Mehmet Ali Çelebi “10 Aralıkçı” çıkışını kime yaptı

kunteper

Member
İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Memleket Partisi Genel Lider Yardımcılığı misyonundan “ailesindeki sıhhat sorunlarını” münasebet göstererek istifa etti. Mehmet Ali Çelebi’nin istifasının akabinde Çelebi’ye takviye istifaları geldi. Memleket Partisi yöneticisi iki isim misyon istifasında bulundu. İstifaların akabinde bu sefer Çelebi’den “10 Aralık zihniyetinin partideki uzantılarına dikkat” uyarısı geldi. Çelebi’nin “10 Aralık” çıkışını Odatv, Memleket Partisi Genel Lider Vekili ve Parti Sözcüsü Gaye Usluer’e sordu. Parti Sözcüsü Gaye Usluer, “CHP’ye yönelik olduğunu düşünüyorum” dedi.

Mehmet Ali Çelebi, Memleket Partisi Genel Lider Yardımcılığı vazifesinden “Ailemdeki sıhhat sıkıntıları niçiniyle parti bakılırsavlerimden istifa ediyorum. Memleket Partisi’nin üyesi bir nefer olarak yoluma devam edeceğim. Partiye/yöneticilerimize ziyan verecek açıklamalar yapmayalım lütfen. Gayrete devam” açıklamasıyla istifa etti.

ÇELEBİ’NİN AKABİNDE İKİ İSTİFA DAHA

Mehmet Ali Çelebi’nin istifasının akabinde Memleket Partisi Disiplin Konseyi Lideri Mustafa Kemal Çiçek ve Memleket Partisi Disiplin Şurası Lider Yardımcısı Ayça Özsoy Sarıkamışlı da nazaranvinden istifa etti. Bu istifalar “Mehmet Ali Çelebi’ye destek” olarak yorumlandı.

ÇELEBİ’DEN “10 ARALIK” ÇIKIŞI

Mehmet Ali Çelebi, istifa tartışmasından daha sonra bu defa toplumsal medyada yeni bir çıkış yaptı. Çelebi, Twitter’da şunları yazdı:

“10 Aralık zihniyetinin partideki uzantılarına dikkat. Ulusal ve Atatürkçü takımları ‘faşist’ diyerek, iftira atarak tasfiye peşindeler. Makam/mevki için şeytanla bile ittifak yapabilirler. O hesap tutmaz! Buradayız!”

İşte o bildiri:

Odatv, “10 Aralık” çıkışının akabinde Mehmet Ali Çelebi’yi aradı, fakat Çelebi telefona ve iletilere karşılık vermedi.

Mehmet Ali Çelebi’ye yakın isimler ise Çelebi’nin “10 Aralık zihniyetinin partideki uzantılarına dikkat” bildirisiyle Memleket Partisi’ni işaret ettiğini belirtti.

MEMLEKET PARTİSİ SÖZCÜSÜ ODATV’YE KONUŞTU

Mehmet Ali Çelebi’nin “10 Aralık” çıkışını Odatv, Memleket Partisi Genel Lider Vekili ve Parti Sözcüsü Gaye Usluer’e sordu. Parti Sözcüsü Gaye Usluer, “CHP’ye yönelik olduğunu düşünüyorum” dedi. “10 Aralık” konusunun CHP ile gündeme geldiğini hatırlatan Gaye Usluer, şunları söylemiş oldu:

“Sayın Çelebi bizim arkadaşımız, milletvekilimiz… aslına bakarsanız ayrılış öne sürülen sebebini toplumsal medyada duyurdu. Ailesinin sıhhat meselelerini gösterdi, onun söylemiş olduği gerçek bir niçin… ötürüsıyla bunun gerisinde öteki bir şey aramanın gerçek olmadığını düşünüyorum, Sayın Çelebi tarafınca aksi bir beyanda bulunulmadıkça… Ki o denli bir şey olacağını da düşünmüyorum.

10 Aralıkçılar diye bir tarifi yok Sayın Çelebi’nin, bu biçimde bir tweeti var fakat Cumhuriyet Halk Partisi’ne yönelik bir tartışma vardı, sanırım ona yönelik bu tweeti attı. Partimizle ilgili bu biçimde bir şey olduğunu düşünmüyorum. Sayın Çelebi kendisi bir açıklama yapmadan, dedikodular üzerinden fikir beyanının hakikat olmadığını düşünüyorum. Sayın Çelebi’nin istifasından yarar elde etmek isteyen şahısların yorumları diye düşünüyorum.”

10 ARALIK HAREKETİ NEDİR

DİSK Genel Lideri Süleyman Çelebi’nin davetiyle İstanbul Dedeman Oteli’nde 10 Aralık 2005’te yapılan görüşmede, CHP’ye seçenek olacak “yeni parti” konuşuluyordu. Hareketin sözcülüğünü Burhan Şenatalar ve Süleyman Çelebi bir arada yürütüyordu.

Toplantıyı düzenleyenler kendilerine “10 Aralık Hareketi” ismini vermişlerdi. “Yeni Anayasa” teklifleri hazırdı.

10 Aralık Hareketi’nin Anayasa Taslağına nazaran, “Başlangıç kısmı, rastgele bir kişi, kurum ya da pahaya kutsallık atfetme ya da meşruiyet kazandırma korkusu taşımaktan uzak (…) içeriğe sahip olmalıdır.”

Anayasa’daki “genel esaslar” kısmında ise şu değişikliği öneriyorlardı:

“Ulusal ve ulusal-üstü hukuk bağlantısı açıkça düzenlenerek, hukuk devleti, hukukun üstünlüğü boyutuyla pekiştirilmeli. bu biçimdece hukuk devleti, iç barışa katkısı yanında; ‘ulus-devlet’in milliyetçi saplantılardan sıyrılarak bir daha yorumlanmasını sağlayan bir çatı olarak tasarlanmalı.

Anayasal yurttaşlık şuuru yerleştirilmelidir. bu biçimdece, ‘ortak kimlik belgesi’ olarak algılanması, anayasal yurtseverlik şuurunun gelişmenini de besleyebilir. Bu tarafta, hak ve özgürlüklerin muhatabı bakımından; yalnızca yurttaşlara tanınan siyasal haklarda Türk yerine yurttaş denilebilir. Siyasal haklar bakımından, ‘Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığı’, kapsayıcı ve farklılıklara imkan tanıyıcı kimlik olarak tasarlanmalı…”

FEDERATİF YAPI

10 Aralık Hareketi hazırladığı Anayasa metninin ‘yürütme’ konusuna önerisi şuydu:

“En değerli problemlerden biri de, merkezi otorite ile yerinden idareler içindeki alakaların bir daha yapılandırılması problemidir. (…) Şöyle ki; bölgeli yahut federal devletlerde bölgeler ve federe devletler kendi maddelerine ve anayasalarına sahip olduğu için, ülke öğesine ait düzenlemeler de öne çıkmaktadır. Buna karşılık, bizim üzere üniter devletlerde ülkenin, ötürüsıyla etraf ve tabiat ile kültürel varlıkların korunması birkaç anayasal kararla sonlu kalmaktadır. Bu niçinle, yeni bir anayasada, çok merkezi yapıdan uzaklaşılması ölçüsünde hem Türkiye’nin idaresi rasyonelleşir: bir yandan kamu hizmetlerinin etkililiği artar; öte yandan merkezi siyasal otoriteyi dengeleyici düzenekler oluşturulmuş olur…”

Caner Taşpınar

Odatv.com