İsrail’den Musevilere yasak

kunteper

Member
İsrail basınında yer alan haberlere göre Mescid-i Aksa Ramazan ayı sonuna kadar Yahudi ziyaretçilerin girişine kapatılacak. Giriş yasağının Cuma gününe kadar yürürlüğe gireceği bekleniyor. Kelam konusu bu yasağın, İşgal altındaki Kudüs’te İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa’ya düzenlediği hücumlar daha sonrasında alındığı düşünülüyor. tıpkı vakitte haberlerde, Musevilerin Mescid-i Aksa’ya yaklaşık 2 hafta daha sonra Ramazan Bayramı’nın akabinde girişlerine bir daha müsaade verileceği belirtildi. Bir diğer haberde ise İsrail polisinin her yıl Ramazan ayının son birkaç günü Mescid-i Aksa’ya gayrimüslimlerin ziyaretine kapattığı hatırlatılarak, kısıtlamanın müddetinin her yıl değişime uğradığı aktarıldı.

SAĞCILAR KARARDAN HUZURSUZ

Uzmanlar, kelam konusu kısıtlamanın son günlerde yaşanan olaylardan daha sonra yükselen tansiyonu düşürmek emeliyle alındığını söylerken çok saçıların ise bu durumu öfkeyle karşılayacağını belirtti. Sağcı İsrail vatandaşları bu yasağı, İsrail hükümetinin düşmana boyun eğdiğini ve hükümetin zayıflığını gösterdiğini söz etti. İsrail parlamentosundan sağcı milletvekili Itamar Ben-Gvir toplumsal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Tapınak Dağı’nın kapatıldığı haberi doğruysa (Başbakan Naftali) Bennett bu gece beyaz bayrak kaldırdı.”

170 KİŞİ YARALANMIŞTI

Bugün telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Herzog içinde İsrailli birtakım radikal kümelerin Filistinlilere yönelik akınları ele alınmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan telefon görüşmesinden daha sonra toplumsal medya hesabında şu açıklamalarda bulunmuştu:

“Bayramların bayram havasında yaşanması gerekirken birtakım radikaller yüzünden her sene karşılaşılan bu imgeler vicdanları yaralamakta, tüm İslam aleminde haklı yansılara niye olmaktadır. Bu hassas periyotta Mescid-i Aksa’nın statü ve maneviyatına yönelik tahrik ve tehditlere müsaade verilmemesinin zaruretini bir kere daha vurgulamak istiyorum. her insanın bu mübarek yerin ve günlerin maneviyatı ve kutsiyetini korumak için azami uğraş göstermesi çağrımı bir dahaliyorum. Türkiye olarak her halükarda barış ve huzurun temini istikametinde çalışmaya devam edeceğiz”

Öteki taraftan 15 ve 17 Nisan’da Mescid-i Aksaya saldıran İsrail Güçleri 170 kişinin faydalanmasına sebep olmuştu.