Al Bu Tokendan Kalmaz Birazdan!

İsmail

New member
Kripto paralar… Dünyanın yeni finansal tertibini işaret ediyor. Klasik finansı kökünden, yatırımları temelinden değiştirecek.

Bu epeyce yaygın bir telaffuz olsa da klasik sistem elinden geldiğince direnecek. Lobiler, yasaklar, yaptırımlar, kararlar… Arkası ardı kesilmeyecek. Ne değişecek? Sonunda halay çekerken uçurumdan düşecek!

Klasik sinema sahnesidir… Her daim sahiplerinden daha zeki ve bir adım önde olan köpek heyecanla gelir, hoplar, zıplar. Bilmiş velet; “Galiba bize bir şey anlatmaya çalışıyor” der.

Köpek, maymuna dönmüş hoplayıp, zıplıyor, o hala “galiba” diyor. Arkadaş, ne vakit haksız çıkmış ki hayli hedefli İsviçre çakısı üzere olan köpek? Muhakkak ki işi biliyor! Dünya token iktisadına koşuyor.

Pay senetleri yerine pay tokenları

örneğin pay senedi borsaları… Dikkatli dinlerseniz duyarsınız selasını… “Yok artık!” diyorsunuz fakat yinedan düşünün, sahiden o kadar uzak bir seçenek mi? Lazım olursa diye un, yağ, şeker depolayın… Helva kavuracağız…

“Equity Token”
denilen pay senedi token’ı olarak anılan yalnızca bir borsada değil bütün dünyada borsaların süreç saatlerine bağımlı olmaksızın süreç gorecek şirket payları gelecek. Şimdilik eser ölçüde süreç görseler de genelleşecek.

Gerçekten mevcutlarla bir cins denendi. Tesla, Microsoft, Apple üzere şirketlerin tokenize edilmiş hali süreç görmeye başladı.

Hop Almanya, finansal piyasasının düzenleyici kurumu önderliğinde reaksiyon gösterip başka ülkelerin kurumlarını da gerisine alınca birinci raunt bitti.

Mevcutlar için karar alıp dayanabilirler. Tahminen bir süre daha sürer… Pekala, yeni halka arz edilecek şirketler “token” olarak “paylarını bölmeyi” tercih ederse? Edecekler!

Sağlam bir güvenliğe sahip öz sermayeyi temsil eden bir tokena sahip olmak yatırımcılara pay senetleri ile birebir hakları hatta fazlasını sağlayacak.

Büyük yatırımlar küçük dijitallere bölünecek… Temettüler, şirketlerin kararlarında oy haklarının yanı sıra hissedarı olduğun şirketin avantajları gelecek.

Türk Hava Yolları’nın mı tokenı var. Göstereceksin kodunu seçeceksin özel koltuğunu…

Senin tokenın bir melekti yavrum

Pekala ya gayrimenkul dalı… At kadehi elinden… Bin modüle bölünsün… Her bir kesim “tokenization” sürecine girip süreç görsün.

Topraktan gireceksin. Binalar yükseldikçe token meblağları artacak. Belirlenen sayıda topladın mı, seçtiğin daire senin olacak. Hem müteahhidin işi kolaylaşacak, nakit akışı sağlayacak. tıpkı vakitte karını seninle paylaşacak.

Çok yeterli bir fikrim var, “senin yatırımcın bir melekti yavrum” diyecek yatırımcıları arıyorum. halbuki bankalar fikirlere para vermez.

bu biçimde kredi dileneceğime token çıkartıp birlikte batıp, çıkacağımız küçüklü büyüklü yatırımcıları yanıma alıyorum. Al sana kitlesel finansman… İşin tabiatı gereği illa ortada batanlar, dolandırılanlar da olacak!

Cümbüşün rengi değişiyor!

Tokenların bir de eğlenceli tarafı var. “Fan Token”lar… Alıp satarak para kazanmak mümkün olsa da fazlaca spekülatif kanımca…

Desteklemek için “ne bir okulu bitirmek ne bir kızı sevmek en büyük dileğimiz seni şampiyon görmek” tadında parasına bakmadan alırsanız ne ala…

Ya şov dünyasının tertiplerini yapanlar… Token sahiplerine tanıyacakları ayrıcalıklar, özel konserler, imzalı eserler, şenlikler, indirimler de bir yere kadar…

Temel tokenın beni Megan Fox ile tanıştırma ihtimalini sevdim ben… Alırım, Megan Fox yaşlanana kadar fiyatım. Sahi var mı o denli bir ihtimal?