İmamoğlu: Bak biz, bize oy vermeyen dört ilçeye metro yapıyoruz

kunteper

Member
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Lideri Ekrem İmamoğlu, eski idarenin 2017’de başlatıp ödenek yetersizliğinden 2 defa durdurduğu, kendilerinin kredi bulup 2019’da bir daha başlatmış olduğu Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı’nda düzenlenen merasimde konuştu. İmamoğlu, “Biliyorsunuz; 2018’de bu sınırları durduran Belediye Lideri, ‘Bana oy veren yerlere olağan ki metro yapacağım’ demişti. Bak biz, bize oy vermemiş, diğer ilçelerin yönettiği 4 ilçeye metro yapıyoruz ve para bulmaya çalışıyoruz. Oy versin, vermesin, 16 milyon İstanbullu bizim. Bu 4 ilçe, en az o ilçenin belediye liderleri kadar bizim. Kimsenin malı mülkü değil yani” dedi.

Tünel kazma makinesi TBM’nin Sarıgazi İstasyonu’na ulaşması niçiniyle bugün bir merasim düzenlendi. Merasimde, İmamoğlu ile birlikte CHP PM Üyesi Eren Fazilet, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Gelecek Partisi Genel Lider Yardımcısı Doğan Demir ve UYGUN Parti İBB Meclis Küme Başkanvekili İbrahim Özkan hazır bulundu.

‘BİR YILDA SIKI BİR İLERLEME KAYDETTİK’

İBB Lideri İmamoğlu, merasimde yaptığı konuşmada; Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı’nın geçmiş idarede ödenek yetersizliği ve kredi temin edilememesinden dolayı duran çizgilerden biri olduğunu hatırlatarak, şunları söylemiş oldu:

“aslına bakarsanız durmayan bir iki sınır kalmıştı. Başkalarının tamamı durmuş durumdaydı. nazaranvi devraldıktan daha sonra yaptığımız çalışmalarla kredi teminlerini yaptık. Eurobond tahvil sürecini gerçekleştirdik. İnşallah süratli bir biçimde de yola devam ediyoruz. Çizgisi iki basamakta hizmete sokacağız. Üç istasyondan oluşan birinci kademe, Çekmeköy-Şehir Hastanesi kısmı olarak devreye girecek. Biz, bunu 2023’ün birinci yarısında aşmayı planlıyoruz. Sancaktepe-Sultanbeyli çizgisini ise 2024’te tamamlayıp, inşallah tüm sınırı İstanbulluların hizmetine kavuşturmuş olacağız. Birinci kısımda yaklaşık yüzde 45, ikinci etap için ise şu anda yüzde 15 ilerlemeye ulaştık. Bir yılı biraz aşkın bir müddetde fazlaca sıkı bir ilerleme kat ettik diyebilirim. Süratli ve nizamlı bir işleyişle sürecimize devam etmek istiyoruz.”

‘İBB MECLİSİ’NDE 8 AYDIR ONAY BEKLİYOR’

En yanlışsız kredi fırsatlarını kente kazandırmak için çalıştıklarını belirten İmamoğlu, bu süreçte kendilerine yaşatılan bir zorluğu da anlattı. İBB Meclisi kurulunda bekleyen onay taleplerinin bulunduğunu kaydeden İmamoğlu, “Bir tanesi de bu çizgimiz. Bir an evvel çıkmasını istiyoruz. İBB Meclisi’nde 8 aydır bekleyen bir onay. Arkadaşlarım görüşmelerini sürdürüyor. Ancak vaktimizin daralması İstanbul’un aleyhinedir. 8 aydır bir çizginin Meclis onayını beklemesi, abesle iştigaldir. ötürüsıyla bu süreci de hassas bir halde takip ediyorum. Her gün, her an zorluyorum ve sorguluyorum” dedi.

‘SİYASET ÜSTÜ BİR HAL BEKLİYORUM’

Kelam konusu çizginin Çekmeköy, Ümraniye, Sancaktepe ve Sultanbeyli ilçelerinden geçtiğini yinelayan Ekrem İmamoğlu, şunları söylemiş oldu:

“Biliyorsunuz; 2018’de bu sınırları durduran Belediye Lideri, ‘Bana oy veren yerlere natürel ki metro yapacağım’ demişti. Bak biz, bize oy vermemiş, diğer ilçelerin yönettiği 4 ilçeye metro yapıyoruz ve para bulmaya çalışıyoruz. Oy versin, vermesin, 16 milyon İstanbullu bizim. Bu 4 ilçe, en az o ilçenin belediye liderleri kadar bizim. Ben daima söylüyorum: ‘Ümraniye, Çekmeköy, Sultanbeyli, Sancaktepe belediyelerinde benim hakkım var.’ En az benim o belediyelerde olduğum kadar, o belediye liderlerin da Büyükşehirde hakkı var. bu biçimde. Kimsenin malı mülkü değil yani. Bu hoş hizmetlerin, bu hoş projelerin sağlıklı bir biçimde yürümesi için nitekim siyaset üstü bir halla yol almamız lazım. Bu siyaset üstü hali, fazileti, meclisteki bütün meclis üyesi arkadaşlarımdan bekliyorum, siyasi parti ayrımı yapmaksızın. Mecliste bulunan bütün siyasi partilere mensup üyelerimizden, İstanbul öncelikli düşünmeye, İstanbul’a hizmeti düşünmeyi sağlayan güzel niyeti, samimiyeti, fazileti bekliyorum.”

