Erdoğan: Putin’den Rus mamüllerinin de tahıl koridorundan gönderilmesini rica edeceğiz

kunteper

Member
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan’ı kapsayan ziyaretlerinin Balkan tipi dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, tahıl koridorundan Rus mamüllerinin de geçmesini isteyeceklerini belirterek, “Putin’den Rus mamüllerinin de bu gemilerle koridordan gönderilmesini rica edeceğiz. Bunun da başlamasını kendisinden bilhassa isteyeceğiz. Şayet Rus tahılı da gelmeye başlarsa biz burada bu yoksul Afrika ülkelerine varıncaya kadar hepsini en ülkü biçimde belirli bir sisteme oturtur, bağlarız ve oralara da bu tahılı, öbür eserleri, hepsini göndeririz” dedi.

Yunanistan’a yönelik “Bir gece apansız geliriz” kelamlarına ait soru üzerine de Erdoğan, “Onların anlayacağı lisan her neyse biz parantez açarak o lisanla konuşuyoruz. Anlıyorum ki onlar da anlıyor” sözlerini kullandı.

Erdoğan’ın karşılıklarından kıymetli başlıklar şu biçimde:

YUNANİSTAN’IN ANLAYACAĞI LİSAN her neyse O LİSANLA KONUŞUYORUZ: Tabir ettiğim konuların, vermek istediğim bildirinin son derece açık olduğunu düşünüyorum. Yunanistan’ın son devirde Türkiye’ye yönelik tavrı izah edilir üzere değil. Bir yanda Ege’de yaptıkları ihlaller var, kimileri NATO bakılırsavi icra eden uçaklarımıza yönelik tacizler var, S-300 füzeleriyle radar kilitlemeye varan mütecaviz hareketler var. Bizim S-400 olayımızı lisanına dolayanlardan Yunanistan’ın S-300’leriyle alakalı bugüne kadar rastgele bir şey duydunuz mu? S-300’ler de Rusya’nın, S-400 de Rusya’nın. Lakin ona ses yok. Burnumuzun tabanındaki adaları mutabakatlarla getirilen gayri askeri statü hisözüne silahlandırmaya devam ediyorlar. hem de alışılmış üsler kurulması olayı var. Bunun başını da malum Amerika çekiyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na gittiğimizde Sayın Başkan’la orada bir görüşme fırsatı bulursak Amerika’nın bu noktada attığı adımlar da lisana gelecektir, bu mevzuları da konuşacağız. Öbür yanda deniz yetki alanları bağlamında Ege’de ve Doğu Akdeniz’de bize dayatmaya çalıştıkları maksimalist tezler var. Bunun da yenilir yutulur bir yanı yok. Türkiye ile direkt konuşmak yerine Birleşmiş Milletler’de, Amerika Birleşik Devletleri’nde, Avrupa Birliği’nde ve hatta en kuvvetli üyelerinden olduğumuz NATO’da bizi daima şikayet suretiyle adeta tehdit düzenekleri çalıştırıyorlar. Bunu alışılmış kabullenmek mümkün değil. Onların anlayacağı lisan her neyse biz parantez açarak o lisanla konuşuyoruz. Anlıyorum ki onlar da anlıyor.

RUS ESERLERİNİN DE TAHIL KORİDORDAN GÖNDERİLMESİNİ RİCA EDECEĞİZ: Semerkant’ta Sayın Putin’le geniş ve etraflıca olacağına inandığım bir görüşme yapacağız. Bu toplantıda yüklü olarak bu tahıl koridoru sorununu görüşeceğiz. Doğrusu Sayın Putin’in “zengin ülkelere gidiyor, yoksullara gitmiyor” yaklaşımını ben yanlışsız buluyorum. Yani bunun bu biçimde yapılmaması lazım. Zira burada asıl keder, yoksul ülkeleri bu tahıl koridorundan ihya ederek yoksul ülkelerin buradan nasibini almalarını ve bu düşünceli periyodu aşabilmelerini sağlamak olmalı. Ancak şu anda durum o denli gözükmüyor. Yani Sayın Putin’in dediği üzere o gemiler bir daha ya gelişmiş yahut gelişmekte olan ülkelere yanlışsız gidiyor. Tahminen de Sayın Putin, Rus mamüllerini bundan dolayı göndermiyor. Biz alışılmış Semerkant’taki görüşmemizde artık Rus mamüllerinin de bu gemilerle koridordan gönderilmesini kendisinden rica edeceğiz. Bunun da başlamasını kendisinden bilhassa isteyeceğiz. Şayet Rus tahılı da gelmeye başlarsa biz burada bu yoksul Afrika ülkelerine varıncaya kadar hepsini en ülkü biçimde muhakkak bir sisteme oturtur, bağlarız ve oralara da bu tahılı, öteki eserleri, hepsini göndeririz. Bunu kendileriyle inşallah açık net konuşacağız. Zira bilhassa Afrika’da sıkıntı durumda olan biroldukça ülke var ki bu ülkeleri bizim kucaklamamız, bunlara bu eserleri bir an evvel göndermemiz lazım.

