Kılıçdaroğlu: Şikayetçi iseniz oyunuzu değiştirmek zorundasınız

kunteper

Member
CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarı eleştirirken “Bir ülkenin dünyanın dünyaya meydan okumasının tek yolu vardır, üretim. Üretirseniz, alın teri dökerseniz, istihdam yaratırsanız kuvvetlisünüz. Bu iş lafla olmuyor, alın teriyle olur” tabirlerini kullandı.

Zonguldak’ta muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat liderleri ile bir ortaya gelen Kılıçdaroğlu, “Zonguldak’ın kömürünü işlersek ne olur? Üç temel şey olur. İstihdam yaratırsınız. İki, dışarıdan getiriyorsunuz, döviz ödüyorsunuz. Daha yüksek para ödüyorsunuz. Zonguldaklı kazanmıyor, Türkiye kazanmıyor, dışarıdakiler kazanıyor. neden? Üç, ithal ediyorsunuz, dolar, euro ödüyorsunuz. Türk lirasıyla ithal etmiyorsunuz” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyleki:

BU BİR SİYASİ TERCİHTİR: Sorunun tahlili kolay. Siyasi otorite diyecek dışarıdan kömür ithal edilebilir, yeteri kadar kömür çıkarılamazsa, yeteri kadar istihdam yaratamazsam bu biçimde dışarıdan alacağım. Yeteri kadar işsiz var, kömür de var. Dolar ödemeyeceğiz, Türk lirası ödüyoruz aslına bakarsan çalışana. niye biz çıkarmıyoruz? niye biz kazanmıyoruz da öbürleri kazanıyor? Bu bir siyasi tercihtir. Bütün kanaat liderleri, muhtar arkadaşlarıma sesleniyorum, bu siyasi tercihe hakikat diyorsanız birebir biçimde oyunuzu gidip mevcut iktidara verin. Bu siyasi tercih yanlıştır, ‘Zonguldak emekçi kentiyken emekli kenti oldu’ diyorsanız ve bundan şikayetçi iseniz oyunuzun rengini değiştirmek zorundasınız. Düşünmek zorundasınız, evlatlarınızı, konutunuzu, işsizleri düşünün.

İSTİHDAM YARATIRSANIZ GÜÇLÜSÜNÜZ: Efendim, biz Türkiye olarak dünyaya meydan okuyoruz. İşsizle mi meydan okunur? Eksi rezervle mi meydan okunur? Bir ülkenin dünyanın dünyaya meydan okumasının tek yolu vardır, üretim. Üretirseniz, alın teri dökerseniz kuvvetlisünüz. İstihdam yaratırsanız kuvvetlisünüz. bu biçimde herkes size diyecek ki Türkiye süratle büyüyor, kalkınıyor. İstihdam yaratıyor. bu biçimde Türkiye’nin saygınlığı ve prestiji artar. Bu iş lafla olmuyor, alın teriyle olur. Bununla olacak, bununla Türkiye büyüyecek.

TOPLUMSAL KİMLİKLER ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYORUZ: CHP olarak biz son devirde toplumsal kimlikler üzerinden siyaset yapıyoruz. İnanç, etnik kimlik, hayat stili üzerinden siyaset yapmıyoruz, toplumsal kimlikler üzerinden siyaset yapıyoruz. Emekliler, muhtarlar, milletvekilleri, müellifler, apartman vazifelileri, manavlar bir toplumsal kimliktir. Her bir toplumsal kimliğin problemlerini masaya yatırıp çözerseniz ülkenin meselelerini çözmeye talip olursunuz. İşin kolaycılığına kaçıp da din, iman, etnik kimlik üzerinden edebiyat yaparsanız ülkeyi bölersiniz ve ayrıştırırsınız. Kutuplaştırırsınız. Kim kendi kimliğini seçme özgürlüğüne sahip? Hanginiz anne, babanızı seçme özgürlüğüne sahipsiniz? O denli bir özgürlüğümüz, imkanımız yok.

İNANÇ ÜZERİNDEN SİYASET YANLIŞ: Efendim, “Biz Adem ile Havva’dan geldik…”, Ee, Adem ile Havva’dan geldiysek bu etnik kimlik ayrıştırması da ne demek? İnanç üzerinden siyaset, o da yanlış. Kimin Allah’a daha yakın, uzak olduğunu kim bilir Allah aşkına. bu biçimde bir yetki kime verilmiştir. Peygambere verilmeyen bir yetkiyi bunlar nasıl ellerinde tutuyorlar diye sormaz mısınız? her insanın inancı kendi vicdanıdır. Allah ile kulun ortasına bir oburunun girmeye hakkı da yetkisi de yoktur.

EKONOMİK OLARAK GÜÇLÜ DEĞİLSENİZ, SİYASİ BAĞIMSIZLIĞINIZ YOKTUR: Para bizim gururumuz. Parayı cebimizde taşımalıyız. Lakin siz parayı alır da yabancı bir paraya endekslerseniz, bütün fiyatları yabancı para üzerinden çözerseniz, artı mevduatınızı da kura ayarlarsanız bu biçimde kimse kusura bakmasın bunları yapanların ben milliyetçiliğini sorgularım. Milliyetçilik, hiç kimsenin önünde eğilmemektir. Milliyetçilik, bayrağının altında hür yaşamak demektir. Milliyetçilik beraberinde siyasi bağımsızlığın, ekonomik bağımsızlıkla taçlandırılması demektir. Ekonomik olarak kuvvetli değilseniz, siyasi bağımsızlığınız yoktur. Mustafa Kemal Atatürk, ‘Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir’ diyor.

BUNLAR OLMUYOR, TUTMUYOR: Tüketici kredisi, eylül ayında yüzde 23’tü, artık 29.55. Hani düşmüştü, hani din vardı, iman vardı, hani günahtı. Kredili mevduat hesabı faizi, yüzde 24.49’tan 26.42’ye çıktı. Taşıt kredisi yüzde 21’den 26’ya… Hani faiz düşmüştü. Milletin kederi geçim. Bunlar olmuyor, tutmuyor. Dolasıyla her birimizin düşünmesi lazım.”(HABER MERKEZİ)