kullandığım numaralı gözlükler üzerimdeydi.

‘POLİS ZEVK ALDIĞIM İÇİN YAPIYORUM DEDİ’

‘Üstünden düzmece pasaport’ çıktı denildi ama yanımda pasaport dahi yoktu. Hepsi bir kurgunun modülü olarak kullanıldı yalnızca. Daha evvel detayları ile anlatmıştım bu süreci. Ama ayrıyeten tahminen şunu belirtebilirim; polis memurlarından birine mahzur olmaya çalışıp uyardım, aldığım karşılık ‘zevk aldığım için yapıyorum’ oldu.

‘VEKİLLİK SIFATIM DEVAM EDİYORKEN KELEPÇELENDİM’

bununla birlikte bir hekimsiniz. Sıhhat denetimine gdolayılürken hastanede bir sorun yaşadınız mı? Biroldukca mahpus hastaneye giderken berbat muamele gördüklerini söylüyor. Birçok mahpus da tabiplerin hallerini eleştiriyor. Hastanede berbat muameleyle karşılaştınız mı?

Sağlık denetimine gdolayılürken her ne kadar kabul edilmese de bir azap kelam konusuydu. Sanırım Türkiye’ye yakın süreçte bu bahse dair AB’den bir heyet geldi. Bu muamelelerin artmış olmasından kaynaklı. Lakin bir daha iktidar tarafınca bu durum kabul edilmemiş. Keza bu durum bir hakikatten, bir insan hakkı ihlalinden çok iktidarın normali olmuş durumda. Hâlâ vekillik sıfatım devam ediyorken kelepçelendim. İkinci gün aksi kelepçe yapıldı. Araç içerisinde ve sıhhat muayenesinde dahi açılmadı. Her iki günde de bina giriş çıkışlarında başımı eğmem için önemli bir efor sarf ettiler. Bu hak ihlallerine dair cürüm duyurularımızı yaptık. Hem aykırı kelepçe ve başı öne eğme eforlarına itiraz etmeme hem bir tabip olarak İstanbul Protokolü’nü hatırlatmama karşın kelepçeli muayenede ısrar etme durumuna dair. Biroldukca tabip kelepçeli muayenenin olmayacağını, kolluk güçleri içerideyken muayenenin gerçekleştirilemeyeceğini bilir. Bu tavır tabibin halini gösterir. Aksi bir hal uygun hekimlik bedellerine terstir. Bu bir soruşturma konusudur ve tabipler bunu bilir.

‘DÖRT DUVAR ORTASINDA GAYRETE DEVAM EDECEĞİZ’

Bütün bu yaşadıklarınıza dair ne söylemek istersiniz?

Şu an iktidar ve muhalefetin el birliği ile cezaevindeyim. Her cezaevinde olduğu üzere burada da tam bir tecrit hali kelam konusu. Lakin tutsakların buna dair yaptığı kimi hareketler de var. İçeride de direniş devam ediyor. Açıkçası ailelere posta yoluyla ve torbalarda evlatlarının cenazeleri veriliyorken, biroldukca evlat kimsesizler mezarlığında yatıyorken, çabucak hemen evlatlarının kemiklerine kavuşmayı bekleyen Cumartesi Anneleri, aileler varken kendimize dair bir şey söyleyebileceğimizi pek de sanmıyorum. Yapabileceğimiz ve söyleyebileceğimiz tek şey bu acıların son bulması ve tekrar yaşanmaması için bizleri dört duvar ortasına alsalar da gayrete devam edeceğimizdir. bu biçimdesi bir tarihi sorumluluğumuz var. Ve bu biçimde bir direniş geleneğinden geliyoruz. Çok yakın vakitte da bu zulmü yaşatanların halkın önünde hesap vereceğini biliyoruz. Bitirirken şu anekdotu paylaşmak isterim; Firavun’a sormuşlar: “Ne vakit, nasıl bu kadar zalim oldun?” Firavun, “Bunu bana değil, bunları yaparken beni durdurmayanlara soracaksınız” demiş. Bunun için uğraş ediyoruz. Bu zulme son vermek için direniyoruz. Ve biliyoruz ki boşuna değil bu gayretimiz. Bütün siyasetini seçimler üzerinden kuran ve her türlü kirli oyundan çekinmeyen bu iktidar, şayet vaktinde gerçekleşecekse en geç 9 ay daha sonra, bu halktan en büyük karşılığı alacaktır. İnanıyorum, doğum bizden yana olacak. Özgürlüğün, barışın doğumu yakındır.