CHP önderi Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Cumhurbaşkanlığı adaylığı açıklaması

kunteper

Member
Reuters haber ajansına konuşan CHP önderi Kemal Kılıçdaroğlu, çabucak hemen başkanlar içinde cumhurbaşkanı adaylığına kimin aday olacağının konuşulmadığını söylerken parlamenter sisteme geniş kitlelere aktarma maksatlarının olduğunu kelamlarına ekledi.

Cumhurbaşkanı adayının devlet tecrübesinin olmasını, devleti tanımasını dilek ettiğini söz eden Kemal Kılıçdaroğlu, “Tarafsız olması gerektiğini söylüyoruz. Asıl yetkinin yürütme organında yani başbakanda olmasını, cumhurbaşkanının yetkilerinin büyük ölçüde kısıtlanması gerektiğinden yanayız. Cumhurbaşkanı kim olacak yahut kim olmayacak onu ondan sonrasında kendi ortamızda oturup konuşacağız.” dedi.

Kendisine Cumhurbaşkanlığı teklifi edilmesi halinde edilen teklifi kabul edeceğini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanlığı onurlu bir nazaranv. Beş genel liderin benim ismimi söylem etmesi her şeydilk evvel benim için onur” derken “Ayrıca beş genel liderin bana itimat duyması manasına geliyor, bu da benim için son derece değerli. Üç, benim sorumluluğumun arttığını bilmem lazım. nazaranv yaptığım müddette o beş genel lidere karşı sorumluyum ve onlara asla hayal kırıklığı yaşatmamalıyım.” diye devam etti.

Beş genel liderle 28 Şubat’ta bir ortaya geleceklerini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu gerçekleşecek olan görüşmede güçlendirilmiş parlamenter sistemden neyi amaçladıklarını konuşacaklarını bildirdi.

Aldıkları sonucu kamuoyuyla paylaşacaklarını söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM’nin göstermelik olmaktan çıkarılmasını istediklerinin altını çizdi.

Altı partinin güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili hiç bir görüş ayrılığına düşmediklerini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemle devletin bir daha inşasını düşünüyoruz, yani bir manada hukukun bir daha inşası. Yasama, yürütme ve yargı içinde bozulan sistemin düzeltilmesi gerekiyor… TCMB’nin bağımsızlığı, BDDK, Kamu İhale Kurumu üzere devlette liyakat sistemini önceleyen makul kurallar getireceğiz, bu ikinci etap. Üçüncü etap iktisat. İktisat ve toplumsal siyasetlerle ilgili çalışmalar… Bu konularda altı parti kendi iç çalışmalarını yapacak. Partilerin içinde rastgele bir fay sınırı görmüyorum, bir ahenk var.” dedi.

Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Lideri Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Lideri Mansur Yavaş’ın nazaranvlerine devam edeceğini kaydetti.

“TÜM SİYASİ PARTİLERLE GÖRÜŞEN TEK PARTİYİZ”

Kemal Kılıçdaroğlu, “Şunun altını çizeyim, bugün Türkiye’de tüm siyasi partilerle görüşen tek parti biziz. Bütün siyasal partilerle ilgilerimizi sürdürürüz. Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez ögeleridir ve HDP saygın bir siyasal partidir; ötürüsıyla da onlarla da münasebetlerimiz var” dedi.

CHP başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gerekirse HDP ile görüşeceklerini, bundan bağımsız olarak da Kürt seçmeni kazanacaklarının altını çizdi.

Kılıçdaroğlu, “Kürt seçmenlerle bağlarımız son derece iyi… Rastgele bir problemimiz yok. HDP’yle de Kürt seçmenle de olan münasebetlerimizi demokratik standartlar içerisinde sürdürüyoruz… Diyarbakır’a gidecektim, hava muhalefeti niçiniyle gidemedim, önümüzdeki süreçte gideceğim… Beklentileri, talepleri, muhtaçlıkları olabilir. Bunlar demokratik ortam ortasında oturulur konuşulur ve insan hakları çerçevesinde de gereği yapılır.” diye devam etti.

