İlber Ortaylı, İBB aktifliğini övdü: Süperdi

kunteper

Member
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu Muhtarlar Dairesi, Anadolu ve Avrupa yakası muhtarlarını geçen gün bir ortaya getirdi. Aktifliğe konuşmacı olarak İlber Ortaylı da katıldı. İlber Ortaylı muhtarlık kurumunun Türkiye’deki tarihi sürecini anlattı.
İlber Ortaylı etkinlikteki izlenimlerini bugünkü Hürriyet gazetesinde yazdı.

İşte İlber Ortaylı’nın o yazısı:

“Büyükşehir Belediyesi, Muhtarlık Dairesi kurdu. Bunu müspet bir teşebbüs olarak karşılamak lazım. Zira muhtarların belediye ile günü gününe ilgi kurması gerekiyor. Bütçenin nasıl kullanılacağı, mahallelere nasıl nüfuz edileceği, nasıl beledi denetim ve faaliyet kurulacağı lakin bu üzere eşgüdüm hizmetleriyle mümkün olur.
Pazartesİ İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yenikapı’daki Kadir Topbaş Salonu’nda İstanbul muhtarlarıyla bir toplantı yaptı. Bendenizi de davet ettiler. Doğrusu görünüm harikaydı. Anadolu ve Rumeli yakasındaki İstanbul mahalle muhtarlarının dokuz yüz kadarı oradaydı.
İstanbul Türkiye’dir, hatta Balkanlar ve Ortadoğu’dur. Muhtarlar her partinin seçilmişleriydi. Bir nokta çabucak fark ediliyor; muhtarlık seçimlerinin milletvekili ve hatta belediye seçimleriyle bile paralelliği yok. Anlaşılan o ki II. Mahmud Han’ın fermanından (1829) günümüze kadar geçen 193 yıl ortasında muhtar ve mahalle, Türk kentinde çabucak hemen kuvvetle yaşıyor, seçimle gelen muhtarları herkes tanıyor, merkez semtlerde nüfus arttıkça ve kent hizmetleri tertipli olarak geldikçe muhtar art planda kalmış görünse bile hiç olmadık yerde karşınıza çıkıyor.

Türk toplumunun en aydın bayanları ve Çatalca’nın Binkılıç köyündeki muhtar Nazan Kurtan Hanım üzere şahsen ziraatla uğraşan en yaratıcı muhtarlar var. Anadolu ve Rumeli yakasının Muhtarlar Federasyonu liderleri latife değil tarihçi. Benim üzere 19. yüzyılda mahalle yönetimlerini tetkikle akademi ömrüne giren birini bile hayrete düşürecek ayrıntıları var. Genç muhtarlardan Erhan Gümüş, “Muhtarın Not Defterinden” başlıklı 20 yıllık tecrübelerini kaydettiği bir kitap yayımlamış; bütün idarecilerin okuması gereken bir metin.
Muhtarlık seçimi Türk demokrasinin neşv ü nema halindeki en güçlü yanı. Gelecekte partilerin hayatında çarşaf milletvekili adayı listesinden epey, dar bölge sistemi ister istemez uygulanacak. Bu niçinle muhtar seçimleri sisteme birinci adımdır. Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık Dairesi’ni kurdu. goreceksiniz bu daire daha fazlaca büyüyecek ve değeri artacak. Bunu müspet bir teşebbüs olarak karşılamak lazım. Zira muhtarların belediye ile günü gününe bağ kurması gerekiyor. Bilgilendirecekler, verdikleri bilginin değerleri anında belediye başkanlığına kadar ulaşacak. Bütçenin nasıl kullanılacağı, mahallelere nasıl nüfuz edileceği, nasıl beledi denetim ve faaliyet kurulacağı lakin bu üzere eşgüdüm hizmetleriyle mümkün olur. Toplantı sonunda herkese bir “İstanbul Muhtarları” kitabı dağıtıldı. Doğrusu hayli yararlı makalelerden oluşan faydalı bir derleme.

İstanbul büyük bir belde ve her anı kaynayan bir belde. Yeryüzünde 20 milyonluk nüfusu geçen kentler var; Avrupa’da bu biçimde diğer bir belde yok. Lakin İstanbul’un da bütün dünyada 20 milyonluk kentlerden bir farkı var; hayati hizmetler ve altyapı geçmiş on senelerda kurulmuş. Kentte fakirlik var ise da sefalet yok. Elbet ki cürüm işleniyor lakin kriminal sorunlar ABD kentlerindeki kadar makûs değil. Hizmetler; su, elektrik altyapısı her şeye karşın üçüncü dünya metropolleriyle mukayese edilemeyecek kadar âlâ. Kendimize nazaran kuvvetli taraflarımız var, zayıflayan taraflarımız var. Ümit ediyorum; İstanbul mahallelerinin günlük hayatı, problemleri ve muvaffakiyetleri kitleye daha epey bildirilir ve biz de ilgilenir ve öğreniriz.”