Putin’i devirme daveti

kunteper

Member
“Herkes, yakın arkadaşlarından yahut oligarklarından birinin Vladimir Putin’i öldüreceğine dair, idarede bir komplo kurulmasını umuyor lakin bu bir tahlil olmayacak.”

Bu kelamların sahibi, tanınan Rus blog muharriri ve Kremlin karşısı Dimitri Çernişev.

55 yaşındaki müellif ve öğretim vazifelisi Çernişev, bu komployu beklemek yerine Ruslar’ı kurmakta olduğu Ulusal Direniş hareketine katılmaya çağırıyor ve sokak protestolarının ötesine geçen geniş kapsamlı sivil itaatsizliği teşvik ediyor. Çernişev, Rus başkanı devirmek için silahlı direniş ve sabotaj gerekeceğini söylüyor.

Bu söylemi Çernişev’i, Putin’e meydan okumaya devam etmek için bir yol bulmaya çalışan öteki muhaliflerden ayırıyor.

Bu hafta önde gelen bir küme Rus insan hakları savunucusu ve siyasi hareketçi, savaş zıddı bir kurul kurmak ve gayretlerini Ukrayna’nın işgaline karşı çıkmaya odaklamak konusunda anlaştı. Muhalif isimler, Rusya’yı Ukrayna’ya karşı savaşını bitmiş oldurmeye çağıran bir açık mektup hazırlıyorlar ve bu mektupta “savaşı durdurmanın [ve] hem Ukrayna hem Rus, tüm insanların hayatlarını, haklarını ve özgürlüklerini muhafazanın “ortak bakılırsav” olduğunu ilan etmeyi planlıyorlar.

Yakında yayınlanacak olan bildiri ortalarında Lev Ponomaryov, Oleg Orlov ve Svetlana Gannuşkina’nın da bulunduğu bir düzine muhalif aydın tarafınca imzalanacak. Geçen hafta dokuz yıl daha mahpus cezasına çarptırılan Rus muhalefet başkanı Aleksey Navalny de Ruslar’ı savaş aksisi protestolara katılmaya çağırdı.

Rusya Cumhurbaşkanı Putin ve Ulusal Muhafız Kumandanı Viktor Zolotov

Lakin ailesi yetkililer tarafınca tehdit edildikten daha sonra İsrail’e kaçan ve Rusya önderini devirmek için Tel Aviv’den bir muhalif hareket kurmaya çalışan Çernişev, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, daha fazlasına muhtaçlık olduğunu ve kendi stratejisinin daha geniş olduğunu söylüyor. Rus muhalif, bir elden başkasına yalnızca bir güç transferi olmasının ülkesine faydası olmayacağını savunuyor.

Dimitri Çernişev, ‘’Putin’in yerine Ulusal Muhafız Kumandanı Viktor Zolotov yahut Savunma Bakanı Sergey Şoygu üzere birinin geçmesi de Rusya için tıpkı ölçüde berbat olacak. Bana o denli geliyor ki güvenlik güçleri barışçı yollardan iktidardan vazgeçmeyecek kadar epeyce cürüm işledi” ihtarında bulunuyor.

MUHALEFETİN GÖÇÜ SÜRÜYOR

Rusya’daki muhalifler ve insan hakları savunucuları, komünizmin sona ermesinden bu yana en karanlık devri yaşadıklarını söylüyorlar. 24 Şubat’taki Ukrayna işgalinden beri binlerce Rus, mahpusa gireceklerinden korkarak ülkeden kaçtı.

Bu kaçışın, Putin’e karşı muhalefeti daha da zayıflatacak ve kitlesel isyanı daha imkansız hale getirecek olmasından kaygı ediliyor. Muhaliflerin göçünün, 1920 Kasımı’nda üç gün ortasında yaklaşık 165.000 kişinin Rusya’dan ayrıldığı, Beyaz Ordu’nun Kırım’dan kaçışına benzetiliyor. Mevcut göç içinse kestirimler 200 bine kadar çıkıyor.

Beyaz Ordu ve yandaşları, Bolşevikler’in savaş alanında mağlubiyete uğraması niçiniyle kaçmıştı. Rusya’da şu anda hiç bir silah çatışması yok; lakin yaygın bir mağlubiyet duygusu var. İngiltere’deki Londra Üniversitesi Akademisi’nde Rus siyaseti profesörü olan Ben Noble’a bakılırsa, “muhalefet ezildi, sürgüne gönderildi ya da yeraltına itildi.”

Polis dayağı, gözdağı, işten çıkarma ve başka tehditler üzere artan baskıyla karşı karşıya kalan savaş aksisi aktivistler ve siyasi muhalifler köşeye sıkıştırıldı. Yaklaşık 150 gazeteci Rusya’dan kaçtı ve ülkenin kalan son tesirli bağımsız haber kuruluşlarından biri olan Novaya Gazeta bu hafta, devletin sansür organından ikinci bir ikaz aldıktan daha sonra, Ukrayna’daki savaşın sonuna kadar faaliyetlerini durduracağını duyurdu.

Siyasi aksiyoncular, ülkenin yaptırımların niye olduğu ekonomik kasvete düşmesinden sorumlu tutulacak iç düşman arayışının, kendi durumlarını daha da kötüleştirmesini bekliyor. Putin, Rusya’yı düşman ülke yandaşı köşe muharrirlerinden ve hainlerden arındırmaya çağırdı.