“HUKUKA KARŞIT TUTULUYORLAR”

Kemal Kılıçdaroğlu, “Osman Kavala da Selahattin Demirtaş da hapishanede boşuna tutuluyor. Maddelere, hukuka ters olarak tutuluyorlar. Bir insan kanılarından ötürü yargılanmamalı ve mahpusa atılmamalı. Şayet siz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını Türkiye’de uygulanabileceğine dair anayasamızı değiştirmişseniz, hukuk sistemini buna uygun hale getirmişseniz, ‘Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği sonucu ben uygulamam’ diyemezsiniz.” derken “Biz buna karşıyız. AİHM’nin kararlarını uygulamak zorundayız” dedi.

“BİZ NATO’NUN BİR PARÇASIYIZ”

Dış politikayı pahalandıran Kemal Kılıçdaroğlu, “Biz NATO’nun bir kesimiyiz. ötürüsıyla kendimizi bu ittifakın haricinde bakılırsameyiz. Bu hususta taahhütlerimiz var. Biz NATO’yu yalnızca bir savunma aracı, kurumu olarak da görmüyoruz. NATO artık bugün 21’inci yüzyılda bununla birlikte demokrasinin de bir teminatı.” dedi.

Rusya’dan satın alınan S-400 savunma sistemi araçların Türkiye’nin kimse karşı kullanacağını bilmediğini aktaran Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu silahlar, Suriye mi, İran mı, Yunanistan mı? Kim için kullanacağız? Bu sorunun şu ana kadar karşılığı alınmış değil” dedi.

CHP başkanı Türkiye’deki Suriyeliler sorunun çözülmesi gerektiğini belirtirken Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile oturup mutabakat yapılması ve diplomatik bağlantıların bir daha kurulması gerektiğini kelamlarına ekledi.

Mısır, Suriye, İsrail ve Ortadoğu’yla ilgilerin düzelmesiyle Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa’ya gitmesinin yollarını açacaklarının altını çizen Kemal Kılıçdaroğlu, “Merkez Türkiye projemiz ile Akdeniz’de epeyce kuvvetli bir merkez oluşturacağız” diye konuştu.

“PARTİ AYRIMI OLMAYACAK”

Cumhurbaşkanı olacağı takdirde bir kararname çıkaracaklarını söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, bir numaralı kararnameyle dataların alınabileceği bir planlama örgütünü kuracaklarını ve kendi alanında uzman 25-30 kişinin bu kuruma atanacağını söz etti.
Gerçekleşecek olan atamalarda parti ayrımı olmayacağının da altını çizdi.

“İŞİ EHLİNE TESLİM EDİN”

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) liderinin talimatları ‘saray’dan aldığını ancak bunları değiştireceklerini tabir eden Kemal Kılıçdaroğlu, “İşi ehline teslim edeceksin, o işi en güzel bilen kişiyi Merkez Bankası başkanlığına getireceğiz. Para Siyaseti Kurulu’nu da birebir biçimde yapacağız… TCMB’nin kendine has bir kültürü vardır lakin o kültür yerle bir edildi” tabirlerini kullandı.

Son devirde elektrik fiyatlarındaki artırımlarla sorunun yalnızca elektrik olmadığını, ülkenin yönetilememesinin bir örneği olduğunu tabir eden Kemal Kılıçdaroğlu, “Bunların yönetme kapasiteleri yok. Artırımları denetimsiz biçimde yapıyorlar… EPDK dediğimiz kurum fonksiyonsuz hale gelmiş durumda. Fiyatlara artırım yapıldı, artık artırımlar nasıl indirilecek diye hesap yapıyorlar. Konuşması gereken kurum EPDK lakin konuşmuyor; Saray konuşuyor. Saray da ne diyeceğini bilmiyor… Onlar için halk değerli değil… Bu sorumsuzluk bugünkü piyasayı, kaosu yarattı lakin düzelteceğiz.” dedi.