AVRUPA O DENLİ ZANNEDİLDİĞİ ÜZERE RAHAT DEĞİL, HUZURLU DEĞİL: Öncelikle biraz geri gitmek istiyorum. Yenilenebilir güç konusunda natürel doğal gaz ıstırabı patlak vermediği devirde başta Almanya ve Fransa olmak üzere bunlar fazlaca havalı dolaşıyorlardı. Zira “bizim nükleer gücümüz var” diyorlardı. Nükleer güç ötürüsıyla da rahat olduklarını söylüyorlardı. Doğal gaz konusunda da problemlerini olmadığını söylüyorlardı. Hatta o ortalarda benim Merkel’le de Macron’la da görüşmelerim olmuştu. O görüşmelerde de onlar kömürü, yani termik santralleri kapatacaklarını ve yenilenebilir güce geçeceklerini, hatta hatta nükleer güç santrallerini de kapatma sonucu aldıklarını söylemişlerdi. örneğin Almanya üç santrale indirmişti. Scholz gelince Scholz’la da ben bu mevzuyu konuştum, “Ben Merkel’in attığı adımdan geri gitmem. Ben de bu nükleer güç santrallerini kapatmakta kararlıyım” dedi. “Bunu yeterli düşündünüz mü?” dedim. “Evet, zira yenilenebilir güç artık Avrupa Birliği’nin ortak bir sonucu” dedi. Baktım Macron da birebir durumda. Ve ne oldu? Bir ay geçmedi, Almanya çabucak Ruhr havzasını açma sonucu verdi ki Ruhr havzası Almanya’nın kömürde fazlaca kuvvetli olduğu, kıymetli bir termik santral havzasıdır. Şu anda Almanya Ruhr havzasını yani termik santrali kullanmaya başladı. bu biçimde bir duruma geldi. Natürel Rusya keyfinden bu kararları almadı, bu adımları atmadı. Avrupa o denli zannedildiği üzere rahat değil, huzurlu değil. Bu fazlaca farklı bir yere gidiyor. bu biçimde bir durum var. Hamdolsun bizim şimdilik bu biçimde bir sorunumuz yok. Rusya bize rastgele bir yaptırım uygulamıyor. Hele hele kendisiyle fiyat konusunda bir görüşmem, konuşmam olmuştu. O mevzudaki yaklaşımını da bize müspet olarak gerçekleştirirse bu biçimde aslına bakarsanız “nurun ala nur” olur. Zira bizim de kederimiz, mümkün olduğunca elektriği yahut doğal gazı vatandaşımıza daha uygun kaidelerde verebilmek. Hele hele 2023 ile bir arada inşallah kendi doğal gazımızı çıkarmamız halinde, onu çıkardığımız andan itibaren biz vatandaşımızın kapısına doğal gazı fazlaca daha ucuza ulaştıracağız. Amacımız bu. Şimdilik bu mevcut rezerv, ihraca yönelik bir rezerv değil. Lakin Türkiye için epey büyük bir kapıyı inşallah açmış olacağız.

Avrupa için bu kış o denli kolay geçmeyecek, fazlaca problemli bir kış olacak, mali noktadan faturası hayli ağır bir kış olacak.

