Sancar: AKP’yle uzlaşma manasına gelecek bir yaklaşımın ortasında yer almayız

kunteper

Member
HDP Eş Genel Lideri Mithat Sancar, Kürt meselesine tahlilinde geniş bir toplumsal temele dayanacak, parlamentonun faal rol üstleneceği bir sureci tercih edeceklerini söylemiş oldu.

Bianet’ten Ruken Tuncel’e konuşan Sancar, “İstanbul Milletvekiliniz Erol Katırcıoğlu, evvelki gün Kronos Haber’e verdiği röportajda ‘Erdoğan’ın adım atması halinde HDP’nin AKP ile uzlaşabileceğini’ söylemiş oldu. Bu kelamlar partinizin genel tavrımı, bu biçimde bir adım atılması halinde tavrınız ne olur?” sorusuna şu cevabı verdi:

‘MÜZAKERE VE DİYALOG DIŞINDA BİR YOLU YOK’

“Erol Hocanın açıklamalarının, söyleşinin bütünü, kelamların özel bağlamı ve kendisinin genel niyeti hesaba katılmadan tartışıldığını, içerik yerine spotlar üzerinden yorumlandığını düşünüyorum. Kendisi de bu çerçevede için toplumsal medya hesabından uzun bir paylaşım yaptı esasen. Parti olarak bu husustaki yaklaşımımızı çeşitli vesilelerle tekraren deklare ettik. Bu vesileyle bir sefer daha özetleyeyim: Kürt probleminin demokratik tahlilinin müzakere ve diyalog haricinde bir yolunun olmadığını ısrarla belirtiyoruz.”

‘ADIMLAR TEMEL PRESTİJİYLE İKTİDAR TARAFINDAN ATILIR’

Sancar şunları söylemiş oldu:

“Geçmişte bu istikamette yaşanan tecrübelerin muvaffakiyetle sonuçlanmamış olmasını, müzakere ve diyalog modelinin gerçek olmadığına delil göstermek fazlaca önemli yanılgılara ve yanlışlara niye olur. Kürt sıkıntısının diyalog ve müzakereyle tahlili için yolları açacak adımlar temel itibariyle iktidarlar tarafınca atılır. Mevcut iktidarın ideolojik harcı, siyasal zihniyeti ve pratikleri dikkate alındığında bu tarafta “samimi” bir adım atmasının imkansız olduğunu basitçe nazaranbiliriz. Buna karşın bir “hamle” yaparsa, buna karşı çıkmayız, lakin bunun HDP ile AKP içinde kapalı devre bir bağlantı ortasında yürütülmesini de kabul etmeyiz.

Gerçek niyet Kürt sıkıntısına demokratik tahlil konusunda yol almaksa, sıkıntıyı seçim hesapları için araçsallaştırmak en elverişsiz, hatta son derece tehlikeli bir yaklaşım olur.

Bizim teklifimiz ve tercihimiz, muhalefetin tümünü kapsayacak, geniş bir toplumsal temele dayanacak, parlamentonun faal bir formda rol üstleneceği, yasal çerçeveye bağlanmış ve şeffaf bir müddetcin işletilmesidir. bu biçimde bir yol açılırsa, biz de üzerimize düşen sorumluluğu ve bakılırsavleri olağan olarak yerine getiririz.

Bunun haricinde “AKP’yle uzlaşma” manasına gelecek rastgele bir yaklaşımın yahut teşebbüsün ortasında yer almayız. Açıkçası muhalefet partilerinden ve demokrasi güçlerinden de Kürt probleminin tahlili bakımından, ana sınırlarını belirttiğim “diyalog – müzakere – demokratik siyaset – toplumsal meşruiyet” modeli konusunda açık ve bahadır davranmalarını bekliyoruz.

Şunu bir kere daha hatırlatmak istiyorum: Son kongremizde aldığımız en kıymetli karar “demokratik cumhuriyete ve özgür geleceğe en geniş demokrasi ittifakıyla ulaşma” siyaseti ve gayesidir.

Bu karara bağlı olduğumuzu her fırsatta yinelıyoruz. Bu ay hayata geçireceğimiz üç aylık yeni uğraş programımızın temelini de, belirttiğim karar ve gayesi her alanda somutlaştırarak geliştirmek yer alıyor.

Nefret ve savaş siyasetlerinden beslenen, talanı ve soygunu her alanda yerleştiren, bu tekçi ve despotik tertibi değiştirmenin fakat bu yolla mümkün olacağını savunuyoruz.

Parti olarak bu konularda üzerimize düşen nazaranv ve sorumlukların şuurundayız. Toplumsal ve siyasal muhalefetin de bu farkındalık ve sorumlulukla hareket etmesi gerektiğini bir kere daha vurgulamak istiyorum.