HDP’nin başını çektiği İttifak 6’lı Masaya takviye verecek mi

kunteper

Member
Türkiye Emekçi Partisi (TİP) Genel Lideri Erkan Baş, HDP’nin başını çektiği Emek ve Özgürlük İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adaylığındaki stratejisini anlattı.
FOX TV’de yayınlanan İlker Karagöz’ün sunduğu Çalar Saat programına konuk olan Erkan Baş’ın konuşmasından satırbaşları şöyleki:
“Türkiye’nin geleceğini tartışıyoruz. Geride kalan periyotta en kararlı çabayı bayanlar verdi. Siz bayanlara sormadan nasıl bir Cumhurbaşkanı adayı belirliyorsunuz. Türkiye’nin geleceği için orada mor bir renk olması gerek. Bence bir yanlış yapılıyor. Cumhur İttifakı tartışmayı isimde tıkadı. Amacımız gayesi bu sistemi ortadan kaldırmak. O yüzden adayı da bu kadar kıymetli bulmuyorum. ‘Ben sosyalistim, sosyalist bir Cumhurbaşkanı olsun’ diye bir talebim yok. Fakat bu ülkede sosyalistlerin olduğunu bakılırsan bir Cumhurbaşkanı olsun.

BABACAN VE DAVUTOĞLU İTİRAZI

Yetkiyi parlamentoya devreden biri olmalı. Biz istiyoruz ki sembolik bir Cumhurbaşkanı olsun. Ben AKP’nin 2002 yılında koyduğu iktisat programı Türkiye’yi buraya getirdi. O sürecin kesimi olan insanlara ekonomiyi teslim edemeyiz. Ya da Davutoğlu bir periyodun Başbakanı… Bu arkadaşların da en azından çıkıp ‘kandırıldık’ demesi lazım. Emek ve Özgürlük İttifakı olarak Türkiye’yi biran evvel Saray rejiminden çıkartmaya kararlı olduğumuzu bugüne kadar gösterdik.

“İKİNCİ ÇEŞİDE KİM KALIRSA ONA OY VERİRİZ”

20 yıllık bir iktidarla karşı karşıyayız. Demek ki 20 yıldır yaptığımız şeylerin birebirini yaparsak bir daha kurtulamayız. 20 yıldır yapmadığımız şeyleri yapalım. Cumhurbaşkanlığı seçimi yaşadık ve ikisini de Tayyip Erdoğan kazandı. Buradan ders çıkarmamız lazım. Kazanabilecek aday… Pekala bu adaya kim karar verecek? Daha evvel Ekmeleddin İhsanoğlu kazanabilecek aday diye önümüze çıkarıldı. Biz bu biçimde da anlatmaya çalıştık. Bir gericinin karşısına öbür bir gerici çıkararak kazanamazsınız. Siyaset bununla birlikte unsur ve duruş problemidir. Buradan ders çıkarmak gerekiyor. Yeni bir Ekmeleddin İhsanoğlu hadisesine müsaade vermemek gerekir. 2018 seçimlerini yaşadık, şu biçimde bir algı oluştu: Çok aday çıkarsa Tayyip Erdoğan birinci tıpta kazanamaz, ikinci çeşitte da muhalefetin hangi adayı kalırsa daima birlikte ona oy veririz. Birinci bakışta hoş gözüküyor lakin pratiğe indiğimizde muhalefetin adayları iktidar tersi bir müddetç yerine birbirleriyle uğraştılar. Problem ikinci çeşide kim kalacak yarışına döndü. Ortada gerçek vazifemizi unuttuk ve Tayyip Erdoğan kazandı.

“ESAS OLAN ORTAK ADAY”

“Esas olan ortak adaydır. Olması gereken ortak bir adayın çıkması ve Tayyip Erdoğan’a yüzde 60-70’le hayatının en büyük mağlubiyetini yaşatmak. Teklifimiz budur. Ama burada ek yapıyorum: Bizim Tayyip Erdoğan’ın yaptıklarına, yaklaşımlarına dair itirazımız var.
Ne yapıyor örneğin? Ağzından çıkan kural oluyor. Tek adam nizamı bu. Biz tek adam sistemine karşıyız ancak daima birebir şeyi söylüyor Millet İttifakı’ndaki arkadaşlar. Bir kişi değil altı kişi karar verince demokratik mi oluyoruz? Bizim söylemiş olduğimiz kişi aday olsun diye bir talebimiz hiç olmadı. söylemiş olduğimiz şey şu: Yapılması gereken halkı sürecin içine katmaktır. Milyonlarca insan seçimlerde gidip oyunu alacağınız beşerler değil. Onlar bizim birlikte nefes alıp verdiğimiz birlikte yaşadığımız uğraş arkadaşlarımız, yurttaşlarımız. Yurttaşı özne kılalım. Aday belirleme sürecinde bayan örgütlerini, gençlik örgütlerini, kitle örgütlerini çağırın ve dinleyin. Aday belirleme süreci 6’lı Masa’nın dışına taşmak zorunda.”
Emek ve Özgürlük İttifakı’ndaki partiler içinde Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye Emekçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), İşçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) partileri bulunuyor.