36 bireye mezar olan İstek Beyefendi Apartmanı’nın mimarı: Projedeki imzam formaliteydi

Melek

Global Mod
Yetkili
Global Mod
İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen ve 115 kişinin hayatını kaybettiği sarsıntının akabinde İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafınca başlatılan soruşturma kapsamında, 10’u tutuklu 29 kişi hakkında 5 farklı iddianame hazırlandı. Sarsıntının akabinde büsbütün yıkılan İstek Beyefendi Apartmanı ile ilgili iddianame, İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafınca kabul edilerek dava açıldı.

36 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ RIZ BEYEFENDİ APARTMANI DAVASI

İstek Beyefendi Apartmanı’nın büsbütün yıkılmasının akabinde 36 kişinin ömrünü kaybetmesi, 17 kişinin ise faydalanması niçiniyle açılan davanın birinci duruşması başladı. İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın birinci duruşmasına tutuklu 4 sanık SEGBİS (Sesli ve Manzaralı Bilişim Sistemi) ile katılırken, tutuksuz 5 sanık ve davacılar ile taraf avukatları ise salonda hazır bulundu.

MİMAR: “İMZAYI FORMALİTE GAYESİYLE ATTIM”

SEGBİS aracılığı ile tabiri alınan tutuklu sanıklardan yıkılan İstek Beyefendi Apartmanı’nın mimarı olarak projede imzası bulunan Ali Serdar Bayram, resmi evraklara mimar olarak formalite gayesiyle imza attığını fakat fenni mesul olarak rastgele bir süreçte bulunmadığını söylemiş oldu.

150 gündür cezaevinde olduğunu hatırlatan Bayram, “Bu olayın meydana gelmesinden dolayı epey üzgünüm. niye cezaevinde olduğumu sorguluyorum. Mimarı ben olarak görülmeme karşın bu projeyi ben çizmedim. Fenni mesul olarak görülüyorum lakin bu biçimde bir kontratım yok. İstek Beyefendi Apartmanı’nın inşaatının devam ettiği senelerda İzmir’de bile değildim” diyerek hatasız olduğunu savundu.

“BU CANAVARLARIN PALAVRALARINA İNANMAYIN”

Duruşmanın görüldüğü İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi salonundaki SEGBİS’te meydana gelen arıza niçiniyle başka tutuklu sanıkların tabirleri alınamayınca, mahkeme salonunda hazır bulunan tutuksuz sanıkların sözlerine geçildi. Bu sırada İstek Beyefendi Apartmanı enkazında hayatını kaybeden Diş Tabibi Zarife Doğan’ın babası ise mahkeme liderine “Bu canavarların hiç bir palavrasına inanmayın” diye seslendi.

“SAĞLAM OLMADIĞINI BİLSEM, BEN DE OTURMAZDIM”

İstek Beyefendi Apartmanı sakinlerinden tutuksuz sanık T.Ö. ise tabirinde, eşi ve eşinin iki yeğeninin ömrünü kaybettiğini, kendisinin ise enkazdan sağ olarak çıkarıldığını belirterek, “Binada yapılan kentsel dönüşüm toplantılarının birçoklarına çalıştığım için katılamadım. Bu toplantılarda ne konuşulduğundan haberim yok. O binada eşimi ve yeğenlerimi kaybettim. Sağlam olmadığını bilsem ben de oturmazdım” dedi.

İzmir’de daha evvel meydana gelen sarsıntılarda binada kimi çatlaklar olduğunu anlatan T.Ö., “Binanın sarsıntıya sağlam olup olmadığını bilmiyorduk. Birtakım sarsıntılarda yavaşça sallantılar oluyordu” diye konuştu.

“AĞIRT TONAJLI ARAÇLAR GEÇTİĞİNDE BİNA SALLANIYORDU”

Geçmiş periyotlarda İstek Beyefendi Apartmanı’nda yöneticilik yapan tutuksuz sanıklardan A.C.A. da eşinden boşanmasının akabinde binadan taşındığını, eşi ve çocuklarının binada oturmaya devam ettiğini söylemiş oldu. Sarsıntıda iki çocuğunu kaybeden A.C.A., “İzmir’de 2005 yılında yaşanan sarsıntının akabinde kimi kolonlarda çatlaklar meydana geldi. Bunun akabinde binanın sarsıntıya güçlü olup olmadığı konusunda Dokuz Eylül Üniversitesinden rapor almak için toplantı yaptık. görüşmede çoğunluğu sağlayamadığımız için rapor başvurusu yapmadık. Söylendiği üzere binanın çürük raporu yoktu. Ağır tonajlı araçlar geçtiği vakit binada sallantılar oluyordu” dedi.