Hijyenik ped ve bebek bezi yardımları sorulan Bakan Yanık: Doğum yardımı yapıyoruz

kunteper

Member
ANKARA- Türkiye’de son periyotta tüketim mamüllerine gelen artırımlar, bebek bezi ile bayan hijyen mamüllerinde önemli fiyat artışlarına yol açtı. Yansılar üzerine bu eserlere uygulanan yüzde 18 KDV yüzde 8’e düşürüldü.

Geçen yıla kıyasla iki katına çıkan eser fiyatlarına yansılar sürerken CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz fiyat artışlarının niçinlerini Meclis gündemine taşıdı. Aile ve Toplumsal Siyasetler Bakanı Derya Yanık kendisine sorulan yazılı soru önergesine verdiği cevapta, hijyenik ped ile bebek bezi yardımları yerine doğum yardımlarını deklare etti.

CHP’Lİ YAVUZYILMAZ HİJYENİK PED YARDIMLARINI SORDU

CHP’li Yavuzyılmaz Bakan Yanık’a bebek bezi ile hijyenik ped fiyatlarındaki artışın niçinlerinin ne olduğunu, 2021 ve 2022 senelerında dar gelirli ailelere bebek bezi, dar gelirli bayanlara ise hijyenik ped yardımı yapılıp yapılmadığını sordu.

Aile ve Toplumsal Siyasetler Bakanı Derya Yanık, Yavuzyılmaz’ın önergesine verdiği cevapta, fiyat artışlarının niçinlerine ait açıklama yapmadı. Onun yerine Bakanlık tarafınca Toplumsal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları aracılığıyla gereksinim sahibi vatandaşlara yönelik 40’tan fazla toplumsal yardım programı yürüttüklerini belirten Yanık, bu yardımların, aile yardımları, barınma ve besin yardımları, engelli ve yaşlı yardımları, sıhhat ve eğitim yardımları ile proje dayanakları olarak sınıflandırıldığını söylemiş oldu.

‘HİJYENİK PED, BEBEK BEZİ YARDIMI DEĞİL DOĞUM YARDIMI YAPILIYOR’

CHP’li Yavuzyılmaz’ın hijyenik ped eserine ait sorularını karşılıksız bırakan Bakan Yanık, bebek bezi özelinde de tematik bir yardım programının bulunmadığını tabir etti. Yanık, Bakanlık tarafınca 15 Mayıs 2015 tarihi ve daha sonrasında canlı doğum gerçekleştiren vatandaşlara ve Mavi Kart sahiplerine doğum yardımı yapıldığını belirterek şu sözlere yer verdi:

“Program kapsamında birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve daha sonraki çocuk için 600 TL nakdi yardım yapılmaktadır. Ayrıyeten hane ortasında kişi başına düşen geliri net taban fiyatın 1/3’ünden az olan hanelere fazlacalu doğum kararı olan ve hayattaki 0-24 aylık her bir çocuğuna Sıhhat Bakanlığı’nın çocukluk devri aşı takviminde yer alan aşıları, mühleti ortasında yaptırılması kaydıyla, hanelerin beslenme ve öz bakım muhtaçlıklarının karşılanması emeliyle 215 TL olmak üzere oldukçalu doğum yardımı gerçekleştirilmektedir.”

Bakan Yanık ayrıyeten 29 Mart 2022 tarihindeki Resmi Gazete’de yayımlanan kararla 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren bayan hijyen eserleri ve bebek bezlerine uygulanan yüzde 18 KDV’nin yüzde 8’e indirildiğini belirtti.

‘BAKALIĞIN HİJYENİK PED İLE BEBEK BEZİ KONUSUNDA ÇALIŞMA YAPMADIĞI ORTAYA ÇIKMIŞ OLDU’

Bakan Yanık’ın verdiği karşılığa reaksiyon gösteren CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Bakanlığın bebek ve hijyenik ped konusunda rastgele bir çalışması olmadığına dikkat çekerek,

“Çarşıda, markette, pazarda etiketler günlük, hatta saatlik olarak zamlanıyor. Vatandaşlar iktidarın yanlış siyasetleri niçiniyle derin yoksulluk ve açlıkla baş başa bırakılmış durumda. Bu şartlarda dar gelirli aileler bebeklerine bez alamıyor. Marketlerde bebek bezlerine kilit takıldığına şahit oluyoruz. Dar gelirli bayanlar sıhhatleri bakımından en doğal muhtaçlıkları olan hijyenik pedlere erişemiyor. Soru önergesine gelen karşılık, AK Partinin çocukları, bayanları ve aileleri nasıl yok saydığını bir defa daha ortaya çıkarmış oldu” değerlendirmesinde bulundu.