Erdoğan’dan iktisat açıklaması: Milletimizden bize güvenmesini ve sabırlı olmasını istiyoruz

kunteper

Member
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısın akabinde basın toplantısı düzenledi.

İktisatla ilgili tenkitlere cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizi büyüterek, işsizliği azaltarak, cari fazla yoluyla insanlarımızın refahını yükselterek enflasyonu düşüreceğiz diyoruz. Bu zihniyet IMF reçetelerini dayatarak dışa bağımlılığı artırarak, Türkiye’yi bir daha siyasi ve ekonomik boyunduruk altına sokmak istiyor” diye konuştu.

2008 ekonomik krizini hatırlatan Erdoğan, “Hatırlarsanız, gelişmiş ülkeler 2008 finans krizine girdiklerinde birileri ülkemiz için de felaket senaryoları yazmaya başlamıştı. Biz bu krizin Türkiye’yi teğet geçeceğimizi söylemiş olduğimizde bir daha birileri bunu istihza ile karşılamıştı. Lakin Türkiye yalnızca bu krizin kendisinin teğet geçmesini sağlamakla kalmamış süratli bir büyüme sürecine girmiştir” sözlerini kullandı.

“Salgın devrinde de bir daha emsal bir tabloyla karşı karşıya kaldık” diyen Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyleki:

ÖNÜMÜZDE ZORLUKLAR VAR: Global iktisadın yüzde 3,4 küçüldüğü geçen yıl biz yüzde 1,8 oranında büyüme kaydettik. Bu yılki büyüme oranımız çift haneli sayıya gerçek gidiyor. Önümüzde zorluklar yok mu, şüphesiz var. Bunların en başında gelen dünyadaki güç ve besin meblağları kaynaklı fiyat yükselişleri… bir süre daha sonra ben inanıyorum bu da istikrara oturacaktır. Bu belirsizliğin ortadan kalması önümüzü daha rahat görmemize imkan sağlayacaktır.

ÜRETİM VE İSTİHDAMI DAHA İLERİYE TAŞIYACAĞIZ: Gelişmiş ülkelerdeki üretici fiyatları ile tüketici fiyat enflasyonları içindeki büyük fark, bu ekonomileri bir süre daha sarsmayı sürdürecektir. Bu tablo bize bununla birlikte, ülkemizin üretim ve ihracat konusundaki amaçlarına ulaşması için muhtaçlığımız olan vakti da kazandıracaktır. Sanayi kapasitemizi süratle geliştirirken düşük faiz ve istikrarlı kur ile üretimi ve istihdamı adım adım daha düzgüne taşıyacağız. bir mühlet daha sonra bu süreç çalışanların fiyatlarından kamu gelirlerine her alanda çıkar olarak kendini hissettirecektir.

BİZ NE YAPACAĞIMIZI BİLİYORUZ: Daima söylemiş olduğim üzere biz ne yaptığımızı biliyoruz, nasıl yapacağımızı biliyoruz, nereye gideceğimizi biliyoruz, ne elde edeceğimizi de biliyoruz. Milletimizden bize güvenmesini ve sabırlı olmasını istiyoruz. Türkiye’nin asırlardır tekraren teşebbüs ettiği, her seferinde yarım kalan büyük kalkınma atağının önü inşallah bu kere kesilemeyecektir.

TÜRKİYE DAİMA DİĞERLERİNİN REÇETELERİYLE TAHLİL ARADI: Bilhassa geçmişte Türkiye, daima oburlarının reçeteleriyle kahırları çözmeye çalışmıştır. Bu kez dünyadan ve kendimizden çıkardığımız dersler ışığında bilimin, aklın, uğraşın ve inancın dayanağıyla kendi öykümüzü yazıyoruz. Daha evvelkilerden farklı olarak bu kıssayı kuvvetli bir altyapı, kamu sistemi, kamu maliyesi, özel bölüm, nitelikli insan kaynağı ve azim eşliğinde hayata geçiriyoruz.

Ülkemizin dünya pazarlarından aldığı hissesi katlayarak artıracağız. Türkiye geçtiğimiz 19 yılda toplamda 14 trilyon dolara yakın ulusal gelir üretmiş, bunun da dörtte birini yatırıma kullanmış bir ülke olarak, gayelerine ulaşabilecek güce, imkana, kapasiteye sahiptir. Emelimiz süreksiz bir istikrar değil kalıcı üretim, kalıcı istihdam, kalıcı refah sağlamaktır. Bu süreçte ödediğimiz bedeller elde edeceğimiz hasılatlar yanında fazlaca küçük kalacaktır.

