Garo Paylan: HDP önümüzdeki seçimden daha kuvvetli çıkacak

kunteper

Member
DİYARBAKIR- Halkların Demokratik Partisi (HDP) İktisattan Sorumlu Eş Genel Lider Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ve birlikteindeki partililer, 4 gün boyunca Diyarbakır’da temaslarda bulundu. Üreticiden çalışana, çiftçiden emek örgütlerine kadar biroldukca beşerle görüşen Paylan’ın öncelikli gündemi ekonomik krizdi. Lakin temasları sırasında seçim ve seçimde izlenecek yol haritası da konuşuldu.
Diyarbakır’daki temaslarının son gününde, biraz sıkışık vakitte Paylan ile buluştuk, Türkiye’nin ortasında bulunduğu ekonomik krizi, Diyarbakır’daki izlenimlerini ve seçim hazırlıkları hakkında konuştuk…

YAPMAMIZ GEREKEN YENİ PERİYODU KONUŞMAK

Diyarbakır programının öncelikli gündemi neydi?

Türkiye derin bir ekonomik kriz yaşıyor. Bu derin ekonomik krizin tesirlerini vekili olduğum vilayette tespit etmek için Diyarbakır’a geldim. 4 gündür programda Türkiye’deki krizden öte Diyarbakır’da bir ekonomik buhran yaşandığını gördüm. Tüm toplumsal kısımlar şikayetçi. Personele gittik, ‘geçinemiyoruz’ diyor. Esnaf, ‘siftahsız dükkan kapatıyorum’ diyor. Çiftçi, ‘tarlama gübre atamadım, girdi maliyetlerinin altında eziliyorum’ diyor. Hayvan üreticisi, ‘hayvanıma yem alamıyorum, hamile inekleri bile bölüme gönderiyorum’ diyor. Patron, ‘büyük bir sakinlik ve devasa yükseklikte güç maliyetleri var, üretim yapamıyorum’ diyor. Büyük bir kriz var ve tüm toplumsal kısımlar bunu derinden yaşıyor. Diyarbakır’da Türkiye’nin genelinden özel önemli bir işsizlik sorunu var. Her iki bireyden biri işsiz, her üç gençten ikisi işsiz. Bütün bu durumları yerinde tespit ettik, notlarımızı aldık. Ankara’ya döndüğümüzde gerek soru önergeleri, gerekse araştırma önergeleri gerekse de direkt bakanlara ileterek bu meselelerin tahlili tarafında elimizden geleni yapacağız. Türkiye genelindeki sorunun buradaki yansımalarını tespit ettik. Artık tahlil tekliflerimizi de ortaya koyacağız.

Bölgedeki kentlerde yaşayan insanların kırsalda kalan köyü, tarlası, akrabası var çoklukla. Ekonomik düşünceler yaşandığı vakit, diyelim İstanbul’dan farklı olarak biraz daha rahat baş edebiliyordu krizle. Bu sefer pek o denli olmadı güya. Sizin de müşahedeniz bu tarafta mi?

Yakın geçmişte kır-kent bağı daha kuvvetliydü. Şu anda nüfusun büyük bir kısmı kentte yaşıyor. Kırda epeyce az insan var, onlar da üretimden kopmuş durumda. Evvelden bir kriz olduğunda köy-kent alakası çerçevesinde tahminen yurttaşlarımız erzaklarını karşılayabiliyordu lakin şu anda nüfusun büyük çoğunluğu kentte yaşadığı için kent yoksulluğu epeyce ağır. Kırdakiler de yüksek ilaç, gübre, mazot maliyetleri yüzünden üretimden kopmuş durumda. Büyük bir yoksulluk var. Yurttaşlarımız borç altında, herkes borçlarını gösteriyor. Son elektrik faturaları da buna tuz biber ekti. Bir esnaf, ‘bin 500 kira veriyorum, 2 bin lira elektrik faturası geldi. Ben bunun altından nasıl kalkayım. Hem işlerim üçte birine düşmüş durumda tıpkı vakitte faturalarım iki üç katına çıktı’ dedi. Bu, şu demektir, sakinlik ortasında yüksek enflasyon. Yani stagflasyondur. En berbat senaryodur. Hem sakinlik birebir vakitte yüksek artırımlar var. Yurttaşlarımız bunun altında eziliyor. Şu anda kır-kent ilgisi ve dayanışma iktisadının de bunu kurtaramayacağını düşünüyorum. Her şeye karşın bu zalim iktidar periyodunda herkese dayanışma davetini yapıyoruz lakin tahlil bunda değil. Bu tahminen bir iki ay yönetim eder, daha sonra ne olacak? Yapılması gereken derhal seçimdir. Miadını doldurmuş bu iktidarın değişimi olarak görüyoruz ve biz de yeni periyoda dair politikalarımızı hazırlıyoruz. Sadece iktidarı eleştirmenin kâfi olmadığını düşünüyoruz. Artık yapmamız gereken daha epeyce yeni devri konuşmak. Demokrasi ittifakı çerçevesinde biz de yeni periyodun iktidarının nasıl olması gerektiği konusundaki savlarımızı yakın bir vakit da halkımızla bir kere daha paylaşacağız.

