Osman Kavala’dan karar daha sonrası birinci açıklama… Seçim bildirisi

kunteper

Member
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Seyahat davasında mahpus cezası alan Osman Kavala, Tayfun Kahraman, Can Atalay ve Hakan Altınay’ı, tutuldukları Silivri Cezaevi’nde bugün ziyaret etti.

Cezaevi çıkışı görüşmeye ait açıklama yapan Tanal; Kavala, Kahraman, Atalay ve Altınay’ın her insanın Ramazan Bayramı’nı kutladığını belirtti. Tanal ayrıyeten Silivri Cezaevi’nde görüştüğü İş İnsanı Kavala’nın, kent plancısı Tayfun Kahraman’ın, avukat Can Atalay’ın, siyaset bilimci Hakan Altınay’ın iletilerini aktardı.

“İKTİDAR, SEYAHAT DAVASI KARARLARINI SEÇİM MATERYALİ YAPACAK”

Osman Kavala, Tayfun Kahraman, Can Atalay ve Hakan Altınay’ın CHP’li Tanal aracılığıyla ilettikleri bildiriler şu biçimde:

OSMAN KAVALA: “1Kasım 2017’de Seyahat olaylarını finanse etmek, 15 Temmuz darbe teşebbüsüne katılmak teziyle iki farklı hatadan dolayı tutuklandım. 15 Temmuz darbe teşebbüsüyle ilgili iddianame, 2 yıl ortasında düzenlenmesi gerekirken hazırlanmadı. O ortada Gezi’den dolayı İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi hakkımda beraat sonucu verdi. 15 Temmuz’dan dolayı da beni resen tahliye ettiler. Bu sefer beni casusluk suçlamasıyla tutukladılar. Sadece beni içeride tutmak için bu sefer de casusluk ipine sarıldılar.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, baktığı Seyahat Davası’yla ilgili herkese beraat sonucu verirken, ‘Zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir’ prensibini dikkate alıyor. Yani hukuka muhalif tekniklerle elde edilmiş bulgular, kanıt kabul edilemez. Bu karardan daha sonra istinaf mahkemesi, bozma sonucu verdi. Belge tekrar İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin önüne geldi. Çarşı davası ise İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyordu. Her iki mahkeme içindeki yazışmaların akabinde Seyahat ve Çarşı belgeleri birleştirildi. Temel bizim davamızın görülmesi gereken yer, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ydi. Kanıtları bu mahkeme toplamıştı. daha sonrasında birleştirilen her iki dava yeniden ayrıldı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, asıl kendi bakması gereken Çarşı Davası’nı öteki yere gönderdi. Kalktı Seyahat Davası’na da kendisi bakıyormuş üzere davrandı. Seyahat evrakını, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermesi gerekirken kendisi baktı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ‘Osman Kavala’nın tutukluluğunu gerektirecek makul kuşku ve kâfi kanıt yok’ diyerek hak ihlali sonucu verdi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise AİHM’nin kâfi kuşku ve kanıt olmadığı için verdiği hak ihlali sonucuna karşın evraka yeni bir kanıt girmeksizin, tıpkı kanıtlara dayalı olarak bana ağırlaştırılmış müebbet mahpus cezası verdi. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, esasen beraat sonucu vermişti. AİHM, ‘Senin bu kanıtların tutuklamayı gerektirmez. Makul kuşku yok’ diyor, ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, birebir kanıtlarla beni mahkum etti.

“İLERİDEKİ SEÇİMLERDE KULLANMAK ÜZERE BİZİ DE MAĞDUR EDİYOR, TOPLUMU DA”

İktidar, burada yargıyı kullanıyor. Temelsiz bir argüman niçiniyle bana ceza verildi. Bu ceza akla, mantığa aykırıdır! İktidar, ortaya koyduğu tezlerle mahkeme yoluyla istediği sonucu çıkartıp, bunu ilerideki seçimlerde kullanmak üzere bizi de mağdur ediyor, toplumu da mağdur ediyor, yargıyı da itibarsızlaştırıyor. 2 yıl hakimlik yapan, AKP’den milletvekili adayı olan birisi, nasıl oluyor da ağır ceza mahkemesi üyesi oluyor ve ağır cezada insanların geleceğiyle, hayatıyla oynuyor, müebbet mahpus cezası veriyor?”

TAYFUN KAHRAMAN: “Daha evvel Seyahat suçlamalarıyla ilgili soruşturma geçirdim ve takipsizlik sonucu verildi. Takipsizlik sonucu katılaştı. Artık ise cezalandırılıyorum. O periyot Seyahat Parkı’yla ilgili 2 kere hükümet kanadıyla görüşüldü. birinci vakit içinderda 6 Haziran 2013’te devrin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la görüştük. Arınç’la görüşmemiz epey sağlıklı, olumlu geçti. 13 Haziran 2013’te de periyodun Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştük. Erdoğan’la olan görüşme fazlaca sert geçti. Talepleri ilettik, Erdoğan hayli sonlandı.

