Kılıçdaroğlu İran hududunda… Kaçak geçen Afgan sayısını deklare etti

kunteper

Member
CHP başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye yol geçen hanı değildir” kelamlarına Van’daki Kapıköy Gümrük Kapısı’ndan karşılık verdi. Kılıçdaroğlu, “Sayın Erdoğan, sonlarımız için ‘yol geçen hanı değildir’ demişti. Hoş. hiç bir ülke kendi hudutlarını yol geçen hane olmasını istemez. Pekala merak ediyorum: 1 milyona yakın Afgan göçmen, hangi hudut kapısından geçerek Türkiye’ye geldi” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, Van’daki temaslarının ikinci gününde, Saray ilçesindeki Kapıköy Gümrük Kapısı’nı ziyaret etti. Gümrük yetkilileri ve Odalar Borsalar Birliği nazaranvlileriyle görüşen Kılıçdaroğlu, burada yaptığı açıklamada, hudut kapısında bir hareketlilik olmadığına dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu şu biçimde konuştu:

Türkiye’de karşılaştığımız tablonun burada yaşanmadığını, buradan geçen her insanın pasaport denetimden geçtiğini ve ötürüsıyla ağır olarak kitleler halinde Afganların hudut kapısını kullanmadıklarını tabir ettiler. ‘Sınır karakolları var mı’ dedim. İki dorukta hudut karakollarını gösterdiler. Karakollar içinde güvenlik kameralarının olduğunu da söz ettiler.

“ERDOĞAN’A SORUYORUM”

Artık merak ettiğim nokta şu; Sayın Erdoğan, sonlarımız için ‘yol geçen hanı değildir’ demişti. Hoş. hiç bir ülke kendi sonlarını yol geçen hanı olmasını istemez. Pekala merak ediyorum: 1 milyona yakın Afgan göçmen, hangi hudut kapısından geçerek Türkiye’ye geldi? Kameralar birbirini görüyorsa, bütün hudut boyunca, 1 milyona yakın Afgan nasıl geldi, nasıl geçti? Hangi araçlarla geldi? Türkiye Cumhuriyeti Devleti sığınmacıların deposu haline getirilemez. Şayet buraya birileri gelecekse, bunların kesinlikle yasal yollardan gelmesi, gümrük kapılarından geçmesi lazım. Türkiye’ye gelenler genç beşerler. Yanlarında bayan, yaşlılar yok. ötürüsıyla bunların birer sığınmacı olmanın ötesinde öbür hedeflerle Türkiye’ye geldiklerini görüyoruz, o denli anlıyoruz. Bunun önlenmesi lazım. Bir kişiyi bile tespit etmek mümkünken binlerce kişi hududu nasıl geçiyor ve kimse görmüyor.”