Parti kuracağı tez edilen Tansu Çiller: Merkez sağa yeni oluşum lazım

kunteper

Member
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talebiye yeni parti kuracağı argüman edilen lakin avukatı aracılığıyla bu iddiayı yalanlayan eski başbakanlardan Tansu Çiller, iktidara yakın Yeni Şafak gazetesine konuştu.

Parlementer sisteme dönülmesinin Türkiye’ye ziyan vereceğini ileri süren Çiller “Benim en büyük tasam parlamenter sistemde koalisyonlara geri dönmek. Bunu yalnızca yaşadığım için söylemiyorum, sayılar da bu telaşımı destekliyor. Koalisyonlar genelde bundan evvelki darbelerin eseri oluyor. Tarihe bakıyorsunuz, Adnan Menderes 10 yıl boyunca epeyce uygun bir performans gösteriyor. daha sonrasında Süleyman Demirel geliyor, o da düzgün bir performans sergiliyor. Lakin ne yapılıyor, biri idam ediliyor, oburu cezaevine yollanıyor, merkez sağ yok ediliyor. Ve her kesintiden daha sonra koalisyonlar ortaya çıkıyor” dedi.

Türk siyasetindeki bölünmelere dikkat çeken Çiller şöyleki devam etti: “Merkez bu bölünmeleri yumuşatan bir teşebbüstür. Bugün Türkiye’de ve bu koalisyonlar ortasında olmayan şey merkez sağdır, merkez sağ yoktur. Biroldukça parti dolaşılıp, kaynatılıp ortasından çevrilen bir şeye merkez sağ diyemezsiniz. Yahut yüzde 1’in 10’da birini almış partiye merkez sağ diyemezsiniz. Merkez sağ bütünleştirir, toparlar. Ülkeyi doğusu ile batısı ile, her noktası ile toparlar, kucaklar. ötürüsıyla bugün parlamenter sistemi koalisyonlarla talep edenlerin ortasında merkez sağ olmamasını ayrıyeten büyük bir tehlike olduğunu düşünüyorum.”

Çiller, parti kuracağı istikametindeki argümanlara ise şu biçimde yanıt verdi: “Şu an o denli bir karar içerisinde değilim lakin yaptığım bir tespit var. Toplum bölünmüş durumda. Toplumu kucaklamak lazım. Bunu en yeterli yapabilecek teşebbüsün her tarafı kucaklayan bir merkez sağ oluşumu olacağını düşünüyorum. Bunun Türkiye’ye bir daha kazandırılması gerektiğine inanıyorum. Bu, parti kuracağım manasına gelmiyor lakin bunu tespit etmem beni düşündürüyor. Bundan ibaret…”