Bahçeli’nin “Kürt Sorunu” kelamlarına kimse bu açıdan bakmadı

kunteper

Member
MHP Genel Lideri Devlet Bahçeli, HDP ile ilgili açıklamalarda bulundu. HDP’nin terör örgütü PKK’nın mazbata almış hali olduğunu söz eden Bahçeli, “HDP’yi yasal organ görmek demek PKK’yı muhattap almak demektir. HDP yasal bir organ değil, terör örgütü PKK’nın mazbata almış maskeli halidir. Türkiye’de Kürt sorunu diye bir şey yoktur.”

Bahçeli bu kelamlarıyla ittifak ortağı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da sıkıştırmış oldu.

Erdoğan daha geçen Temmuz ayında, “Şimdi bir geriye dönüp 20 yıllık muhasebeyi yapalım. Biz ne dedik ne yaptık, onlar ne dediler, ne yaptılar. Biz Diyarbakır’da 2005 yılında size ne demişsek dün de oradaydık, bugün de tıpkı yerdeyiz, yarın da tıpkı yerde olacağız. Biz tüm samimiyetimizle barış dedik, kardeşlik dedik, tahlil dedik, adalet dedik, hak dedik, özgürlük dedik, demokrasi dedik. Biz ret, inkar, asimilasyon siyasetlerini ortadan kaldırıp hak ve özgürlük eksenli bir yaklaşımla asırlık problemlerin tahliline yöneldik” demişti.

Erdoğan’ın atıf yaptığı Başbakan olduğu devirdeki 2005 yılındaki konuşmada ise “Kürt sorunu bu milletin bir kesiminin değil, hepsinin problemidir. Benim de problemimdir. Anayasal sistem dahilinde her sorunu daha epey demokrasi, daha fazlaca vatandaşlık hukuku, daha hayli refahla çözeceğiz” tabirlerini kullanmıştı.

Erdoğan 2009 Diyarbakır konuşmasında ise “Buna ister Kürt sorunu deyin, ister Güneydoğu sorunu deyin, ister Doğu sorunu deyin, isterse son olarak bir daha isimlendirdiğimiz Kürt açılımı diyelim. Ne dersek diyelim bunun üzerinde bir çalışmayı başlattık” diyerek Tahlil Süreci’nin başlatıldığını duyurmuştu.

2011’de ise “Benim için ne Türk milliyetçiliği var, ne Kürt milliyetçiliği var. Hepsi benim kardeşimdir, canımdır. Bizim farkımız bu. Lakin bunlar ne diyor, soruyorum, benim Kürt kardeşimin hangi problemini çözdüler soruyorum sizlere. Ret siyasetlerini da, inkarı da, asimilasyon siyasetlerini da bilirim” tabirlerini kullanmıştı.

2013’te ise Diyarbakır’da ünlü mitingi gerçekleştiren Cumhurbaşkanı’nın yanında bu defa Mesut Barzani, Şiwan Perver ve İbrahim Tatlıses de vardı ve bir Başbakan birinci kere “Kürdistan” sözcüğünü bu mitingde söylem etmişti.

Gelinen noktada ise Millet İttifakı üyesi MHP Genel Lideri Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yıllardır üzerinde çalıştığı Kürt siyasetini es geçerek “Kürt sorunu yoktur” tabirini kullandı.