‘YURTTAŞLARIN GÖZÜNÜN FERİ SÖNDÜ’

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ülkenin ortasında bulunduğu ekonomik krizi atlatılacağını söz etmek için ‘gözlerindeki ışıltı’ya dikkat çekmişti. Bakanın gözlerindeki ışıltının Diyarbakır’da ve ülkede umuda niye olduğunu söyleyebilir miyiz?

Sayın bakanın gözleri tahminen ışıldıyor lakin bakan yurttaşlarımızın gözünün ferini söndürdü. Yurttaşlarımızın gelecek umudunu yok etmiş durumda. İktisatta en değerli şey inançtır. Bu iktisat bakanı yahut tek adam rejimi iktisatta rastgele bir inanç sağlayamıyor. Kimse geleceğini bakılırsamiyor. Geleceğini nazaranmeyen yurttaşlarımız ekonomik aktivitede fazlaca daha geri kalıyorlar. Üretim durmuş, işsizlik artmış durumda. Önemli bir buhran var ve her geçen günün bundan evvelkini arattığını düşünüyorum. Sayın bakanın gözlerindeki ışıltının da Türkiye’nin gözünün feri sönerken bir kurtarıcı olmayacağını düşünüyorum.

‘EKONOMİK KRİZE DE DERMANIMIZ VAR’

Türkiye genelinde seçim ve ittifaklar konuşuluyor. Diyarbakır’da yurttaşlardan ittifakla ilgili sorular aldınız mı?

Toplum için artık sorun şu; tek adam rejiminden kurtulmak istiyor. Ancak alternatifini de sorguluyor. Bu hayli kıymetli ve bu sorgulama Diyarbakır’da da var. Bu iktidar gitmeli lakin yerine ne gelecek diye soruluyor. Biz de HDP ve Demokrasi İttifakı olarak diyoruz ki: Bu iktidarın yerine biz gelmeliyiz. Demokrasi İttifakının teklifleri bu toplumu yönetmeli ve en kuvvetli biçimde parlamentoda yer alıp, yeni devirde idarenin bir modülü olmak yahut tek başına iktidar olma gayesinde olacağız. İttifaklar olağan olarak soruluyor lakin HDP aslına bakarsanız bir ittifak. Yurttaşlarımız bunu biliyor. HDP, Türkiye’nin bütün meselelerini çözme tezinde. olağan olarak kimliklerimizle ilgili özgürlük, adalet, inançların eşitliğini istiyoruz. Bunun yanında yurttaşlarımız ekonomik krize de tahlil istiyor. Her 10 bireyden dokuzunun birinci sorunu artık iktisat olmuş durumda. Ekonomik krize de dermanımız var. Demokrasi krizi, iktisat krizini yarattı. Demokrasi krizini çözerek ekonomik krizi de çözeceğiz. Şu an bütçeden saraylara, savaşlara, yandaşlara akan kaynakları durdurarak, kaynakların halka akmasını sağlayarak sıkıntıları çözeceğiz. örneğin elektrik faturaları, 5 yandaş müteahhitte bütçeden 100 milyar lira akıyor. ‘Bu yüz milyar lira ile tüm yurttaşlarımıza elektrik, doğalgaz, su ve interneti fiyatsız sağlayabiliriz’ diyoruz. Yurttaşımızın ortalama aylık bin 500 lira faturası var. Bu faturalardan bile yurttaşlarımızı kurtarsak, bir nefes alır. Bunun yanında savaş siyasetlerinden vazgeçilse, 250-300 milyar kaynak elde ederiz. Emekli yaşına takılanları emekli ederiz, atanmayanları atarız, kredi yurtlar kurumuna borçlu yurttaşlarımızın borçlarını sileriz, çiftçiye daha epey takviye verip tarlasına gübre atmasını sağlarız, girdi maliyetlerini düşürürüz, hayvan üreticisine dayanak oluruz. Bütün bu adımları atabiliriz. Sorun tercihlerde. Türkiye dünyanın en varlıklı ülkelerinden biri olabilir. Tüm yurttaşlarımıza iş, aş sağlayabiliriz. Bu açıdan hazırlıklarımız var. Tahlil mümkün, tahlil de HDP’de.

