Meclis’i karıştıran kelamlar

kunteper

Member
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu dış siyasette “Kürt düşmanlığı” yaklaşımıyla hareket etmekle suçlayan HDP’li vekillerin “Türkiye, Suriye’de işgalci” sözü kullanılması AKP ile MHP’li vekilleri rahatsız etti ve tansiyon yaşandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi görüşmeleri kapsamında muhalefet milletvekillerinin tenkitleri ve sorularına Çavuşoğlu’nun muhatap olduğu dakikalarda, HDP’nin tespitleri iktidar cephesinde rahatsızlık yarattı. HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç’ın konuşmasında Türkiye için “Suriye’de işgalci” denildiğini söylemesi AKP ve MHP’lileri kızdırdı. Kurulda milletvekilleri içinde karşılıklı bağrışmalar yaşandığı dakikalarda AKP’li Komite Lideri Cevdet Yılmaz’ın sözleri de tartışmayı büyüttü. AKP ve MHP’liler “işgalci” tabirini reddettiklerini belirtirken, HDP’liler Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) raporlarında bu biçimde nitelendirildiğini işaret ederek bu duruma Bakan Çavuşoğlu’nun cevap vermesini talep etti. Tartışma komiteye orta verilmesiyle yatıştırıldı.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN SERT REAKSİYON

Komitede soruları yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu ise savları reddetti ve “Bizim ne iç ne de dış politikalarımızda Kürt düşmanlığı yoktur. İşgalci suçlamanızı reddediyoruz” dedi.

Çavuşoğlu, HDP’li vekillerin gösterdiği reaksiyona karşılık “PKK demokrasisi bu, demokrasiyi PKK’dan öğrendikleri için fakat bu biçimde hareket ediyorlar” dedi. Çavuşoğlu’nun, HDP’li vekillere “Siz PKK güdümündesiniz” demesi kurulda tansiyonu yükseltti.

Çavuşoğlu ise “Benim ülkeme işgalci diyene ben karşılık veririm. Ben iftira atmam, yüzünüze gerçekleri söylerim. Siz kendinizi PKK olarak gorebilirsiniz ancak biz Kürt kardeşlerimizi PKK olarak görmüyoruz” tabirini kullandı.

HDP milletvekili Garo Paylan, Çavuşoğlu’nun konuşması daha sonrasında “Çavuşoğlu’nun “HDP, PKK güdümünde bir parti” formundaki kelamlarını reddedittiğini deklare etti. Paylan, Çavuşoğlu’na hitaben “Biz Türkiye’nin en demokratik siyasi partisiyiz. Sizi de yine barış vizyonuna dönmeye davet ediyorum” dedi.