TÜRKİYE’DE YATIRIM İÇİN KAPIMIZI ÇALANLAR VAR: Şu anda gerek Avrupa’dan gerek dünyanın değişik yerlerinden Türkiye’de yatırım için kapımızı çalanlar var. Olağan hassasiyetleri sebebiyle bu firmaların kimler olduğu konusuna girmeyeceğim lakin şu an prestijiyle toplamda 20 milyar dolar üzere Türkiye’de yatırım yapma pozisyonunda olan firmalar var. Bu sayı inşallah daha da yükselecek, o denli gözüküyor. Bir de şu anda mali noktada dışarıdan parasını Türkiye’de park eden firmalar da başladı. Zira diğer ülkelere itimat kalmadı. Lakin Türkiye’ye bu noktada itimat var. Bununla ilgili olarak biroldukca görüşmeleri ben ve arkadaşlarım yürütüyoruz ve bu görüşmeler sonucunda de olumlu sonuçlar alıyoruz. İşi gevşetmeyeceğiz, sıkı tutacağız ve bu süreci de en hoş biçimde inşallah değerlendireceğiz, atlatacağız. Zira Merkez Bankamızda dikkat ederseniz bir sefer rezerv yükselmeye başladı. Bu olağan döviz rezervi noktasında bizim rahat hareket etmemizi sağlamış oluyor. Bu hususla ilgili de şu anda birfazlaca dost ülke gerekli dayanaklarını sağ olsun veriyorlar. Onlardan borçlanmamız Merkez Bankası olarak güçlenmemize niye oluyor. İnşallah bunu başarmak suretiyle de dövizdeki bu badireyi aşmış olacağız. Bir öteki taraftan da bilhassa ihracatta malum o denli eserler var ki bunlar ithale dayalı, bu eserlerde de dövize gereksiniminiz var, bunları da bu yolla karşılamış oluyoruz. Bu noktada şu anda ilgili bakanlıklarımız, kurumlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Hele hele doğal bu vakitte turizmde epey önemli bir gelişme var. Turizmdeki gelişmeyle de hamdolsun koronavirüs periyodunun öncesine geçtik ve şu anda turizmde gerek Rusya gerek Ukrayna gerek batıdan önemli turist çekmeye başladık. Bu hususta da olağan Kültür ve Turizm Bakanıma teşekkür ediyorum. Zira bu işi kovalamadığınız sürece sonuç almak da mümkün değil. Birebir biçimde İngiltere’den de önemli manada turist alıyoruz. bu biçimde bir periyodun içerisindeyiz.

BEN BU TÜRLÜ ÇÜRÜK TAHTALARA BASMAM: (CHP’nin HDP’ye bakanlık verilmesi açıklaması) Yani onu benim değerlendirmem gerçek olur mu? Ben bu biçimde çürük tahtalara basmam. Yani bu ismi altılı masa olan, nereye gideceği muhakkak olmayan bu yapıdan hiç bir şey çıkmaz. var ise adayınız adayınızı açıklarsınız değil mi? Lakin şu anda altılı masanın yaptığı tek iş var; “Önümüzdeki toplantıyı kimin meskeninde yapacağız?” Tek yaptıkları iş bu. Sıralamaya koymuşlar. Öbür bir şeyi hiç duydunuz mu? “Önümüzdeki toplantıyı kimin meskeninde yapacağız?” Daima bu. Bir ara alın, bir adım atın; yok. Herbiçimde bunlar Yüksek Seçim Heyetinin açıklamayı yaptığı ana kadar bir karar alamayacaklar diye düşünüyorum.

SEN KİMSİN, SEN NEYİ BIRAKIYORSUN?: (Kılıçdaroğlu’nun KHK’lılar açıklaması) “Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda, canı cananı bütün varımı alsın da hüda, etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda” diyoruz. Fakat bunların şüheda diye bir kederleri var mı, yok. Neymiş; FETÖ’cülerle, KHK’lılarla ilgili “ben bırakacağım” diyor. Sen kimsin, sen neyi bırakıyorsun? Şayet bu ülke bir hukuk devletiyse bu hukuk devletinde bu sonucu verecek olan merci belirlidir. Neresidir? Yargıdır. Yargı bunun sonucunı verir. Lakin o, bu sonucu yargıya bırakmıyor, kendisi bu sonucu verecekmiş! Yani bunların bir kez hukuk tanımazlığı da var, kanun tanımazlığı da var. Bay Kemal’e sormak lazım “sen bu yetkiyi nereden alıyorsun?” O masanın etrafında olanlarda da bu mevzuyla ilgili gariplikler var. Bir sefer bu biçimde bir yetki yok. Artık aslına bakarsanız bunlara kalsa ne yapacaklar; “Abdullah Öcalan’ı da bir KHK sonucuyla bırakacağım” derler. Demirtaş için de derler. Öbürleri için de derler. O denli bir yetki var mı? Bizim bu kadar şehidimiz var. O şehitlerimizin anacıkları ve bu milletin evlatları bu işe nasıl bakar! Asla bu biçimde bir şeye prim vermek mümkün değil. Bu kadar şehidimiz olacak, bütün bu şehitlerimizin faillerine siz tahliye sonucu vereceksiniz yahut beraat sonucu vereceksiniz! Bizler bu ülkede siyaset yaptığımız sürece kolay değil bu işler. (HABER MERKEZİ)