4 ağaç AKP’ye direniyor

kunteper

Member
AKP’nin 2016’da yaptığı plan, İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Muhafaza Bölge Kurulu’nun, numaralı 4 ağaç pürüzünü 6 yıldır aşamıyor.

İstinye sırtındaki hazine yerine imam hatip, yurt ve cami yapılmasını kapsayan planın uygulanabilmesi için numaralı 4 ağacın kaldırılması gerekiyor. Ulusal Eğitim Müdürlüğü ısrarla kelam konusu 4 ağacın kaldırılmasını isterken, Müdafaa Konseyi ağaçların yerinde korunmasında direniyor. AKP’nin çoğunlukta olduğu İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, Müdafaa Kurulu’ndan bir daha görüş alınmasına karar verdi.

İBB Meclisi, Sarıyer İstinye sırtında bulunan ve mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne ilişkin 387 ada, 72 parselle ilgili olarak, İBB’nin yeni idaresi tarafınca hazırlanan plan değişikliğini görüştü.

BİTMEYEN YILAN KISSASINA DÖNEN PLAN

Parselle ilgili birinci plan 2016 yılında hazırlandı. İlçe Ulusal Eğitim ve İlçe Müftülüğü 2016 yılında İBB’ye başvurarak, bölgenin gereksinimi münasebet gösterilerek kelam konusu parselin, imam hatip ortaokulu-lisesi, yurt ve uygulama camii yapılabilmesi için “Mesleki ve Teknik Öğretim Tesisleri Alanı’na” alınmasını istedi. AKP idaresindeki İBB 2016’da, talep doğrultusunda imar planı değişikliğini kabul etti. Bölgenin SİT alanı olması niçiniyle hazırlanan plan, onay için İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Muhafaza Bölge Kurulu’na gönderildi. Heyet, parsel içerisinde bulunan 276, 286, 291 ve 301 numaralı ağaçların yerinde korunması kaidesiyle plana onay verdi. Fakat Ulusal Eğitim Müdürlüğü, ağaçların bulunduğu yere pansiyon yapacağını belirterek, ağaçların kaldırılması için plana itiraz etti. İtirazlar niçiniyle kelam konusu plan birkaç kere İBB ile Heyet içinde gidip geldi.

YENİ İBB İDARESİNİN HAZIRLADIĞI PLAN

Yeni idare vaktinde hazırlanan birinci plan İBB Meclisi’ne 12 Aralık 2019 tarihinde geldi. İBB Meclisi’nde çoğunluğu bulunan AKP Kümesi, Muhafaza Kurulu’nun istediği ağaçların yerinde korunması kararını plan notlarından çıkardı. Plan onay için bir daha Muhafaza Kurulu’na gönderildi. Muhafaza Heyeti, ağaçların yerinde korunması ile ilgili plan kararının plan notlarından çıkarılmasını kabul etmedi. Bunun üzerine İBB’nin yeni idaresi Heyet sonucu doğrultusunda yeni bir plan hazırladı. Yeni planı İBB Meclisi evvelki gün görüştü. AKP kümesi planı kabul etmedi ve İstanbul 3 Numaralı Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu’ndan bir daha görüş alınmak üzere belgeyi Planlama Müdürlüğü’ne geri verdi.