Xuxa, Brezilya’nın Barbie’siydi. Şimdi özür diliyor.

celikci

New member
Milyonlarca Brezilyalı onları televizyonda izleyerek büyüdü. Gösterileri Latin Amerika’nın en büyük stadyumlarında tükendi. Hit filmleri ve şarkıları, kendi oyuncak bebekleri ve kendi lunaparkı vardı.

1980’ler ve 1990’larda, genellikle Xuxa (SHOO-shah olarak telaffuz edilir) olarak bilinen Maria da Graça Xuxa Meneghel, Brezilya’nın en büyük televizyon yıldızıydı. Nesiller boyu çocuklar, sabahları onun son derece popüler varyete şovunda saatlerce oyununu, şarkı söyleyip dans etmesini izleyerek geçirdiler.

60 yaşındaki Xuxa, kapsamlı bir röportajda “Ben bir oyuncak bebek, bebek bakıcısı ve bu çocukların bir arkadaşıydım” dedi. “O zamanlardan bir Barbie.”

“Pembe bir arabayla geldi,” diye ekledi. “Pembe bir uzay gemisiyle geldim.”

Ünlü oyuncak bebek gibi Xuxa da zayıf, sarışın, mavi gözlü ve beyazdır. Çocuk şovunda, kocaman kırmızı dudaklara sahip bir uzay gemisinden inerken genellikle kısa etekler ve yüksek çizmeler giyerdi. Ve tıpkı Barbie gibi, Xuxa ve tamamen beyazlardan oluşan genç dansçılar grubu “Paquitas” gibi olmak isteyerek büyüyen hayranlarının idolü oldu.

Ama şimdi Brezilya bir tür gerçek Barbie hesaplaşmasının ortasında ve Xuxa, kısmen onun hakkında ülke çapında bir sansasyon haline gelen ve çeşitlilik, güzellik, standartlar hakkında yeni sorular soran yeni bir belgesel dizisi sayesinde merkez sahneyi alıyor. şovunda cinselleştirme.

Xuxa’nın kendisi de dahil olmak üzere birçok kişi, çoğunluğu siyah olan ve neyin güzel sayıldığı ve kimin popüler kültürden silindiği konusunda ulusal bir tartışmanın alevlendiği bir ülkede, onun benimsediği dar idealin her zaman olumlu bir güç olup olmadığını merak ediyor.

“O zamanlar bunun yanlış olduğunu düşünmüyordum. Bugün bunun yanlış olduğunu biliyoruz,” dedi Xuxa, Brezilyalı gençlere aşıladığı güzellik standardı hakkında.

Brezilya’nın ekonomik patlamasıyla aynı zamana denk gelen hükümdarlığı sırasında, plastik cerrahi sayıları hızla dünyanın en yüksek seviyelerine ulaştı ve birçoğu genç yaşlarında bıçak altına yattı. Ancak Brezilya ve kültürel koruyucuları, doğal bukleleri, kıvrımlı vücutları ve daha koyu ten tonlarını kutlayan yeni güzellik tanımlarını benimsiyor.

Brezilya kültürü, modası ve güzelliği üzerine bir kitap yazan Luiza Brasil, Xuxa’nın şovlarında siyah yüzlerin olmaması “Brezilya’daki birçok kadın için derin yaralar bıraktı” dedi.

Dizide Xuxa, şovunun sorunlarından büyük ölçüde uzun süredir patronunu ve zamanın kültürünü sorumlu tuttu. Ancak Haber ile yaptığı röportajda daha fazla sorumluluk aldı ve bunun kendisine benzemeyen genç izleyiciler üzerinde bırakmış olabileceği izden yakındı. “Tanrım bazı çocukların kafasına nasıl bir travma soktum” dedi.

“Arayan ben değildim,” diye ekledi. “Ama onayladım. imzaladım.”

“Ona herkes hayran kaldı”

23 yaşındaki Xuxa, 1986’da haftada altı sabah yayınlanan kendi ulusal çocuk şovunu yaptığında, anında hit oldu. Gösterileri, müzik performansları, yarışmalar ve dang humması denilen sivrisinek gibi insan boyutunda maskotları içeren renkli, hızlı tempolu bir sette yaklaşık 200 çocuğu bir araya getirdi.

Xuxa, TV’nin “büyülü küçük bir kutuydu” dedi. “Ben de o büyünün bir parçasıydım.”

Brezilya’nın en büyük TV kanalı Globo’nun yıldızı olarak ülkenin en tanınan yüzlerinden biri oldu ve ona “Küçüklerin Kraliçesi” lakabını kazandırdı.

Paulista Üniversitesi’nde Brezilya pop kültürü üzerine çalışan bir profesör olan Clarice Greco, “Birçok insan aynı şeyi izledi” dedi. “Xuxa bir franchise haline geldi.”

Müzik ve film endüstrilerine genişledi, 26 milyondan fazla kayıt ve yaklaşık 30 milyon sinema bileti satarak Brezilya gişe rekorları kırdı. Ve çocuklar, başka bir plastik sarışına çarpıcı bir benzerlik gösteren Xuxa çizgi romanları, kıyafetleri ve oyuncak bebekleri almak için yaygara kopardı.

Paquita olmak için binlerce kızı yenen Ana Paula Guimarães, “Herkes ondan büyülendi” dedi.

Brezilya’yı fethettikten sonra Xuxa, İspanyolca öğrendi ve Buenos Aires ve Barselona’da şovlar kaydetmeye başladı. 1990’ların başında, on milyonlarca çocuk onun programlarını Portekizce ve İspanyolca olarak izledi. Bir Fransız gazetesi onu Margaret Thatcher ile birlikte dünyanın en etkili kadınlarından biri olarak listeledi. Ve aralarında Pelé ve John F. Kennedy Jr.’ın da bulunduğu bir dizi ünlü aşk ilgisi oldu.

