İzmir’de bisiklet atletinin vefatında 3 sanığın cezası aşikâr oldu

Melek

Global Mod
Yetkili
Global Mod
İzmir’in Çiğli ilçesi Kaklıç Mahallesi’nde geçen 14 Ekim’de Aycan Yörük’ün kullandığı 35 AİM 602 plakalı kamyon, bisikletiyle idman yapan Karşıyaka Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Bisiklet Grubu sportmeni Zeynep Aslan’a (32) çarptı.

Bir çocuk annesi Aslan, kazada ömrünü kaybetti.

Başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan uzman raporunda Aslan’ın kural kusuru yapmadığı, kamyon şoförü Aycan Yörük’ün ise ‘trafiği aksatacak yahut tehlikeye sokacak biçimde şerit değiştirdiği’ belirterek, asli kusurlu olduğu açıklandı.

Yörük, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

SANIKLARIN 9 YILA KADAR MAHPUSU İSTENDİ

Savcılık soruşturmayı tamamlayıp iddianameyi hazırladı.

Menemen 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, Zeynep Aslan’a çarpan kamyon sürücüsü Aycan Yörük ile bölgede yol çalışması yapan park halindeki 35 MFE 70 plakalı kamyonun sürücüsü İdris Karataş ile iş makinesi operatörü Mustafa Yaman sanık olarak yer aldı.

Sanıkların, ‘bilinçli taksirle vefata niye olmak’ hatasından 9 yıla kadar mahpusları istendi.

1 NİSAN’DA TAHLİYE EDİLDİ

İddianamede, kamyonuyla Sasalı istikametine giden Yörük’ün, yol çalışmasını görmesine karşın İdris Karataş’ın park halindeki 35 MFE 70 plakalı kamyonunu denetimsiz, çabukla ve yanılgılı biçimde sollamaya başlayıp karşı şeridi kapatarak ilerlerken banket çizgisine yakın Zeynep Arslan’a çarpıp vefatına niye olduğu açıklandı.

Davanın 1 Nisan’da görülen ikinci duruşmasında ise tutuklu sanık Yörük tahliye edildi.

Savcı mütalaasında sanıkların ‘taksirle mevte niye olma’ kabahatinden farklı ayrı 6 yıla kadar mahpus cezasına çarptırılmalarını istedi.

ZEYNEP’İN AİLESİ EN AĞIR CEZAYI İSTEDİ

Karar duruşması dün Menemen 1’inci Asliye Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya tutuksuz sanık Aycan Yörük’ün yanı sıra Zeynep Aslan’ın annesi Nurten Aslan, babası Reşat Kemal Aslan ve taraf avukatları katıldı.

Hakimin yemin ettiği Aslan ailesinin avukatları Suat Selman Saloğlu ve Cansu Koç, sanıkların üçünün de ‘bilinçli taksirle öldürme’ kabahatinden yargılanmaları gerektiğini savundu.

Kelam alan Zeynep’in babası Reşat Kemal Aslan da sanıkların en üst sondan cezalandırılması gerektiğini belirtip, “Kızım, araçları geçmekte iken sanık şoför tarafınca kendisine çarpılmıştır. Sanıklar için en üst sondan ve indirim yapılmadan ceza verilmesini talep ediyorum.” dedi.

Anne Nurten Aslan da sanıkların en ağır biçimde cezalandırılmasını istedi.

‘ARACIN DİĞER YERİNE ÇARPSA VEFAT ETMEYECEKTİ’

Mütalaayı kabul etmediğini belirten sanık Aycan Yörük, Zeynep Aslan’ın kendisine çarptığını ileri sürdü.

Yörük, “Ben o yolu 10 yıldır kullanıyorum. Orada kavşak olduğunu bildiğim için yavaşlayarak araçların bulunduğu yeri, karşı şeridini denetim ettim. Uzaktan gelen aracın aralığının kâfi olduğunu düşünüp sollama yaptım. Bu sırada ‘dur’ levhasına uymayan Zeynep Aslan’ın bana çarpmasıyla olay meydana geldi. Şayet süratli olsaydım aracın altına girerdi. Aracın sert yerine çarptığı için vefat etti. Öteki bir yere çarpsa vefat etmeyecekti. Olay mahallinde yolun kenarında bulunan ağaçlar niçiniyle birbirimizi bakılırsamezdik. Yolum dümdüz. O benim solumdan, önüme çıkmıştır.” dedi.

Sanık avukatları da müvekkillerinin beraatını talep etti. Hakimin son kelamını sorduğu Yörük, “Suçsuzum. Kardeşime bile bile bir şey yapmadım.” diye konuştu.

KAMYON ŞOFÖRÜNE 5 YIL 6 AY MAHPUS

Savunmaların akabinde karar belirtildi.

Sanık Aycan Yörük’e, ‘bilinçli taksirle mevte niye olmak’ cürmünden evvel 6 yıl 8 ay mahpus cezası verildi. Akabinde bu cezası düzgün hal indirimiyle 5 yıl 6 ay mahpusa çevrildi.

Yörük’ün E sınıfı ehliyetine de 1 yıl boyunca el konuldu.

Öteki sanıklar İdris Karataş ve Mustafa Yaman ise evvel ‘taksirle mevte niye olma’ kabahatinden 4’er yıl mahpus cezasına çarptırıldı.

Andından duruşmalardaki güzel halleri göz önüne alınıp, indirimle 3 yıl 4’er ay mahpus cezası verildi.

“CEZALAR CAYDIRICI OLMALI”

Zeynep’in bisiklet atleti arkadaşları ve yakınları ellerinde pankart ve dövizlerle dava için Menemen Adliye Sarayı’nın önüne geldi.

Duruşmanın akabinde gazetecilere açıklamalarda bulunan baba Reşat Kemal Aslan, kanunların daha caydırıcı olması gerektiğini söylemiş oldu.

Aslan, “Verilen karar makûs olmamakla bir arada kâfi değil. Bir insanı hayattan koparmak bu kadar ucuz olmamalı. Daha caydırıcı kanunlar olması gerekiyor. Kamyon sürücüsü bir insanı öldürüp görmediğini söylüyor. Eline bir tabanca alıp birini öldürmekle bu olayın bir farkı yok.” dedi.

“MAHKEME EMSAL BİR KARARA İMZA ATTI”

Ailenin avukatlarından Suat Selman Saloğlu da trafik kazalarında cezaların yükseltilmesi gerektiğinin altını çizerek, tabirlerini kullandı.