Ayasofya’ya büyük saygısızlık

kunteper

Member
UNESCO’NUN Dünya Mirasına eklediği Ayasofya’nın tarihi “İmparatorluk Kapısı’nda” bir hasar meydana geldiğinin imajı toplumsal medyada yayınlandı.

Sanat Tarihi Derneği’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada Ayasofya yetkilileri ve olay ile ilgili şu sözler aktarıldı:

“Gelen bir şikayet fotoğrafı üzerine bu akşam (18.04.2022) saat 20.45 civarı Ayasofya Mescidinin tarihi (İmparatorluk Kapısının” hal bu türlü olunca olduğunu tespit ettim ve fotoğrafladım. Nöbetçi güvenlik müdürünün bilgim yok demesi üzerine ismini Talip Beyefendi olduğunu söyleyen ve Ayasofya’nın sorumlu müdürü olduğunu belirten şahsın kan donduran konuşmasına şahit oldum maalesef. Birinci dereceden tarihi eser olan Ayasofya’ya ziyan vermenin kanunen hata olduğu belirtip, tutanak tutularak kameralardan hatalının tesim olmasını talep ettim.”

TAMİR EDECEKLERİNİ SÖYLEDİLER

Sanat Tarihi Derneğinin devam eden açıklamalarında yetkililerin kamera kayıtlarının olmadığını ve büyütülecek bir şey olmadığını, kapının tamir edileceğinin söylendiğini deklare etti. STD tweet serisine şu biçimde devam etti:

“Hatta bu türlü olmaz hatalının bulunması için Savcılığa başvuracağımızı söyleyince ise makus niyetli olduğumuzu ve olay çıkarmak istediğimizi söylemiş oldu. bu biçimde bir şahsın dünyanın en kıymetli mimari yapıtlarından Ayasofya Mescidinden sorumlu olmasını asla kabul etmiyoruz ve de etmeyeceğiz. Hem tarihi kapıya ziyan verenlerin tespit edilmesi için birebir vakitte bu şahsın bir an evvel bu vazifeden uzaklaştırması için farklı başka şikayetçi olacağız. Hürmetlerimizle. Sanat Tarihi Derneği idare Konseyi.”

Sanat Tarihi Derneği tweet serisine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Valiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Gündemi hesaplarını etiketleyerek gerekli süreçlerin başlatılması ve bu olayla ilgili soruşturulma açılmasını talep ederek bitirdi.

İşte o paylaşımlar:

Gelen bir şikayet fotoğrafı üzerine bu akşam (18.04.2022) saat 20.45 civarı Ayasofya Camisinin, tarihi “İmparatorluk Kapısının” bu halde olduğunu tespit ettim ve fotoğrafladım. Nöbetçi güvenlik müdürünün bilgim yok demesi üzerine ismini Talip Bey olduğunu söyleyen ve Ayasofya’nın pic.twitter.com/BH7qKNjVpg

— Sanat Tarihi Derneği (STD) (@SanatTarihiSTD) April 18, 2022