KONDA anketi: Cumhur İttifakı seçmeni ‘rektörler seçimle gelsin’ diyor

kunteper

Member
Türkiye’de halkın siyasal ve toplumsal konularda eğilim ve tercihlerini ölçmek emeliyle her ay sistemli olarak yapılan “KONDA Barometresi” araştırmasında kamuoyunun Boğaziçi Üniversitesi hareketlerine bakışı ele alındı.
5-6 Şubat 2022 tarihlerinde 15 yaş üstü 3 bin 506 şahısla yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmanın bulguları, bugün düzenlenen bir toplantıyla paylaşıldı.
Toplantının moderatörlüğünü siyasal irtibat danışmanı Gülfem Saydan Sanver yaptı. Saydan Sanver, kuruluşundan itibaren demokratik bedelleri benimseyen Boğaziçi Üniversitesi’nde bir dönüştürme siyaseti uygulandığını söylemiş oldu ve şöyleki devam etti:
“Boğaziçi Üniversitesi ülke için bir bedel. ötürüsıyla Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşananları protesto etmek bu protestonun yanında yer almak yalnızca bir kurumu desteklemek değil, bu ülkedeki muhakkak pahaları desteklemek açısından son derece değerli.”

Bekir Ağırdır, Gülfem Saydan Sanver ve Fikret Adaman.

AĞIRDIR: TÜRKİYE TOPLUMU BÜYÜK BİR ZİHNİ DÖNÜŞÜM YAŞIYOR

13 yıldır her ayın birinci cumartesi ve pazarında bir toplumsal ve kültürel tema çerçevesinde araştırma yaptıklarını belirten KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır ise, “Amacımız toplumdaki değişimi izlemek” dedi. Son 2 yıldır “Hangi prensipler ve pahalar çerçevesinde yeniyi inşa edebiliriz?” sorusunun peşine düşen sistem araştırmaları da yaptıklarını belirten Ağırdır, Boğaziçi araştırmasının da bunlardan biri olduğunu söylemiş oldu:
“İlk olaylar başladığında ve birinci rektör geldiğinde kanaate dair data vardı elimizde. Artık bir yıl dolduğu için farkındalık ne kadar yüksek ve toplum nereden bakıyor diye benzeri soruları yenilemiş olduk. Bütün bu araştırmaların toplamından benim size söyleyeceğim şu. Bir defa umutsuz olmak için sebep yok. Türkiye toplumu önemli ve süratli formda değişiyor. Türkiye toplumunun ‘muasır medeniyet’ dediği şey, Batı.”
Ağırdır, toplumun Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşananlarla ilgili yüksek bir farkındalığı olduğunu da söylemiş oldu: “Oransal olarak hususa dair haberdar olan ve olmayan kısımlar yarı yarıya üzere görünse de bu oran, 32 milyon insanın bu olaylardan haberdar olduğunu, 26 milyonun üstündeki insanın da öğretim üyelerinin yansısını haklı bulduğunu gösteriyor. Bu çok yüksek bir oran.”
Türkiye’de fazlaca büyük bir zihni dönüşümün olduğunu söz eden Ağırdır, bu durumun sokaktaki hayata gereğince yansımadığını belirtti. “Bu memleketin insanları birey olmak konusunda fazlaca çabalı lakin yurttaş olmak konusunda ikircikli, huzursuz. Sokakta elindeki üzere daha farklı, toleranslı davranırsa başına bir şey geleceği telaşı var.”