‘SON GAZ YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ’

Metronun, etraf dostu bir yatırım olduğunu tabir eden İmamoğlu, kelamlarını şöyleki sürdürdü:

“Metro, yalnızca bir maliyet değil. Yani bir maliyet ve getiri üzerinden maddi olarak hesap yapılacak bir şey değil. Kurtaracağı etraf kirliliği, toplumu rahatlatacağı, ulaşım konforu üzerinden de hesabının yapılması gereken hayli değerli bir yatırım. Çağdaş bir kent olabilme düzebir daha erişme ismine, fazlaca kıymetli bir yatırım. İstanbulluların süratli, inançlı, konforlu, çevreci bu yatırımlarla buluşması için son gaz yolumuza devam ediyoruz. İstanbul ve halkımızın muhtaçlık duyduğu her noktasına metroyu ulaştırmak için elimizden gelen uğraşı göstereceğiz ve başaracağız. Yalnızca mevcutlarla değil, hazırladıklarımızla birlikte, nitekim bu kenti dünyanın metro açısından en donanımlı kentlerinden birisi haline getirme konusunda yüzde 100 kararlıyız. Ahenk içerisinde çalışmaya devam ediyoruz. Bâtın gizli hiç bir şeyimiz yok. Her şeyimiz halkın huzurunda oluyor. Yüklenici firmalar -efendim bizdilk evvel ihaleyi almış, almamış- işini yapıyorsa başımızın üstünde yeri var. Herkesle iş yapıyoruz. İşini titiz denetliyoruz. Onlar işini yapacak. Biz, onlara teşekkür edeceğiz. Paramızı vaktinde ödemeye çalışacağız. kimi vakit birbirimizin bu manada yükünü alacağız lakin günün sonunda memleketimizin kurum ve kuruluşlarıyla, firmalarıyla hoş işleri memleketimize ikram edeceğiz.”

TEK TARAFTA SAATTE 64 BİN 800 YOLCU TAŞINACAK

İBB’den verilen bilgilere bakılırsa; kentin Anadolu kısmındaki karayolu trafiğini rahatlatması beklenen ve iki yaka içindeki araç geçişlerini düşüreceği öngörülen sınır, 8 istasyondan oluşacak. 10,9 kilometrelik sınırdaki seyahat müddeti, 16 dakika olacak. Çizgi ile saatte tek tarafta 64 bin 800 yolcu taşınacak. Çizgi, Çekmeköy, Sancaktepe ve Sultanbeyli ilçelerinden geçecek. Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattı’nın devamı niteliğinde olan yeni çizgi hizmete açıldığında, hazır durumdaki Marmaray ve Metrobüs sınırları, uygulama projeleri tamamlanan Sultanbeyli-Kurtköy Süratli Tren ve Yenidoğan-İmes-Soyak Yenişehir Metro sınırları ile imal basamağındaki Hastane-Taşdelen-Yenidoğan Metro Çizgisi, Dudullu-Bostancı Metro Sınırı ve Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Çizgisi ile entegre olacak.

Ne olmuştu?

İBB, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı’nın imaline Mayıs 2017’de başladı. Proje, üretimine başlandıktan yalnızca 7 ay daha sonra, 29 Aralık 2017’de durduruldu. İnşaata, Mart 2018’de tekrar başlandı. Lakin eski İBB idaresi tarafınca hak ediş ödemelerinin yapılamaması niçiniyle şantiye alanı, o güne dek yüzde 6’lık bir ilerleme sağlanmışken Ekim 2018’de tekrar sessizliğe gömüldü.

Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki yeni İBB idaresi, Ekim 2019’da yapılan mutabakat ile Deutsche Bank’tan kredi sağlayarak, çizginin bir daha imalatına başladı. “Yeraltı canavarı” olarak nitelenen tünel kazma makinası TBM, İmamoğlu’nun iştirakiyle 26 Kasım 2019’da sınırın Sancaktepe İstasyonu şantiye alanına indirildi. Toplam 4 TBM, bu süreçte 10,9 kilometrelik çizginin farklı noktalarında hafriyatlar gerçekleştirdi. (HABER MERKEZİ)