Osmanlıda Divanı Kim Kaldırdı ?

Murat

Global Mod
Global Mod
Osmanlı'da Divanın Kaldırılması: Tanzimat Döneminin Getirdikleri

Osmanlı İmparatorluğu'nun uzun ve köklü tarihinde, yönetim mekanizmaları ve kurumlar zaman içinde çeşitli değişimlere uğramıştır. Bu değişimlerden biri de divanın rolü ve sonrasında yaşanan dönüşümlerdir. Divan, Osmanlı'da hem bir yönetim organı hem de kültürel bir simge olarak önemli bir yer işgal etmiştir. Ancak, 19. yüzyıla gelindiğinde, modernleşme hareketleri ve reformist politikalar, Osmanlı yönetiminde köklü değişikliklere neden olmuştur. İşte bu süreçte divanın kaldırılması da önemli bir adım olarak karşımıza çıkmaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu, 19. yüzyılın ortalarına kadar geleneksel bir yapı içinde varlığını sürdürmüş, ancak dış etkenler ve içsel zorluklar imparatorluğu zorlamıştır. Avrupa'daki sanayi devrimi, bilimsel ve kültürel ilerlemeler, Osmanlı'yı da etkilemiş; bu etkiler sonucunda modernleşme ve reformist düşüncelerin önemi artmıştır. Bu bağlamda, Tanzimat Fermanı (1839) ve Islahat Fermanı (1856) gibi belgelerle başlayan reform süreçleri, Osmanlı yönetiminde köklü değişimlere zemin hazırlamıştır.

Tanzimat Dönemi ve Divanın Rolü

Tanzimat Dönemi, Osmanlı yönetiminde yapılan reformların başlangıcı olarak kabul edilir. Bu dönemde amaç, imparatorluğun modernleşmesi ve Avrupa ile entegrasyonunu sağlamaktı. Tanzimat Fermanı, hukuki ve idari reformları içermekte olup, bu bağlamda divanın rolü de yeniden değerlendirilmiştir. Divan, geleneksel olarak padişahın danıştığı ve kararlar aldığı bir meclis olarak işlev görmüştür. Ancak Tanzimat sürecinde bu rol değişmiş, divanın yetkileri ve etkisi azalmıştır.

Islahat Fermanı ve Divanın Kaldırılması

Islahat Fermanı, 1856 yılında II. Mahmud tarafından ilan edilmiş ve Osmanlı İmparatorluğu'nda daha kapsamlı reformların yapılmasını öngörmüştür. Bu fermanla birlikte, Osmanlı'da merkezi yönetimin güçlendirilmesi ve modern devlet yapılarının oluşturulması hedeflenmiştir. Divan, bu süreçte giderek eski önemini yitirmiş, reformistler tarafından eleştirilmiş ve yeni düzenlemelerin dışında kalmıştır.

Sonuç: Divanın Kaldırılmasının Etkileri

Divanın kaldırılması, Osmanlı yönetiminde merkeziyetçi bir anlayışın benimsenmesine ve bürokrasinin yeniden düzenlenmesine yol açmıştır. Modernleşme hareketleri ve reformist politikalar, Osmanlı'da hem yönetimde hem de toplumsal yapıda köklü değişimlere neden olmuştur. Divanın kaldırılmasıyla birlikte, Osmanlı İmparatorluğu'nda merkezi yönetim güçlenmiş, bürokratik yapılar modernleştirilmiş ve yeni mekanizmalar oluşturulmuştur.

Kaynaklar:

1. İnalcık, Halil. "Osmanlı İmparatorluğu'nda Devlet Teşkilatı." Türk Tarih Kurumu Yayınları, 1988.

2. Shaw, Stanford J. "Osmanlı İmparatorluğu Tarihi." Timaş Yayınları, 2010.

3. Kuran, Ercüment. "Tanzimat ve Islahat Fermanları." İstanbul Üniversitesi Yayınları, 1975.

Bu makalede Osmanlı İmparatorluğu'nda divanın kaldırılması süreci ve bu sürecin imparatorluk üzerindeki etkileri incelenmiştir. Tanzimat ve Islahat dönemlerinin getirdiği reformlar, divanın rolünü ve Osmanlı yönetimindeki değişimleri açıklamak için temel kaynak olarak kullanılmıştır.