Kılıçdaroğlu’ndan 4 adımlık Suriyeli mülteci planı

kunteper

Member
CHP önderi Kemal Kılıçdaroğlu gündeme dair açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, Suriye ile barışılacağını, ülkelerine dönen insanların can güvenliğinin sağlanacağını, onlara iş imkanı sağlanacağını ve bölgeye hastane-okul üzere kurumların yapılacağını söylemiş oldu.

‘SURİYE İLE ÇABUCAK BARIŞACAĞIZ’

ANKA’nın aktardığına bakılırsa Kılıçdaroğlu “Bunların Türkiye’de kalmaları ve sayılarının çok yüksek olması Türkiye için de bir risk aslında; onlar için de bir risk, bunun düzelmesi lazım. Bu insanların kendi ülkelerinde, kendi kültürleri ortasında, özgürce ve can güvenlikleri sağlanarak kendi ülkelerinde yaşamaları gerekiyor. Bunun için nasıl bir yol, yol izlenmeli?” diyerek planını şöyle deklare etti:

“Bizim düşündüğümüz yol, sistem şöyleki: Bir; Suriye ile biz çabucak oturacağız bir, barışacağız. Karşılıklı büyükelçilikler açacağız. Türkiye’deki Suriyeliler nedir, hangi pozisyondalar ve bunlar kendi ülkelerine hangi şartlarda gelebilirler, buradan tekrar Suriye’ye gittikleri vakit sanki orada can ve mal güvenlikleri sağlanacak mı, yoksa bunlar tekrar bir savaş ortamının ortasında mi kendilerini bulacaklar? Birinci büyükelçilikler açıldıktan daha sonra oturup konuşacağız ve yine kendi ülkelerine dönmeleri için can ve mal güvenliklerini sağlaması ile ilgili oturacağız, bir sözleşeme yapacağız. Bu kontrat Suriye ve Türkiye içinde değil, bununla birlikte Birleşmiş Milletler’in de devreye girmesini isteyeceğiz.”

‘AVRUPA BİRLİĞİ FONLARIYLA YAPACAĞIZ’

“Yetiyor mu? Hayır. İkinci bir adımı atmamız lazım. Bunlar kendi ülkelerine gittikleri vakit yolları, kreşleri, okulları, hastaneleri olması lazım. Bunların hiç birisi yok, bunların tamamını yapmak durumundayız” diyen Kılıçdaroğlu şöyleki devam etti:

“Bunu Avrupa Birliği fonlarıyla yapacağız. Avrupa Birliği ile gideceğiz, oturacağız. Ben Avrupa’ya gittiğim vakit, Suriyeli sığınmacılarla ilgili bana sorduklarında, onların yanında açık ve net onları suçladım. ‘Siz Suriye’de kan gövdeyi gdolayırken, beşerler birbirlerini öldürürken hiç sesiniz çıkmıyordu. Fakat Suriyeliler size gelmeye başlayınca kıyameti kopardınız. Artık diyorsunuz; Suriyeliler niçin geliyor? niye Suriye’de savaş çıktığı vakit savaşın engellenmesi yahut durdurulması konusunda müdahale etmediniz? Bu da Avrupa’nın etik kıymetlerine uygun değildir’ dedim. Onlara şunu söylemiş oldum; ‘Suriyelileri biz kendi ülkelerine göndereceğiz. Bunların yolları, okulları, kreşleri…Siz para veriyorsunuz lakin bu parayı biz bunun için kullanacağız. Siz her türlü kontrolü yapabilirsiniz, bizim bütün harcamalarımız şeffaf olacak. ötürüsıyla bu okulları, kreşleri yapacak olan da bizim müttehitlerimiz, ihaleye çıkacağız gelip yapacaklar.

‘BU İNSANLARIN CAN VE MAL GÜVENLİĞİ GEREKİYOR’

Kâfi mi? bir daha yetmez. Bu insanların can ve mal güvenliği gerekiyor. Can ve mal güvenliği için de bizim oturup bir protokol yapmamız lazım merkezi idareyle, yani Suriye idaresiyle. Ayrıyeten Birleşmiş Milletler’in de devreye girmesi lazım. Bunlar kendi ülkelerine geldiğinde, meskenlerine yerleştiklerinde bunlara rastgele bir siyasal müdahale ve baskı olmayacak, bu güvenliğini de alacağız.

‘TÜRKİYE YOL GEÇEN HANI DEĞİL’

“Yeter mi? bir daha yetmiyor. Bu insanlara iş lazım. Daha evvel o bölgede Gaziantepli iş erkeklerinın, bizim iş inşalarının orada fazlaca sayıda fabrikaları vardı, onları bir daha teşvik edeceğiz. Diyeceğiz ki ‘Siz gidin, fabrikaları bir daha kurun ve bu beşerler orada çalışsınlar’. ötürüsıyla kendi ülkesinde konutu, yolu, okulu, hastanesi olacak. Can ve mal güvenliği olacak, ötürüsıyla da daha rahat, daha huzurlu bir ortamda kendi ülkesinde çalışmış olacak” tabirlerini kullanan Kılıçdaroğlu son olarak şu tabirleri kullandı.

“Türkiye yol geçen hanı değil. Van’a gittiğimde hudut kapısına da gittim, hudut kapısında sordum; ‘Afganlar buradan geçiyor mu, siz müsaade veriyor musunuz?’ ‘Mümkün değil’ dendi, ‘pasaportu olacak, biz denetim edeceğiz, o denli geçecekler’ dendi. Pekala nasıl oluyor da kafileler halinde geliyorlar ve biz bunları Orta Anadolu’da görüyoruz? hatta kimi vakit küçük teknelerle Van Gölü’nü geçmeye çalışıyorlar. Hatta bir felaket olmuş, Afgan göçmenler ömrünü kaybetmişti orada. Ayrıyeten şunu söylemiş olduler bana, hudut kapısında olanlar dediler ki ‘Karakollar var bütün hudut kapısında, bir karakol ötekini görür ve ortada kameralar var, kuş uçsa herkes görür’. Artık, kuş uçsa her insanın nazaranbileceği bir ortamda nasıl oluyor da binlerce Afgan Türkiye’ye geliyor? niye sonlar yol geçen hanına dönüyor. Biz, o niçinle ‘Sınır namustur’ dedik, zira bütün hudut kapılarına gidin bu tabela vardır. E hudut namussa nasıl oluyor da bu kadar insan elini kolunu sallaya sallaya geliyor? Bunun üzerinde durmak gerekiyor, bu şunu gösteriyor aslında; siyasi otoritenin bu tıp olaylara müsaade verdiğini, en azından belirli şahısların rüşvet alarak, para alarak bu insanları Türkiye’ye soktuklarını düşünüyoruz. Bunlar da bir biçimde kendi ülkelerine gönderilecekler. Yani sığınmacı ülkesi olmak ve onların Türkiye’de kalmaları için altyapı oluşturmak, bir süre daha sonra bunlara vatandaşlık vermek hakikat değil. Biz bunu kabul etmiyoruz ve gerçek da bulmuyoruz.”

(HABER MERKEZİ)