Bakan Muş: E-ticaret siteleriyle ilgili çalışma yapmak istiyoruz

kunteper

Member
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TBMM Plan ve Bütçe Kurulu’nda, bakanlığının 2022 yılı bütçesi üstündeki görüşmelere katıldı. Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Muş, “AK Parti 20 yıldır 20 bütçe yaptı. 21’inciyi yapıyor. Bu dağıtımı uygun yapabildiği için iktidarda tutuldu” dedi.

Cari açık ve enflasyona ait tartışmalara değinen Ticaret Bakanı Muş, “Ben hükûmetin bir üyesiyim, benim misyonum hem cari açığın azalması birebir vakitte enflasyonun ve fiyat istikrarının sağlanmasıyla ilgili uğraş sarf etmektir. Bir genelleme, tercih yapmam. Hem cari açığın hem enflasyonun düşürülmesi bizim gündemimizdedir. Bununla alakalı bakanlık olarak hangi enstrümanlar var ise elimizde onu kullanmaya yönelik elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

Bakan Muş’un açıklamalarından öne çıkanlar şu biçimde oldu:

ÖNLEMLERİMİZİ EN ÜST DÜZEYDE TUTUYORUZ: (Kaçakçılık) Riskli bölgelerden gelenlerin tamamı kırmızı hatta düşüyor. X-ray’den geçiriliyor. X-ray’den geçince gerekirse dedektör köpeklerle bunun üstüne gidiliyor. Konteyner, tırlar, tren, kara yolu ya da hava yoluyla, hangi biçimde geliyorsa bunlarla ilgili önlemleri üst düzeyde tutuyoruz. Yaptığımız yakalamaları kamuoyu ile paylaşıp savcılığa bildiriyoruz. Mersin’de yapılan yakalamalarla ilgili 17 şahıs tutuklandı, bunların yargılanmaları devam ediyor. Bunlar farklı farklı belgelerde. Latin Amerika’nın belirli ülkelerinden artan sevkiyatlar kırmızı hatta düşürülüyor. Kırmızı hatta bunlar inceleniyor. Burada en küçük suistimalde asla ve asla kimsenin gözünün yaşına bakacak değiliz. Hem savcılık hem emniyet şayet kendi personelimizde sorun var ise, kimsenin bu noktada gözünün yaşına bakacak değiliz. İşleyen bedelini öder, karşılığını hukuk ortasında alır. Başta da bakan olarak ben takip ederim. Hem göçmen kaçaklığı hem ülkeden giriş ve çıkışlarda kendi cihazlarımızı kullanıyoruz. Göçmen kaçakçılığında da epey hassasız. Önlemlerimizi en üst düzeyde tutuyoruz.

‘DENETLEDİK FİYATLAR DÜŞECEK’ DİYE BİR ŞEY YOK: Kontrol yaparak fiyatlar düşmez, kontrol niye yapılır, arz talep istikrarıyla uyuşmayan bir şey var ise. Bakanlık buna müdahale edebilir. Bakanlık kanunlar çerçevesinde buna müdahale eder. Şöyle bir şey algılanmasın, denetledik fiyatlar düşecek. bu biçimde bir şey yok. Gramajlar ve etiketlerle ilgili şikayetler geliyor, etikette 10 lira diyor kasada diğer fiyatla karşılaşılıyor. Bakanlığın kontrol alanı bunlarla ilgilidir.

CARİ AÇIK VE ENFLASYONUN DÜŞÜRÜLMESİ GÜNDEMİMİZDE: Ben hükûmetin bir üyesiyim, benim nazaranvim hem cari açığın azalması tıpkı vakitte enflasyonun ve fiyat istikrarının sağlanmasıyla ilgili gayret sarf etmektir. Ne oradan ne buradan diye bir genelleme, tercih yapmam. Hem cari açığın hem enflasyonun düşürülmesi bizim gündemimizdedir. Bununla alakalı Bakanlık olarak hangi enstrümanlar var ise elimizde onu kullanmaya yönelik elimizden geleni yapıyoruz. Merkez Bankası’na mesela 10 ünitede 5 bakılırsav düşüyorsa tahminen diğer bakanlıklara birer bakılırsav düşüyor. Her bakanlık kendi vazifesini yerine getiriyor. Bu bir tercih sorunu değil. ötürüsıyla her ikisi de gündemimizde.

SAYIŞTAY RAPORUNA ÇOK DİKKAT EDECEĞİM: Sayıştay raporlarına fazlaca ehemmiyet veriyorum. Zira kontrol yapıyor. Bu bulguların tekrar olmaması için arkadaşlarla konuştum, çıkan eksiklikler var ise bunların düzeltilmesi için gayret sarf ediyoruz. Bu Sayıştay raporuna hayli dikkat edeceğim. Artık çıkan bulguların bir daha sonrakinde çıkmaması için azami çaba edeceğimizi söz etmek isterim.

TURİZM GELİRLERİ OLSAYDIAÇIK VERMEYECEKTİK: 2019’da beklenen turizm gelirleri gelmiş olsaydı mal ve hizmet ihracatında açık vermeyecektik. Bu yıl da vermeyecektik. Lakin turizm gelirlerinde bir düşüş kelam konusu. Önümüzdeki senelerda buradaki toparlanmayla bir arada mal ve hizmet ihracatında fazla vermek istiyoruz.

ZİNCİR MARKETLER İLGİLİ PEK ÇOK TENKİT BU ONLİNE SİTELERLE ALAKALI DA YAPILIYOR: Online satış alanını takip ediyoruz. Burası hayli kıymetli, epey önemsediğimiz ve yakından izlediğimiz bir alan. Bu alanla alakalı bir çalışma içerisindeyiz. Zira ticaretin kuralı olması gerektiğine inanıyoruz. Zincir marketlerle ilgili bir epey tenkit bu online sitelerle alakalı da yapılıyor. Çok fazla eser sattıkları, kurul oranları üzere bir hayli alanda tenkit yapılıyor. Bakanlığa ulaşan bir fazlaca şikayet kelam konusu. Bunların hepsini değerlendirip bir düzenleme, çalışma yapmak istiyoruz. Şayet meclisten yetkiye muhtaçlık duyarsak meclisten talepte bulunacağız. Mecliste bize bu yetkiyi verirse düzenleme konusunda daha net adımlar atabiliriz.

Görüşmelerin akabinde, Ticaret Bakanlığı, Rekabet Kurumu ve Helal Akreditasyon Kurumu’nun 2022 yılı bütçesi kabul edildi. (AA)