Erdoğan: İktisadi ve ticari işbirliğimizi güçlendirmeliyiz

kunteper

Member
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Kurulu 8. Doruğu’nda konuştu. ‘Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ olarak ismi değiştirilen Yassıada’daki görüşmede açıklamalarda bulunan Erdoğan, “PKK-YPG, DEAŞ ve FETÖ üzere şer odakları başta olmak üzere, terörün her türlüsüyle gayretimizi sürdürmeye kararlıyız. Bu hususta iş birliğimizi artırmalıyız” dedi.

“Yeşil Teknolojiler ve Dijital Çağda Akıllı Şehirler” temasıyla gerçekleştirilen tepede Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şu biçimde;

TİCARETİMİZİ HIZLA ARTIRMALIYIZ: Salgın karşısında verdiğimiz ortak çaba bir muvaffakiyet örneğidir. Bugün ayrıyeten katkılarınızla hazırlanan 2040 vizyon evrakını uygulamaya alacağız. Siyasi ve toplumsal dayanışmamız üzere iktisadi ve ticari işbirliğimizi de müşterek adımlarla güçlendirmeliyiz. Toplam ticaret hacmimiz yaklaşık 21 milyar dolar bedelinde seyrediyor. Hem ticaretimizi hem karşılıklı yatırımlarımızı hızla artırmalıyız. Kara hava ve deniz yollarıyla birbirimize sıkı sıkıya biçimde bağlanamazsak istediğimiz sonuçları elde edemeyiz. Memleketler arası yük nakliyatı muahedesini bir an evvel imzalamalıyız.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI SİVİL MUHAFAZA DÜZENEĞİ TEKLİFİ: Paris İklim Muahedesi’ni onaylayıp yürürlüğe koyarak yeni bir devrin kapılarını açtık. Devir başkanlığımız müddetince ağır uğraş harcayacağız. Önümüzdeki süreçte kentlerimizi yeni teknolojileri ve yenilikçi yaklaşımları kullanarak akıllı kentlere dönüştürmeliyiz. Yeşil büyümeye yönelik ortak projelere bir arada imza atmalıyız. Global ısınmanın da tesiriyle doğal afetlerin sayısının katkısıdır. Yaz aylarında yaşadığımız büyük yangınların müddetinde bizimle dayanışma gösteren bütün ülkelere teşekkür ediyorum. Türk Devletleri Teşkilatı Sivil Müdafaa Düzeneği kurulmasını teklif ediyoruz.

KKTC’Yİ DE ORTAMIZDA GÖRMEYİ DİLEK EDİYORUZ: Terör örgütleriyle gayret de ortak konularımızdan biri olmalıdır. PKK-YPG, DEAŞ ve FETÖ üzere şer odakları başta olmak üzere, terörün her türlüsüyle uğraşımızı sürdürmeye kararlıyız. Bu hususta iş birliğimizi artırmalıyız. Aile fotoğrafımızın daha da zenginleşmesi için önümüzdeki devirde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ortamızda görmeyi canı gönülden dilek ediyoruz. Türk dünyasının ayrılmaz bir modülü olan Kıbrıs Türklerinin maruz bırakıldığı tecrit ve ambargonun hafifçeletilmesinde değerli desteklerinize güveniyorum. İslam ve yabancı düşmanlığı üzere çağımızın vebası olan yıkıcı akımlarla uğraşta birlikte hareket etmeliyiz.

Türkiye’de dört yıldır düzenlenen Teknofest’i gelecek yıl Azerbaycan’da gerçekleştireceklerini açıklayan Erdoğan, “Sayın Aliyev, dirayetli liderliğinizle Karabağ’daki işgale 44 gün üzere kısa müddette son verilmiştir. Bu tüm Türk dünyası için büyük ehemmiyet taşımaktadır. Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü bir daha sağlaması Türk dünyasının birliğini pekiştirmiştir. Karabağ zaferi bölgemizde hasretini duyduğumuz kalıcı barışa giden yolun da önünü açmıştır. Aliyev’e Türk Dünyası Ali Nişanı’nı takdim etmekten derin bahtiyarlık duyuyorum” dedi.

Konuşmanın akabinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e nişan verme merasimi gerçekleşti.(HABER MERKEZİ)