Meral Danış Beştaş: Kürt sorunu yurttaşlar içinde denkliğin olmamasıdır

kunteper

Member
HDP Küme Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Kısa Dalga’dan Kemal Göktaş’ın podcast programına konuk oldu. Beştaş, “Kürt sorunu nedir Meral Hanım? Erdoğan ve Bahçeli ‘Kürt sorunu yoktur’ diyor. Erdoğan, ‘Biz bu sorunu çözdük’ diyor. Neyi çözdü ve gerçekten güç bir soru lakin hem de fazlaca kolay bir soru: Sizce nedir diyeyim? Siz bir Kürt sıkıntısının varlığını ileri sürüyorsunuz?” sorusuna şu karşılığı verdi:

“Kürt sorunu yoktur diyen, Kürt sıkıntısını çözdük diyenler aslında sorunun ne kadar büyük olduğunu ilan etmiş oluyorlar. Kürt sorunu Türkiye’de yurttaşlar içinde eşit ve özgürlük açısından bir denkliğin olmamasıdır, eşitliğin olmamasıdır, ayrımcılığın beden bulmasıdır. Kürtlerin bu topraklarda daima öteki olarak algılandığı bir tarihî art planımız var. Bu ülkede örneğin mevsimlik tarım çalışanlarının Kürtlerden oluşması tesadüf değil. Ya da Ağrı’nın iktisatta en son sırada, gelişmişlikte son sırada olması olağan bir manzara değil. Olağan değil derken yani eşitler ortası bir denklik yok. Ya da işte benim vekili olduğum Siirt’te, işsizlik ve yoksulluğun başka vilayetlere nazaran, hatta aşılama oranının, hatta vefat oranlarının yüksek olmasının sebebinin de bölgeler ortası farklılıktan, ayrımcı siyasetlerden kaynaklandığını hayli yeterli biliyoruz. Bilmekten çok bunu yaşıyoruz. Yani bizim çocuklarımız hala anadillerinde eğitim bakılırsamiyorlar, hala anadillerini konuşabilmek için bile kurslara (gitmek zorunda kalıyorlar), devletin imkanlarından faydalanamıyorlar. Kürt Lisanı ve Edebiyatı kısmından mezun olanlar atanmıyor. 2 kişi atanmış örneğin. Bu sorun nedir diye sorarsanız fazlaca uzun yanıtlamak lazım. Kürtler bu ülkenin asli ögesi. Burası kendi vatanımız, ben de bir Kürt hanımıyım hem de, ortak vatanımız burası. Biz demokratik şartlarda bu topraklarda özgürce ve eşit haklarla yaşamak istiyoruz. Yani Kemal Göktaş’ın ne hakkı var ise bir fazlasını istemiyoruz. Ekstradan, farklı bir hak istemiyoruz. Bunun olmadığını, objektif bakabilen herkes fazlaca rahatlıkla gorebilir. Yani Kürt problemine şu yaklaşım da fazlaca can yakıcıdır: ‘Aa benim komşularım da Kürt, aa benim epeyce düzgün Kürt arkadaşlarım var. Aa ne kadar hoş Türkçe konuşuyorsunuz, Kürt olduğunuza emin misiniz?’ falan üzere… Yani bunlar bile aslında, olağan toplumsal hayatımızda nasıl bir bakış açısının maalesef on yıllardır şekillendiğini, tekrar yeniden üretildiğini ortaya koyuyor.”

Bahçeli’nin ‘Bölücü kebapçılar’ açıklamasına bir mana veremediğini belirten Beştaş, anketlerde yüzde 11 civarı gözüken HDP’nin oy oranının yüzde 15’in üzerinde olduğunu söylemiş oldu.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ’IN SÖYLEŞİSİNİ OKUMAK İÇİN

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ’IN SÖYLEŞİSİNİ DİNLEMEK İÇİN