‘Çözüm HDP’ diyorsunuz ancak Meclis’te HDP’li milletvekilleriyle ilgili fazlaca fazla fezlekeler var, bunun için ne diyorsunuz?

Bu uğraş, sonuç olarak fazlaca bedeller ödemiş. Binlerce HDP’li tekraren mahpusa girmiş çıkmış. Bunlar elbette devam edecektir. Bu mevzuda iktidarın geri adım atacağını düşünmüyorum. Bu bir gayret beraberliğidir. Arkadaşlarımızın dokunulmazlıkları kaldırılabilir, cezaevine atılabilirler. Her türlü zulmü yapabilirler. Fakat bu uğraş büyüyerek devam ediyor. Onlar dehşet siyasetini yaymaya çalışıyorlar. Birtakım arkadaşlarımızı mahpusa atarak korkutacaklarını düşünüyorlar ancak artık dehşet duvarlarını aştık. Ve sevgili Selahattin Demirtaş’ın dediği üzere, ‘Bu gemi kesinlikle limana ulaşacak.’

‘FATURASIZ HAYATI ÖNERİYORUZ’

CHP Genel Lideri Kemal Kılaçdaroğlu, elektriğe yapılan artırımları protesto ettiğini ‘elektrik faturalarımı ödemeyeceğim’ diyerek lisana getirdi. Sizin teklifleriniz nedir?

HDP olarak biz bundan fazlaca daha radikal teklif sunuyoruz. Faturasız hayatı öneriyoruz. Elektrik, muhtaçlık sonuna kadar fiyatsız olabilir. Bunun için kanun teklifimizi verdik. Erdoğan, yurttaşlarımıza fahiş faturalar kesiyor. Temel faturayı millet sandıkta Erdoğan’a kesecek. Bundan hiç kuşkumuz yok. Yakın gelecekte bunu nazaranceğiz. Erdoğan, sarayından ‘ben ne yaparsam yanıma kar kalır’ diye bakıyor, artırımlar yağdırıyor lakin yurttaşlarda büyük bir öfke birikimi var. Faturalarla ilgili yurttaşlarımız infial durumunda. ‘Ya faturaları ödeyeceğim, ya çocuğuma ekmek alacağım’ diyor. ‘Ödemiyorum’ teklifinden öte yurttaşlarımız aslına bakarsan faturalarını ödeyemiyor ve ödeyemeyecek durumda.

Kaç gündür Diyarbakır’dasınız, beşerlerle görüştünüz. Mümkün bir erken seçime halk ve HDP hazır mı?

Halk seçime hazır ve sandığı bekliyor. Çok yılın acısını sandıkta en kuvvetli biçimde çıkaracak diye düşünüyorum. HDP’yi de daha güçlenmiş olarak gördüm. Yurttaşlarımız umudu HDP’de görüyor. HDP sandıktan bundan evvelki seçimlere nazaran epeyce daha kuvvetli biçimde çıkacaktır, bundan hiç kuşkum yok.