1993’te Xuxa, İngilizce bir programla ABD pazarına girmeye çalıştı, ancak dil ve yoğun programla ilgili sorunlarının gösterinin başarısız olmasına neden olduğunu söyledi.

“Beyaz, sarışın, uzun boylu, uzun bacaklı”

İzleyicilerinin çoğu siyah ve Latin olsa da, Xuxa İtalyan, Polonyalı ve Alman göçmenlerin soyundan geliyordu ve 1980’lerde popüler kültürü kasıp kavuran prenseslere ve oyuncak bebeklere benziyordu.

“İşte geldim – beyaz, sarışın, uzun boylu, uzun bacaklı” dedi. “Muhtemelen bu yüzden gerçekten çok iyi çalıştığını düşünüyorum.”

Herkes hayran değildi, bazıları Xuxa’nın çocuklara rol model olamayacak kadar cinselleştirildiğinden yakınıyordu. Çocuk televizyonundan önce Playboy için poz vermişti. Akademisyenler ve siyah aktivistler, 1990’da Haberler’da yayınlanan bir makale de dahil olmak üzere, gösterilerinin çeşitlilik eksikliğini zaten sorguluyorlardı.

Son yıllarda internet, Xuxa’nın izleyicilerinin sarışın paquitas’ı tercih etmesi, yerli bir başlık takması ve bir kıza “çok fazla patates kızartması yediği” için programında bir yarışmayı kaybettiğini söylemesi gibi en kötü anlarını analiz etti.

Xuxa, bu tür yorumlardan pişmanlık duyduğunu ancak daha büyük sorunun o zamanki standartlar olduğunu da sözlerine ekledi. “1980’lerde siyah hizmetçisi olmayan bir pembe dizi yoktu” dedi.

“Xuxa şovunun hatası değil” diye ekledi. “Suçlama, bize oldukça normal bir şekilde aktarılan her şeydir.”

Xuxa, kendisinin de acımasız güzellik ideallerine tabi olduğunu söyledi. “Küçüklüğümden beri bir et parçası olarak görüldüm” dedi. Kilo vermesi söylendi, estetik yaptırmaya zorlandı ve saçını kesmesi yasaklandı. “Bir oyuncak bebeğin uzun saçları olmalı,” diye söylendiğinde hatırlıyor.

Anne olunca protesto için saçlarını kestirdi. Yıllardır giydiği platin peri kesimini giyerek, “Artık oyuncak bebek olmak istemiyorum,” dedi.

Xuxa kendini hiçbir zaman bir feminist olarak görmedi ama yine de kadının güçlenmesinin bir sembolü haline geldi. Sunuculuğunu bir kadının yaptığı programında kızlara her şeyi başarabileceklerini söyledi. Bekar bir anne olarak kızını büyütürken multimilyon dolarlık bir imparatorluk yönetti. “Hiç evlenmeyi düşünmedim ve Ken’imi hiç aramadım” dedi.

Xuxa için Barbie ile benzerlikler burada bitmiyor. “Sadece erkeklerin bir şeyler başarabildiği bir dönemde iki kazanan, iki galip kadındık” dedi. “Bence bu sadece bir feminist olmaktan daha fazlası.”

“Hepsinden geçmek zorundaydım”

Xuxa ünlü olduğunda bir aktivist oldu.

Hayvanları severdi, bu yüzden programında hayvan hakları hakkında konuştu. Sağır izleyicilerle iletişim kurmak için işaret dilini öğrendi. Ve drag kültürünü anımsatan kostümler giyerek, LGBTQ topluluğunun idolü oldu.

Şimdi, gündemdeki onlarca yıldan sonra, elinde tuttuğu gücü daha iyi anladığını ve temsil, ırkçılık ve güzellik standartlarında ilerleme sağlamaya çalıştığını söylüyor.

“Neden olduklarını bilmeden sebepler hakkında konuşarak başladım” dedi. “Şimdi gerçekten istiyorum.”

Geçen hafta Xuxa, Brezilya çocuk televizyonunda iki sarışın varisiyle televizyonda yayınlanan bir yardım etkinliğinde parlak ışıklı bir sahneye çıktı. Üç kadın, büyüyen milyonlarca insana öğrettikleri şarkıları söyledi. Arkalarında bir düzine kadar siyah dansçı dönerek adım adım sıçradı.

Performans, ırksal entegrasyonun bir gösterimi gibi görünüyordu. Ancak çevrimiçi tepkiler hızlıydı ve birçok kişi yeniden bir araya gelmeyi Brezilya pop kültürünün aklanmasının bir kutlaması olarak yorumladı.

Siyah olan Bayan Brasil, “Bu kadınlar hala ideal olarak selamlanıyor” dedi. “Ve bizi uzun süredir inciten ve rahatsız eden o sarışın, beyaz, neredeyse çocuksu güzellikten çok uzaktayız.”

Son yıllarda, Brezilya televizyonu daha fazla çeşitliliğe doğru adımlar attı. Brezilya’nın önde gelen pembe dizilerinin üçünün de başrollerinde siyah aktörler var ve diğer haber ve siyasi programların sunuculuğunu siyahi sunucular yapıyor.

Xuxa, etkisi hakkındaki tartışmanın kendisine kendisi ve toplum hakkında çok şey öğrettiğini söyledi. “Yanlış yolda olduğumuzu anlayana kadar işleri doğru yapmayı öğrenmiyoruz” dedi. “Bu yüzden buraya gelmek için bunların hepsini geçmem gerektiğini düşünüyorum.”

Jack Nicas Rio de Janeiro’dan raporlamaya katkıda bulundu.