Çekilmenin öne sürülen sebebini deklare etti

kunteper

Member
Biden konuşmasında “Eğer 1 Mayıs’ta ayrılsaydık Taliban hiç bir ABD’li askere saldırmayacaktı. Ya ayrılacaktık ya da çatışmayı büyütecektik. Ben bu sonsuz savaşı uzatamazdım” değerlendirmesinde bulundu.

Biden çekilmenin münasebetleri içinde da “Şu anda epey büyük bir rekabet var Çin’den bize karşı. Ve Rusya ile epey zorluklarla karşılaşıyoruz. Siber akınlar var. Hem terörle çaba edebiliriz birebir vakitte yeni tehditlere karşı gelebiliriz. Çin’in ve Rusya’nın en çok isteyeceği şey budur; bir 10 yıl daha ABD’nin Afganistan’da kalması. Bu işlerine gelir” tabirlerini saydı.

Biden’ın konuşmasından öne çıkan noktalar şu biçimde:

– DEAŞ Horasan teröristlerinin de daima kalabalığın ortasında olmasını bilmelerine karşın bunu yaptılar. Diplomasi takımları ve istihbarat takımlarımız işlerini uygun yaptılar. 20 asker yaralandı, 13 kahraman hayatını kaybetti.

– Nisanda bir karar verdim bu savaşı bitirmek için. 300 binden çok Afgan ordusunun Taliban’la olan iç savaşta daha önemli uğraş edeceğini düşündük. Bu var iseyım yanlış çıktı. bir daha de grubumuza talimat verdik. Bu duruma hazırdık. Onlar ve Afganistan halkının çöküşünü izlerken, cumhurbaşkanı ülkeden kaçarken biz hazırdık.

– 6 bin askerin Kabil’e gitmesine müsaade verdim Kabil Havalimanı’nı muhafazası için. Marttan beri Afganistan’daki ABD’lilere 19 kez ulaştık. Onları uyardık., “Çıkmanıza yardımcı olalım” dedik.

– 5 bin ABD’linin ülkede olduğunu ve öncesinden kalmak isteyenlerin artık ayrılmak istediğini öğrendik. 5 bin 500 Amerikalı vatandaşımızı kurtarmayı başardık. Mahallî çalışanları ve ailelerini de çıkardık. Binlerce Afgan tercümanı çıkardık.

– Artık yaklaşık 100 ila 200 içinde Amerikalının kaldığını düşünüyoruz. Onların birçok ikili vatandaş. Lakin geldiğimiz noktada ABD’lilerin %90’ı ayrılabildi. Kalanlar için son bir tarih yok. Gitmek istiyorlarsa onları her vakit çıkaracağız.

“SADECE KELAMLARA DEĞİL, AKSİYONLARA DE BAKIYORUZ”

– Burada seyahat özgürlüğü, inançlı geçiş ve 100’den çok ülke ile birlikte Taliban’ın talimatları tutması için efor göstereceğiz. Buradan gitmek isteyenler buradan ayrılabilsin ve insani yardım Afgan halkına ulaşabilsin.

– İnançlı geçiş vereceklerini söylemiş olduler. Buna ABD’li çalışanlarla birlikte dediler. Biz yalnızca kelamlara bakmıyoruz, aksiyonlara de bakıyoruz. 31 Ağustos’ta ayrılmak burada mecburî çekilme için yaptığımız bir şey değil, Amerikan halkını kurtarmak için yaptığımız bir durumdu.

– Burada Afgan hükümeti ile işbirliği yapma üzere hiç bir önkoşul yoktu. Ben Beyaz Saray’a geldiğim gün Taliban asker olarak yüksek bir durumdaydı. Şayet 1 Mayıs’ta ayrılsaydık Taliban hiç bir ABD’li askere saldırmayacaktı. Ya ayrılacaktık ya da çatışmayı büyütecektik. Ben bu sonsuz savaşı uzatamazdım. Bu Kabil Havalimanı’nı seçme sonucu da fikir birliğiyle gelen bir karardı.

– 5 bin 500’den çok ABD’li ülkeden çıkarıldı. Afganistanlılar içinse ortaklarımızla birlikte 100 binini kurtardık. hiç bir ülke bizim kadar tahliye gerçekleştirmemiştir. İşimiz daha bitmedi. Vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. Lütfen bana katılın ve dua edelim, askerlerimiz diplomatlarımız için. Bu nazaranvi tamamladılar. Eşi gibisi görülmemiş bir sonuç için büyük risk aldılar. Gaziler ve gönüllüler tahliye için dayanak verdiler.

– Şayet tahliyelere temmuzda başlasaydık binlerce ABD askeri ve yüz binlerce kişi tahliye edilseydi ne olurdu? bir daha havalimanına yığın olurdu, bir daha sıkıntı bir durumla karşı karşıya gelirdik. bu biçimde bir savaşın ortasında tahliye zorluklar olmadan olmazdı.

“STRATEJİMİZ ARTIK DEĞİŞMELİ”

– Trump, Taliban ile bir mutabakat yaptı 1 Mayıs’ta. 2 tercihimiz vardı; ya muahedeyi sürdürecektik ya da binlerce askeri daha fazla gönderecektik, savaşı alevlendirecektik. 30 yıl boyunca Afganistan’da kalmamızı isteyenlere şunu söyleyeceğim; ulusal çıkarımız nedir?

– El Kural ve Usame Bin Ladin tarafınca bize atak yapıldı ve Afganistan’daydı üstleri. El Esas’ı yerle bir ettik. Şayet 2001’de Yemen’den hücuma uğrasaydık Afganistan’a karışır mıydık? Bence karşılık hayır. Zira hiç bir çıkarımız yoktu. ABD’ye yapılan saldırıyı engellemek için girdik.

– Artık bu savaşı bitirmenin vakti gelmişti. Yeni bir dünyadayız. Terör tehdidi dünyanın her yerine sıçradı. DEAŞ yeni bir halifelik kurmaya çalışıyor Suriye ve Irak’ta. Burada benim sorumluluğum ABD’yi korumaktır. 2001’in tehditlerine karşı değil 2021’in ve ilerisinin tehditlerine karşı. ABD’nin güvenliği burada binlerce askerin olmasıyla sağlanmayacak. Şunu da biliyorum; terör tehdidi sürüyor ancak değişti artık. Başka ülkelere de sıçradı. Bu yüzden stratejimiz değişmeli. DEAŞ/Horasan’a şunu söyleyeceğim: Sizinle daha işimiz bitmedi.

– Dünya değişiyor. Şu anda hayli büyük bir rekabet var Çin’den bize karşı. Ve Rusya ile epey zorluklarla karşılaşıyoruz. Siber akınlar var. Hem terörle uğraş edebiliriz tıpkı vakitte yeni tehditlere karşı gelebiliriz. Çin’in ve Rusya’nın en hayli isteyeceği şey budur; bir 10 yıl daha ABD’nin Afganistan’da kalması. Bu işlerine gelir.