10 meskenden 1’i ‘sosyal yardım’ alıyor, 8 milyon kişinin sigortasını devlet ödüyor

kunteper

Member
Ogün Akkaya

ANKARA-
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, toplumsal yardım alan bireylerin durumunu Meclis gündemine taşıdı.

Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması talebiyle yazılı soru önergesi veren Tanrıkulu “Bakanlık tarafınca sistemli olarak toplumsal yardım yapılan hane sayısı kaçtır?” sorusunu yöneltti.

Yazılı soru önergesine yanıt veren Bakan Derya Yanık, yürütülen toplumsal yardımların içeriği hakkında bilgi verdi. Yanık, bakanlığın yürütmekte olduğu toplumsal yardım programlarının tertipli ve vadeli nitelikte olmak üzere ikiye ayrıldığını, yardım içeriklerinin ise aile yardımları, barınma ve besin yardımları, engelli yaşlı yardımları, sıhhat yardımları, eğitim yardımları ve proje dayanakları olarak sınıflandırıldığını belirtti.

Yapılan toplumsal yardımlara ait ise sayısal dataları paylaşan Bakan Yanık, 2020 yılında ülke genelinde yapılan tertipli toplumsal yardımlardan faydalanan hane sayısının 2 milyon 450 bin 80, Genel Sıhhat Sigortası (GSS) primi ödenen kişi sayısının ise 7 milyon 810 bin 588 olduğunu belirtti. Kömür yardımlarına dair de açıklama yapan Yanık, 2021 kömür dağıtımlarının Hazine ve Maliye Bakanlığı uygulama temellerine nazaran vilayet bazında gerçekleştirildiğini, kömür alacak ailelerin ise Toplumsal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafınca belirlendiğini söylemiş oldu.

‘SAYININ GİDEREK ARTTIĞI ÇOK AÇIK’

Türkiye’de yaklaşık 24 milyon hane olduğunu söyleyen Sezgin Tanrıkulu ise bu hanelerin yaklaşık yüzde 10’unun toplumsal yardım aldığını belirterek “İnsanlar açlık ve yoksulluk hududu altında yaşarken bu oran sahiden düşündürücü” dedi. Toplumsal yardım cinslerine ait tek yaşayan ya da ailesi ile yaşayan şahısların muhtaçlıklarının çeşitlilik gösterdiğini vurgulayan Tanrıkulu, “AK Parti hükümetlerinde yetersiz iktisat siyasetleri sebebiyle vatandaşların alım gücü düşmeye devam ettiği için yapılan yardımlar ile günü, haftayı lakin atlatabildiklerini görüyoruz ve biliyoruz. Bu sayının maalesef giderek arttığı da epey açık” diye konuştu.

‘8 MİLYON KİŞİ GAYRİ İNSANİ KAİDELERDE HAYATTA KALMAYA ÇALIŞIYOR’

Pandemi sürecinde işten çıkarmaların arttığını, muhakkak kodlar ile vatandaşların fazlaca ağır bir biçimde mağdur edildiğini söyleyen CHP’li Tanrıkulu, yevmiyeli çalışan emekçilerin meskenine ekmek götüremeyecek hale geldiğini belirtti ve şöyleki devam etti: “Sağlıkta çağ atladık’ diyen AK Parti hükümetlerinde BAĞKUR primini ödeyemeyen esnafın, vatandaşların borcu kat be kat artmaktadır. 5510 Sayılı Kanun’un 60. Maddesi’nde sayılan yaklaşık 8 milyon kişinin sıhhat sigortasının Bakanlık tarafınca ödendiği tabir edilmiş olup, bu durumda resmi kayıtlara nazaran yaklaşık 8 milyon kişi gayri insani kurallarda hayatta kalmaya çalışıyor” dedi.