Kılıçdaroğlu’ndan tezkere açıklaması: Yabacı asker postalı istemiyorum

kunteper

Member
CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Irak-Suriye tezkeresine ‘hayır’ dedikleri için yapılan tenkitlerle ilgili, “Ben bu topraklarda hiç bir vakit yabancı bir asker postalını istemiyorum. Hangi münasebetle siz yabancı askerin Türkiye’ye gelmesini istiyorsunuz” dedi.

Kılıçdaroğlu, Yozgat’ın Yerköy ilçesine bağlı Sekili köyünde, muhtarlar ve çiftçilerle bir ortaya geldi, sıkıntılarını dinledi. Kılıçdaroğlu, sonrasındasında Yozgat Belediyesi Kültür Merkezi’nde kanaat liderleri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle buluştu.

Kılıçdaroğlu, çiftçinin bankalardan ve tarım kredi kooperatiflerinden aldığı kredinin faizini sıfırlayacaklarını, esnafın bankalardan aldığı, esnaf kefalet kooperatifinden aldığı kredinin faizlerini birinci bir hafta ortasında sileceklerini söylemiş oldu.

Çiftçilerin borçlarına karşılık traktörlerinin haciz edildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bir çiftçinin traktörü, besicinin malları haczedilemez, çiftçiyi haczediyorlar ve traktörünü gdolayıyorlar. Bir kanun çıkartarak bunları haczin haricinde tutacağız. Çiftçinin ziraat bankası yahut öteki bankalar, tarım kredi kooperatifinin rastgele bir şubesinden aldığı kredinin faizini büsbütün sileceğiz. Ana parayı makul bir taksite bağlayacağız. Katmerli faiz ödüyorsunuz. Pandemi periyodunda ‘borç verdik’ diyorlar. Kredi alanlar geri ödeyemiyor, üzerine bir daha faizler, bir daha taksitlendirmeler. Çiftçi bunun altından kalkamaz. Yata hangi fiyattan veriyorlarsa, birebir fiyattan mazotu çiftçiye vereceğiz. Yata binen kişi geziyor keyfini çıkartıyor, çiftçi tarlasına gidecek, üretecek bir katma paha yaratacak, ülkenin büyümesine katkıda bulunacak. Sen kimi destekliyorsun ve niçin destekliyorsun?” sözlerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Irak-Suriye tezkeresine ‘hayır’ dedikleri için yapılan tenkitlere değinerek şöyleki dedi: “Ben bu topraklarda hiç bir vakit yabancı bir asker postalını istemiyorum nokta. Bizim 6 okumuzdan birisi milliyetçiliktir. Milliyetçilik vatanseverliktir. Bütün Yozgatlı kardeşlerimizin şunu epeyce düzgün bilmesini isterim. İki kırmızı çizgimiz var; birisi vatandır, ikincisi bayraktır. Yabancı bir asker postalının gelmesini istemiyorum, lütfen gittiğiniz her yerde söyleyin. Hangi münasebetle siz yabancı askerin Türkiye’ye gelmesini istiyorsunuz. 35 yıldır terörle çaba ediyor bu memleket, 35 yıldır. Eksi 45 derecede, 35 derecede, dağda, bayırda, ovada şehit oluyor, uğraşını sürdürüyor; yabancılar mı yaptı bu çabayı? ‘Şimdi terörle çabada edeceğiz, yabancı askerleri çağıracağız.’ Meclis kürsüsünde sordum ‘kim bu yabancı askerler, Amerikalılar mı, Ruslar mı, Yunanlılar mı, Almanlar mı kim bu yabancı askerler çıkın millete bunu açıklayın.’ Bahçeli’ye söylemiş oldum bilhassa ‘açıklayın, çekin’ dedim. ‘Bu maddeyi çekmiyoruz’ dediler, çekmediler. Yabancı askerlerin Cumhurbaşkanının daveti üzerine Türkiye’ye getirilmesini asla istemiyoruz, asla.”

Kılıçdaroğlu, terörle çabayı polis ve askerin yaptığını vurgulayarak, “Terörle çabayı bunların yaptığı üzere yapmayacağız. ‘Kandil’ denen yuvayı yerle yeksan etmezsem Kılıçdaroğlu demesinler. Gayret yürek işidir, çaba bilek işidir. ‘Biden bana güldü mü gülmedi mi, Biden benimle tokalaştı mı tokalaşmadı mı.’ Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yurt haricinde çıkıp da bu biçimde bir konuma yahut diğer bir önderin bu biçimde bir duruma düştüğünü gördünüz mü? Ben utanıyorum ya. Selam versin yahut vermesin, tokalaşsın yahut tokalaşmasın ya, elli sefer gerisinden koşuyor ‘acaba bana merhaba’ diyecek mi. Geçiniz bunları. Türkiye’nin prestiji her kişinin prestijinin üstündedir, hepimizin prestijinin üstündedir. Orada vatan vardır, orada bayrak vardır. Bu ferdî bir problem değildir. Prestij budur, bu prestiji koruyacaksınız” dedi.