Gezi’de polislerin bize haksız hukuksuz biçimde saldırması niçiniyle kamuoyunda bir vicdan oluştu. Biz polislerden dayak yediğimizde, toplum vicdanı harekete geçti, toplum bundan rahatsız oldu. Toplumun her kesiti bize dayanak vermeye geldi. İtirazı olan herkes dayanışmaya geldi.

O periyot Taksim Dayanışması’nın sözcüsüydüm. bununla birlikte TMMOB Kent Plancıları Odası İstanbul Şubesi İdare Konseyi Lideriydim. Biz aslında toplum içerisindeki itirazları hükümete iletmekle bir nevi halk ile hükümet içinde tercümanlık, arabuluculuk yaptık. Bunları hükümete iletirken de her vakit resmi üslubumuzu, lisanımızı koruduk. 13 Haziran 2013’te Erdoğan’la görüşme daha sonrası ‘Sayın Başbakan’ tabirini kullandım. Zira seçilmiş bir hükümet var. Bizim buna hürmet duymamız gerekiyor. Hürmet gösterdik. Hükümeti devirmeye çalışmak isteyenler, ‘Sayın Başbakan’ sözünü kullanmaz. Kaldı ki bu görüşme daha sonrası yapmış olduğumuz açıklamalar ortada. Toplumu kışkırtıcı, hükümeti istifaya davet istikametinde bir davetimiz, telaffuzumuz olmadı.

Asıl mağdur biziz. Hem polisten dayak yedik hem hükümeti devirmeye teşebbüs suçlamasına maruz kaldık. Dünya literatüründe bu biçimde bir dava yok! Ben akademisyenim. beraberinde TMMOB Kent Plancıları Odası Şube lideriyim. Bugüne kadar kent cürmünü işleyenlere karşı daima kentlerin hukukunu savunduk. Evraka hiç bir kanıt konulmadı. hiç bir şahit dinlenilmedi. Tape dedikleri konuları, tapeleri de bize ibraz etmediler. Tapeler dediler ancak ses kayıtları olması lazım. Ses kayıtlarıyla konuşmaların eşleştirilmesi lazım. Tapeleri dizayn edenler, FETÖ’den tutukludur. UYGUN Parti Genel Lideri Sayın Meral Akşener’in, ‘Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet’ formundaki kelamları epeyce değerlidir. Bu kelamlarından dolayı Sayın Akşener’e teşekkürlerimi, selamlarımı iletiyorum.”

CAN ATALAY: “Soma Maden Katliamı Davası’nın, Aladağ Yurt Yangını Davası’nın, Asansör Faciası Davası’nın avukatlığını da üstlendim. Nerede bir hak ve hukuk uğraşı var ise avukat olarak takviye veriyordum. Benim üzerimden hak uğraşı verenleri korkutma, sindirme emelli olarak bana bunlar yapıldı. aslına bakarsanız Seyahat olaylarının çıkış sebebi, iktidar tarafınca 23 Nisan, 29 Ekim, 19 Mayıs’la ilgili yasaklamalar getirildi. ‘İki ayyaş’ denildi. Kürtajla ilgili telaffuzlar oldu. ‘Kadın-erkek eşitliğine inanmıyorum’ denildi. ‘Yüzde 50’yi meskende sıkıntı tutuyorum’ denildi. Mahkeme sonucu olmaksızın izleme, dinleme, telefon olayları çıktı. İktidar, toplumsal medyayı denetledi, yasaklamalar oldu. O periyot 1 Mayıs Personel Bayramı’nda çukurların olduğu mazeretiyle Taksim için müsaade verilmedi. Ancak şampiyonluk kutlamalarında müsaade verildi.

İktidarın buna misal toplumu ötekileştirici, ayrıştırıcı telaffuzları, yasaklamaları niçiniyle toplumda ister istemez baskı iklimi oluştu. Tüm bu ve gibisi olaylar, Gezi’yi ortaya çıkardı. Evvelce verilen takipsizlik kararlarında ve beraat kararlarında, Gezi’nin insan hakları manasında demokratik talepleri lisana getirdiği, yasa dışı bir hareketin olmadığı vurgulanıyor. İleride demokratik taleplerde bulunacak insanları korkutmak, sindirmek niyetiyle bize bu cezalar verildi. Siyaset için kurgulanan bir dava var. Siyasete ileride gereç vermek için bu karar ortaya çıktı.”

HAKAN ALTINAY: “Toplumu korkutmak, yıldırmak hedefiyle bu dava ortaya çıktı. Bizim hata işlediğimize ait rastgele bir kanıt yok. Sonuç itibariyle Sayın Cumhurbaşkanı, kimi amaç alıyorsa ceza veriliyor. Adil bir yargılama yok. Siyasi iklim niçiniyle bize ceza verildi.”