İstek Beyefendi Apartmanı davasında gerginlik

Melek

Global Mod
Yetkili
Global Mod
İzmir’de 30 Ekim 2020’de 117 kişinin hayatını kaybettiği zelzelenin akabinde İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafınca başlatılan soruşturma kapsamında 10’u tutuklu 29 kişi hakkında 5 farklı iddianame hazırlandı.

Zelzelenin akabinde büsbütün yıkılan İstek Beyefendi Apartmanı ile ilgili iddianame, İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafınca kabul edilerek dava açıldı.

9 SANIK YARGILANIYOR

Yıkılan İstek Beyefendi Apartmanında 36 kişinin ömrünü kaybetmesi, 17 kişinin de faydalanması niçiniyle haklarında “bilinçli taksirle birden çok insanın vefatına ve faydalanmasına niye olma” cürmünden dava açılan 3’ü tutuklu 9 sanığın yargılanmasına, İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.

Tutuklu sanıklar duruşmaya SEGBİS (Ses ve Manzara Bilişim Sistemi) ile katılırken, birtakım tutuksuz sanıklar ile sarsıntıda yakınlarını kaybedenler ve taraf avukatları ise duruşma salonunda hazır bulundu.

ZABIT KATİBİ DEĞİŞTİ

Geçen celsede yapılan SEGBİS kaydının, İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde misyonlu zabıt katibi tarafınca tutanağa eksik geçirildiği savında bulunan müşteki avukatları, misyonlu zabıt katibinin değiştirilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, zabıt katibini vazifeden alarak öteki bir zabıt katibi ile duruşmaya devam edilmesi tarafında karar vererek, duruşmaya devam edildi.

“ÇATLAKLAR EPOKSİ İLE DOLDURULDU”

Tutuksuz sanık olarak yargılanan ve geçmiş periyotlarda İstek Beyefendi Apartmanında yöneticilik yapan R.B., 1999-2010 yılları içinde apartmanda oturduğunu söz ederek, “2010 yılında çocuğumun işi niçiniyle İstanbul’a taşındık. İstek Beyefendi Apartmanındaki dairemizi de kiraya verdik. 2006-2009 yılları içinde apartman yöneticisi olarak misyon yaptım. Yönetici olduğum devirde apartmanda sarsıntı niçiniyle belediye tarafınca bir tespit yapılmadı. Apartmanın zelzeleye karşı güçlendirilmesi de hiç gündeme gelmedi. 2003 yılındaki sarsıntıdan daha sonra binada küçük çatlaklar meydana geldi. O dönemki apartman idaresi çatlakları epoksi ile doldurdu. Apartmanda oturduğum devirde, binanın sarsıntıya dayanıksız olduğunu hiç düşünmedim. O denli olsa kendim de oturmazdım. Kentsel dönüşümle ilgili de hiç görüşme yapılmadı” dedi.

YUMRUKLAR HAVADA UÇUŞTU

Sanığın tabir verdiği sırada sarsıntıda yakınlarını kaybeden bir müşteki, sanığa soru sormak istedi.

Mahkeme lideri, soru sorulmasını reddedince taraflar içinde kelamlı tartışma çıktı. Kelamlı tartışma daha sonrası sanık yakını olduğunu söyleyen bir kişi, müştekilere bağırınca vakit zaman sanık yakınları ve depremzedeler içinde yumruklaşma yaşandı.

DAVAYA ORTA VERİLDİ

Duruşma salonunda bulunan polislerin müdahalesiyle hengame daha fazla büyümeden ayrıldı.

Mahkeme heyeti, çıkan olay niçiniyle duruşmaya orta verdi.