AYAKLANMAYI KIŞKIRTMAK

VOA Türkçe’den Jamie Dettmer’in haberine nazaran bu şartlar altında Çernişev, bir ayaklanmayı körüklemekten öbür bir seçeneğin epey az olduğunu söylüyor. Ünlü Rus blog müellifi, bir Facebook gönderisinde, ulusal direniş için bir bildiri yayınladı ve isyan davetinde bulundu. Bildirinin birinci cümlesi, “Direniş Hareketi, cani Putin rejimini devirme hazırlıklarını ilan ediyor” oldu.

Bildiri, ‘’Halkın ayaklanma hakkı dahil tüm formları kullanacağız. Silahlı gayret dahil her türlü formülle, hak ve özgürlüklerini gaspçılardan korumak, vatandaşların vazgeçilmez hakkıdır. Tüm barışçı yolları tükettik; mitingler düzenledik, dağıttılar. Dürüst haberler yayınladık, yasakladılar. Açık bir siyasi çabaya öncülük ettik, muhalifler öldürüldü, hapsedildi, ülkeden sürgün edildi ve zehirlenmeye çalışıldı” tabirleriyle devam etti.

Dimiti Çernişev’in örnek aldığı isimlerden biri, Fransa’nın savaş periyodu önderi Charles de Gaulle. Gaulle’ün hiç bir şeyi, ordusu, askeri yokken Fransızlar’ı direnmeye çağırdığını söyleyen Rus muhalif, “Fransa 1940’ta Almanya’ya yenildiğinde, De Gaulle var olmayan bir orduya komuta ediyordu. Lakin her kaybedildiği sanıldığı sırada bu ordular ortaya çıkmaya başladı. Yavaş yavaş bir direniş hareketi oluşmaya başladı” diyor.

Çernişev, morallerini bozmak ve kendilerini savunmasız hissettirmek gayesiyle Putin’in idaresini destekleyen yargıçları ve güvenlik gorevlilerini amaç almak istiyor. “Gizlendiklerinden ve kimsenin kendileri hakkında hiç bir şey bilmediğinden emin olmaları bir şey, isimlerinin ve adreslerinin açıklanması öteki bir şey” diyen Çernişev, bu yetkililere ne olmasını umduğu konusunda detay vermiyor, lakin “sabotajdan” bahsediyor.

Dimitri Çernişev yıllardır Kremlin’e etkin biçimde muhalif bir isim. Askerlik hizmetinden daha sonra Rus ordusundan ayrılmış ve bir dizi işte çalışmış. Tasarım ve grafik eğitimi almadan evvel güvenlik bakılırsavlisi, sürücü ve avcılar için rehber olarak çalışan Çernişev, sonunda bir reklam ajansı için yaratıcı direktör olmuş. Rusya’nın Kırım’ı ilhakından daha sonra blogu ülkede en çok okunanlardan biri haline gelmiş.

“2014 seçimlerindilk evvel Putin’e karşı şahsi bir kan davası ilan ettim” diyen Çernişev, Navalny yanlısı mitinglere katıldı ve bir keresinde 15 gün gözaltında tutuldu. “İşgal başladığında savaşa karşı sert yazılar yazdım” diyen blog muharriri, tutuklanarak iç istihbarat teşkilatı FSB’nin karargahı olan Lubyanka’ya gdolayıldüğünü ve üç saat ağır biçimde sorgulandığını anlattı.

“Sorguda, Putin’e bağlılık yemini eden bir doküman ve öbür saçmalıkları imzalamamı istediler. Olağan ki belgeyi imzalamadım fakat çocuklarımı Rusya’dan çıkarmak için vakte sahip olmak için internetteki faaliyetlerime son vereceğime yemin ettim. Dört çocuğum var ve tehditler ciddiydi. Beni bir yük treniyle Donetsk’e gönderip ‘yağmacı’ diye bir direğe bağlamakla tehdit ettiler. Çocuklarıma yönelik tehditler olmasaydı, Rusya’da kalırdım” diyen Çernişev, satabildiği her şeyi sattı ve 15 Mart’ta ailesiyle bir arada İsrail’e gitti.

ULUSAL DİRENİŞ İÇİN ŞARTLAR GERÇEK MU

Öbür siyasi aktivistler, Çernişev’in kışkırtmayı umduğu çeşitten bir ulusal direniş için şartların hakikat olmadığı görüşünde. Putin’in ortaya çıkacak rastgele bir ihtilali savuşturmak için yıllardır hazırlandığını söylüyorlar. Başkaları, Rus başkanın Ukrayna’yı işgaline takviye veren kamuoyu yoklamalarına dikkat çekiyor.

Bu argümanları reddeden Çernişev ise, “Sokakta görüşülen her 10 şahıstan 9’unun yanıt vermeyi reddettiğini anket yapan herkes biliyor. Beşerler konut telefonlarından aranıyor ve hükümet faaliyetlerini destekleyip desteklemedikleri soruluyor. Beşerler dürüstçe karşılık vermekten korkuyorlar ve olağan olarak desteklediklerini söylüyorlar. Putin’e güvenoyunun son derece düşük bir düzeyde olduğuna eminim. Anket neticelerina inanmamanızı rica ediyorum” diyor.

Batı yaptırımlarının getirdiği ekonomik zahmet kötüleştiğinde besin isyanlarının çıkmaya başlayacağına inanan Rus muhalif, “Yanılıyor olabilirim lakin bu biçimde bir durumda hiç bir şey yapmamak bana ihanet üzere geliyor” formunda konuşuyor.