Barzani’den Türkiye’yi kızdıracak çıkış… Bölgeyi bir daha gerecek

kunteper

Member
Kuzey Irak Bölgesel Kürt İdaresi Lideri Mesud Barzani, dört yıl gerçekleşen ve bölgede krize niye olan “bağımsızlık referandumu”yla ilgili açıklama yaptı.

Başta Türkiye, İran ve Irak’ın reaksiyon gösterdiği referanduma İsrail dışında hiç bir ülke takviye vermemişti.

Yüzde 93 oranında “Evet” oyunun çıktığı “Kürdistan bağımsızlık referandumunun” büyük ve tarihi bir zafer olduğunu söyleyen Mesud Barzani, “Bu zaferin yıldönümünde Kürdistan halkını kutluyor, boyun eğmeyen kahramanları tebrik ediyor, gözlerinden öpüyorum” tabirlerini kullandı.

NE OLMUŞTU

25 Eylül 2017’deki referandumda Barzani’ye yalnızca İsrail dayanak vermiş, Irak, İran ve Türkiye referandum açıklamasına fazlaca sert reaksiyon göstermişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, referandumu sert bir lisanla eleştirerek, bölgeyle Türkiye içindeki giriş çıkışların kapatıldığını belirtip, “Kuzey Irak mahallî idaresinin bu adımdan geri adım atması kural, şayet olmazsa olmaz. Suriye’de de birden çok terör devleti kurulmasına müsaade vermeyeceğiz. Onlar için kuru bir hayal. Dedim ya, bir gece apansızın gelebiliriz” demişti.

ABD ise referandumun ertelenmesini isterken, Irak hükümetine bağlı silahlı güçler ve Haşdi Şabi birlikleri askeri operasyon düzenlemişti.

25 Eylül’de gerçekleşen referandumda oy kullananların yüzde 93’ü “evet” oyu vererek bağımsızlığı desteklemiş, referandumunun akabinde Kürdistan Bölgesi ağır ambargo ve kuşatma altına alınmıştı.