‘BUZUN ALTINDA ÖNEMLİ BİR DEĞİŞİM VAR’

“Donmuş bir göle bakıyor üzereyiz ancak buzun altında fazlaca önemli bir değişim var. Hayat üslubu, gündelik hayat pratikleri benzeşiyor ve giderek birbirlerine yaklaşıyor. Pandemi ve ekonomik kriz üzere gerçek bir sorun karşısında kültürel kimliklere olan sadakat eksiliyor. Burada sınıfsal olan yoksulluk sorunu fazlaca daha ağır ve hararetli bir sorun. Meskene giderken yarım kilo pirinç alırken karşılaştığı gerçeklik, bütün o soyut öyküyü alt üst ediyor. Toplum birbirine empatiyle bakar hale gelmiş. Toplumun büyük bir kısmı arabayı emniyet şeridine çekmiş, ‘hangi konvoyun gerisine takılırsam sevinçli ve huzurlu bir hayatı kurarım’ diye bekliyor. Onun için vakit, o konvoyları inşa etmek vakti. O yüzden ‘Çoğu insan Boğaziçi’ni keder ediyor mu etmiyor mu, biliyor mu bilmiyor mu?’ diye küsmeye hakkımız yok. Yeni bir konvoy kurmadan buradan çıkamayacağız.”

‘AK PARTİ SEÇMENİNİN YÜZDE 35’İ REAKSİYONLARI HAKLI GÖRÜYOR’

Araştırmanın bulgularını içeren bir sunum yapan Boğaziçi Üniversitesi İktisat Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Adaman, Boğaziçi’nde yaşananlara ait fikir sahibi olanlar içinde yapılan ekonometrik tahlile bakılırsa iktidar partilerine oy verme eğiliminde olanların öğretim üyelerini haklı görmediklerini belirtti. Adaman, “Parti tercihlerinin bu kadar belirleyici olduğu bir durumda bile, iştirak karşısında en yüksek oranda duran AK Parti seçmenleri içinde Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin reaksiyonlarını haklı bakılırsanlerin oranının yüzde 35 civarında olması dikkati çekici” diye konuştu.
İştirakçilere, birinci vakit içinderda “Boğaziçi olayları hakkında fikriniz var mı?” sorusu yöneltildi. İştirakçilerin yüzde 49’u bir fikri olmadığını belirtti. Fikri olanların fazlaca büyük bir kısmı (yüzde 83) ise rektör belirleme süreçlerine öğretim üyelerinin katılmaları gerektiğini söylemiş oldu. Ayrıyeten iştirakçilerin yüzde 80’i, kendilerine danışılmadan rektör atanmasına reaksiyon gösteren üniversite öğretim üyelerini haklı bulduğunu belirtiyor.

HUSUSTAN EN ÇOK CHP’LİLER HABERDAR

Hususa dair fikri olanların partilere nazaran dağılımı da çarpıcı bir kararı ortaya koydu. Buna göre AK Parti tabanında öğretim üyelerinin rektör belirleme sürecine iştirakini destekleyenlerin oranı yüzde 58, MHP seçmenlerinde ise bu oran yüzde 72. Rektör belirleme süreçlerine öğretim üyelerinin iştirakine yönelik fikir sahibi olma oranında birinci sırayı CHP seçmenleri alırken, bu parti seçmenlerinin yaklaşık yüzde 69’u süreçlere öğretim üyelerinin iştirakini destekliyor.

AK Parti seçmeni araştırma modülü iştirakçilerinin yaklaşık yüzde 69’u, MHP seçmenininse yüzde 53’ü Boğaziçi’ne ait bir bilgi ya da fikir sahibi olmadığını belirtiyor. Bilgi ve fikir sahipliğinde en yüksek oran CHP ve DÜZGÜN Parti seçmenleri içinde görülüyor. CHP seçmenlerinin bahse ait fikir sahibi olanları içerisinde öğretim üyelerini haklı bulanların oranı yaklaşık yüzde 96 olurken DÜZGÜN Parti seçmenleri içinde bu oran yaklaşık yüzde 92.

Öte yandan siyasi partiler içinde, “Öğretim üyeleri rektör seçimine katılmamalı” diyenlerin en az (yüzde 4) olduğu parti seçmeni HDP oldu. HDP seçmeninin yüzde 41’i öğretim üyelerinin iştirakini desteklerken yüzde 55’i “fikrim yok” diyor.