Kılıçdaroğlu: Halciyi terörist mi ilan edeceksin?

kunteper

Member
CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin küme toplantısında konuştu. İktisatta yaşanan problemlere değinen Kılıçdaroğlu, “halciyi, marketçiyi suçluyorsun, dolar tırmanıyor beşerler ziyan ediyor, halciyi terörist mi ilan edeceksin” diyerek iktidara yüklendi.

“Troller pazardan alış veriş yapmamı eleştirmiş. Giderim arkadaş, gerekirse tezgaha da otururum” diyen Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satırbaşları şöyleki:

GÜNEŞ DAİMA YÜREĞİMİZDE OLACAK… Az evvel oturumu yöneten arkadaşımız acı haberi sizlere de duyurdu. Hasan Fehmi Güneş, Türk siyaset dünyasının değerli aktörlerinden birisiydi. En sıkıntı günlerde İçişleri Bakanlığı yaptı. Kendisini en son Keçiören’deki meskeninde ziyaret etmiştim. Bu sabah haber geldi hayata gözlerini yummuş fakat o bizim yüreğimizdeki canlılığını daima koruyacak. Kendisine Allah’tan rahmet diliyoruz.

DEVLET PLANLAMA İLE YÖNETİLİR: 22 Kasım Dünya Diş Doktorları Günü. Tabiplerin pandemi süreci ortasında nasıl bir fedakarlıkla çalıştığını hepimiz biliyoruz. Sıhhat çalışanları haftalarca meskene gitmedi, çocuklarını kucaklayamadılar. Bizim, toplumun sıhhati için uğraş ettiler. Birebir biçimde çalışan diş tabiplerine de yürekten hürmetlerimizi gönderiyoruz. O denli bir tablo ile karşı karşıyayız ki denetimsiz açılan fakülteler ileride atanamayan diş tabipleri sıkıntısını gündeme getirirse kimse şaşmasın. Devlet planlama ile yönetilir. Gereksinimler sınırsızdır, kaynaklar sonludur. İktisadın temel ideolojisi hudutlu kaynaklar ile sınırsız muhtaçlıklar içinde sağlıklı bir dengeyi oluşturmaktır. Almanya’da 31 diş fakültesi var biz de 103 tane var. Üniversitede okuyan bütün genç kardeşlerime sesleniyorum. Sizin sıkıntılarınızı çözmeyi ah ettik. Sizleri üniversite bitirdikten daha sonra işsiz bırakan nizamı tepetaklak yıkacağız. Bu tertibi değiştirmenin yolu sizlerden geçiyor. 6 milyon 300 bin genç birinci sefer sandığa gidecek ve oy kullanacak. Kendi geleceğiniz için oy kullanın.

HER 24 KASIM’DA İKRAMİYE VERECEĞİZ: Yarın öğretmenler günü. Benim eğitim ile ilgili en önemsediğim cümle Gazi Mustafa Kemal’e ilişkin bir cümle. ‘Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, ulu, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da milleti esaret ve sefalete terk eder’ diyor. Öğretmenine paha vermeyen bir toplum meselelerini çözemez. Buradan bütün öğretmen kardeşlerime sesleniyorum. Sizi bu toplumun en saygın bireyi yapmak konusunda elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz. Prestijli bir meslek haline getireceğiz öğretmenliği. Farklı bir kanunları olacak. 3600 Ek Göstergeyi oyalamadan, çabucak vereceğiz. Kontratlı öğretmen, fiyatlı öğretmen falan yok. Öğretmen öğretmendir. 24 Kasım’da her öğretmenimize bir maaş ikramiye vereceğiz. Okullardaki öğretmen açığını hızla bitireceğiz. Köy okullarını yine açacağız. Ferhat ile Tatlı’yı buluşturur üzere öğrenci ile öğretmeni buluşturacağız. Bunları bütün öğretmen arkadaşlarımın hafızalarının bir yerinde tutmasını istiyorum zira geliyor gelmekte olan. Hepsini yapacağız. Daima haksızlıklara karşı durduk. Haksızlık karşısında susmamız gerektiğini öğretmenlerimiz öğretti bize. Adalet hissini kuvvetli tutmanın yolu haksızlığa karşı toplumun direnç göstermesidir. Bunu yapmamız gerekiyor. Bu ülkede hayli şey oldu.

şüphesiz CUMARTESİ ANNELERİ, DİYARBAKIR ANNELERİ HAKLI: Adaleti öğrendik evet. Haksızlığı öğrendik evet ancak demokrasiyi de hoşluğu de öğrendik. Anneler için evlatlarının ne kadar kıymetli olduğunu öğrendik. Cumartesi Anneleri tam 26 yıldır haklarını arıyorlar. Evlatlarını arıyorlar. Bari mezar yerini gösterin diyorlar. Birçok anne bunu görmeden hayata veda etti. Bunlar anneliğe yakışır asalet ortasında, sessiz bir biçimde Galatasaray Meydanı’nda her cumartesi oturarak evlatlarını istediler. Tam 699 hafta. 700. hafta baskı kurdular, dövdüler ve gönderdiler. ‘Yasaya alışılmamış şov yaptıkları’ için. Mahkemeye verdiler. olağan olarak ki Cumartesi Anneleri haklı lakin Diyarbakır Anneleri de haklı. O anneleri de anlamamız gerekiyor. Ayrımcılıktan birliktelikten kelam ediyorum.