TABAN FİYATTA DE BİREBİR ANLAYIŞLA HAREKET EDİYORUZ: Dar gelirliler, ücretliler, emekliler başta olmak üzere milletimizin her bölümünün üzerine binen yükleri azaltmak için gereken adımları birer birer atıyoruz. Kamu emekçileri ve memurların maaşlarında yapılan artışların akabinde minimum fiyat düzenlemesinde birebir anlayışla hareket ediyoruz. Uyguladığımız toplumsal devlet ve kapsamlı toplumsal yardım siyasetleriyle hiç kimseyi sahipsiz bırakmadık, bundan daha sonra da bırakmayacağız.

ÇİFTÇİLERE KURAKLIK DAYANAĞI ARALIK AYINDA HESAPLARA YATIRILACAK: Ülkemizde bu yıl yaşanan kuraklık niçiniyle buğday, arpa, çavdar, yulaf, nohut ve mercimek üreticilerimiz randıman kaybına uğradı. Kuraklıktan ziyan nazarann 651 bin üreticimize, toplamda 2.6 milyar lira kuraklık dayanağı ödemesini aralık ayının ikinci yarısında, çiftçilerimizin hesaplarına yatırıyoruz. Yeni hasat döneminde destekleme politikalarımızı girdi fiyatlarında yaşanan yükselişleri dikkate alarak belirleyeceğiz.

FAHİŞ FİYAT KONUSUNDA TÜM KURUMLARIMIZA TALİMAT VERİYORUM: İnsanlarımızın külfetlerini görmezden gelmiyor, yok saymıyoruz. Bilhassa fahiş fiyat artışları konusundaki her şikayeti dinliyor, her düşünceyi ciddiyetle takip ediyoruz. Buradan tüm bakanlıklarımıza, kurumlarımıza, belediyelerimize talimat veriyorum. Girdi maliyetlerindeki ve kurdaki yükselişle izah edilemeyecek fiyat artışı yapan, özellikle stokçuluk yapan hiç kimsenin gözünün yaşına bakılmayacaktır. Hem idari hem tüzel süreçlerle kendi ülkesine ve milletine karşı bu biçimde ağır bir hata işleyen her insanın yakasına yapışılacaktır.

KARŞI ÇIKTIĞIMIZ TEK ŞEY SÖMÜRÜDÜR: Türkiye, tarihinin en kritik ekonomik uğraşlarından birini verirken fırsatçılık peşinde koşanları ne millet, ne tarih ne de devlet affeder. Bu mevzunun hür piyasa iktisadıyla uzaktan yakından ilgisi yoktur. Hür piyasa iktisadı, kuralsızlık, başıboşluk, vicdansızlık, insafsızlık ve ahlaksızlık demek değildir. Hükümet olarak çok fiyat yükselterek ve stokçuluk yaparak piyasayı zehirleyenlere karşı sonuna kadar çaba etmekte kararlıyız. Bizim hiç kimsenin çıkarında gözümüz yoktur. Karşı çıktığımız ve çaba ettiğimiz tek şey sömürüdür. Bu sömürü emek üzerinden, mal ve hizmet üzerinden, para üzerinden yapılsa da karşıyız.

YENİ İKTİSAT SİYASETİMİZİN FIRSATLARINI DEĞERLENDİRİN: Bu vesile ile bankada, yastık altında, kasasında parası, bilhassa de dövizi bulunan birey ve kurumlara da bir davet yapmak istiyorum: Herkesi yatırım, istihdam, üretim, ihracat temelleri üzerine inşa ettiğimiz yeni iktisat siyasetimizin getirdiği fırsatları değerlendirmeye davet ediyorum. Fiyat ve kur artışlarının yol açtığı dalgalanma bir süre daha sonra kesinlikle duracaktır. Fakat bu vakitte yapılan yatırımların sağlayacağı helal ve istikrarlı getiri inşallah jenerasyonlar uzunluğu devam edecektir.

DÖVİZ SORUNUN KURUN DÜZEYİYLE DEĞİL İSTİKRARIYLA İLGİLİ: Kendimiz ve evlatlarımız için vaktimizi, gücümüzü ve imkanlarımızı asıl teksif etmemiz yer burasıdır. Döviz, altın ve Türk Lirası cinsinden tasarrufu bulunanların da bu büyük atılıma katılmaları halinde ülkemiz dünyanın en büyük 10 iktisadı ortasına girebilecek düzeye ulaşacaktır. Ülkemizdeki döviz probleminin kurun düzeyiyle değil istikrarıyla ilgili olduğunu biliyoruz ve bunu sağlayacak adımları atıyoruz. Tıpkı biçimde ülkemizdeki fiyat artışı probleminin arzdaki bozulmadan değil, girdi fiyatlarındaki belirsizlik ile aç gözlülükten kaynaklandığını da biliyor ve önlemlerini alıyoruz. Haksız çıkar hırsınız ihtisarına kapılarak önümüzdeki bu büyük fırsatı kaçırırsak yarın evlatlarımızın yüzüne bakamayız. (HABER MERKEZİ)