MUTFAKLARDA YANGIN VAR: Türkiye’nin önemli problemleri var iktisatta. Açık söylemek gerekirse mutfaklarda yangın var. Hangi konuta giderseniz gidin -Saray’ı ve dolarla ticaret yapanları başka bir yere koyuyorum- fiyatlar artıyor ve herkes birbirini suçluyor. İktidar kanadı halcileri suçluyor. Hal esnafına gittim, konuştum. Halci arkadaşları topladım ve onlarca dertleştim. Dediler ki:

1. Ziraî üretim hayli kıymetli. Gübre, ilaç, tohum, fide, sera materyalleri kıymetli ve çiftçi dolarla belirlenen bu fiyatlarla almak zorunda.

2. Bütün Avrupa Birliği ülkelerinde çiftçiler desteklenir ancak biz de tarım kanunu var uygulanmıyor. Birden fazla vakit var olan dayanakları de toprak sahibine veriyorlar.

Ankara Hali’nde gösterdiler. Plastik kasayı gösterdiler. Bu kasanın fiyatı ortasındaki domatesten daha değerli dedi. Bu çiftçi ne yapacak? Üretici ne yapacak?

‘Biz burada komisyoncuyuz, bizim alacağımız fiyatı biz belirlemiyoruz. Yüzde 8 fakat bunu da biz belirlemedik. ötürüsıyla bizim meblağları artırma üzere bir şeyimiz yok. İstesek de yapamayız.’ dediler. ‘Biz suçlanmak istemiyoruz’ dediler. ‘Bizi gaye bölüm haline getirdiler halbuki biz yüzde 8’den öbür bir kar elde etmiyoruz’ dediler.

Sonunda şunu söylemiş olduler. ‘Hali kazanan seçimi kazanır’ dediler. Ben de, ‘Başkan hiç kaygı etme hem hali hem seçimi kazanacağız’ dedim. Onların bütün sıkıntılarını çözeceğim.

Sırça köşkte, sarayda oturursanız, oturup hal esnafı ile konuşmazsanız Türkiye’nin meselelerini çözemediğiniz üzere Türkiye’nin meselelerini çözemezsiniz. İnşallah bu bize nasip olacak.

HER SAAT ARTIRIM GELİYOR: Bir de besin bölümü var. Mutfaklarda yangın var dedik. Her gün artırım geliyor. Marketlerde saat başı etiket değiştiren elemanlar işe başladı. O denli bir noktaya geldi ki Türkiye beşerler satış yaparken ziyan ediyor. Zira yarım saat daha sonra fiyat değişecek aldığı fiyata kar koyamayacak. Onların da kederlerini öğrendim. Bizim sıkıntılarımızı aktarın dediler. Diyorlar ki üretici elindeki malı satmaktan huzursuz. Bu tedirginlik felaket bir şey. Satışı yapanlar fiyat artışından sorumlu değildir. Şayet mevzuyu maliyet ve üretim ekseninde düşünemezseniz esasen fiyat artışı zarurî olarak gelir. Hükümetin birinci önceliği üreticiyi korumak olmalı dediler. Şayet koruyamazlarsa açlıkla karşı karşıya kalabiliriz. Denetleme ile baskı ile fiyatlar düşmez, malı karaborsaya düşer dediler. Siz üretimi çözeceksiniz, piyasaya mal vereceksiniz. bir daha besin bölümünde şayet tedarik zincirinde bir kopuş olursa meblağları denetim edemezsiniz dediler.

HAL ESNAFINI TERÖRİST Mİ İLAN EDECEKSİN? Az evvel çiftçinin girdilerinin ne kadar kıymetli olduğunu söz etmiştim. Tarım Orman Bakanlığının Kasım 2021 bilgileri: Üre Gübresinin tonu 8 bin 960 liraya çıkmış. Artık daha da arttı. Geçen yıl tıpkı ayda 2 bin 519 liraydı. Artış yüzde 256. Pekala bu çiftçi ne yapacak? Siz kalkıyorsunuz çiftçiyi, marketçiyi, halciyi suçluyorsunuz. Dolar tırmandıkça bunlar artıyor adamlar ne yapsın? Fiyat mecburen artacak. Baskıyla, terörle mi fiyatı düşüreceksin? Hal esnafını terörist mi ilan edeceksin? Evvel dönüp kendine bak. Türk Lirasını eriten kim? Sorumluluktan kaçıp sorumluluğu vatandaşa yüklemeye çalışıyorlar. Her şey değerlenirken et fiyatları niye düştü? Zira yem meblağları artınca inekler kısma gitti. daha sonrasında bizi farklı bir senaryo bekliyor. (HABER MERKEZİ)