Uzman Livorno’da köpekbalığı görüldü: Büyük bir risk yok, türler kurtarılmalı

oKMaDeM

New member
İstatistikler çok net olmasına rağmen, ülkemizde köpekbalığı fobisi her yeni görüldüğünde başlıyor gibi görünüyor. birkaç gün önce leghorn biri gibi görünen şey mako köpekbalığı (Isurus oxyrinchus) Akdeniz’de ender görülen bir tür olan yaklaşık üç metre uzunluğundaki bir balıkçı teknesinin etrafında yüzerken görüntülendi. Sahil Güvenliğin tepkisi anında oldu ve sizi banyo yaparken ve sonrasında “maksimum dikkat” göstermeye davet eden bir bildiri yayınladı. Tıpkı korku (veya belki daha fazla merak) anları olduğu gibi Sicilyabundan sonra illerde Palermo Ve Messina bazı zararsız olanlar kıyıdan kısa bir mesafede görüldü mavi köpekbalıkları.

Yırtıcı olmayanlardan kozmetikte kullanmak için köpekbalıkları ve vatozlar: Bilmediğiniz 10 şey

Tüm bölümler, yeni başlayan İtalyan yazında, “bunun yerine imajını iyileştirmeye son derece ihtiyaç duyan bir hayvan hakkında asılsız korkular uyandırıyor, çünkü sayıları gittikçe azalıyor. Bu nedenle, korkmak yerine, Köpekbalıkları ve kıkırdaklı balıklar konusunda uzman araştırmacı, büyük Livorno köpekbalığı, onlara hayran olmayı ve saygı duymayı öğrenmeliyiz, bize her zaman denizin bizim değil onların evi olduğunu hatırlatmalıyız” diye açıklıyor. Maximilian Bottaro Anton Dohrn Zooloji İstasyonu’ndan. Onunla, bugün kıyılarımızın yakınında daha fazla köpekbalığının olmasının mümkün olup olmadığını, bunun ne anlama geldiğini ve bu büyüleyici hayvanları korumak için neler yapabileceğimizi anlamaya çalıştık.

Livorno köpekbalığının videosunu gördünüz mü? Sizce hangi tür?
“Yüzde 70 oranında, burada da bulunan bir tür olan mako köpekbalığı olduğunu söyleyebilirim. Kesinlikle önemli boyutta. Bir porbeagle da olabilir, ancak onu kıyıya yakın bir yerde görmek çok nadirdir, bu yüzden kıyıdan resimler bir makoya karşı daha önyargılı olurdum” .

Kıyılarımızda bu hayvanlarda artış var mı?
“Öyle demezdim. Genel olarak, köpekbalıkları ve vatozlar her yerde azalıyor. Aksine, başka bir şeyin üzerinde durmak istiyorum: bugün hepimizin bir Eldeki basit bir cep telefonu, bir gözlemi filme alıp belgeleyebilir mi?. Ben bu hipoteze daha çok eğiliyorum. Görülmeler ve özellikle kazara köpekbalıkları avlanmaları geçmişte her zaman olmuştur: Akdeniz’de birkaç tür olduğunu hatırlayalım. o zaman en fazla bazı balıkçılardan öğrendiniz, oysa bugün bir toplantı haberini cep telefonlarından yaymak çok daha kolay. Ama korkmamalıyız, çünkü rakamlar da konuşuyor”.

Rakamlar saldırılar hakkında ne söylüyor?
“Akdeniz’deki son saldırı, birkaç yıl önce Puglia’da bir kanocunun kesin olarak kanıtlanmamış veya bulunamamış hikayesini bir kenara bırakırsak, 1991’de Liguria’da kıyı şeridinden yaklaşık yirmi metre öteye uzanıyor. Lombard turisti fark etmedi bile: ancak üzerinde yattığı masayı inceledikten ve genç bir beyaz köpekbalığının diş kalıntılarını bulduktan sonra netleşti. hava ve bunun bir beyaz köpekbalığı olduğu söylendi. Ancak adamın kalıntıları bulunamadı ve kurtarılan ekipmanının üzerindeki işaretler bile hipotezi tam olarak doğrulamıyor. Ancak bunlar otuz yıldan uzun bir süre öncesine ait iki vaka”.

Yükselen su sıcaklıkları daha fazla köpekbalığını kıyıya yaklaştırabilir mi?
“İklim değişikliği çeşitli hayvan davranışlarını etkileyebilse bile, böyle bir hipotezi doğrulamak için hala çok az veri var. Şimdilik, artan sıcaklıklar ile artan gözlemler arasında bir bağlantı olduğunu göstermenin zor olduğunu söyleyebilirim.”

Gözlemleri bildirmek için SharkApp’i başlattığınız European LifeELife projesini koordine edersiniz. O nasıl çalışır?
“Bu, herkesin köpekbalığı gözlemi hakkında bilgi yükleyebileceği bir uygulama. Uygulama yakında yeniden başlayacak çünkü yakında halk için yeni bir girişim başlatacağız: köpekbalığı muhabiri olmak. Rozeti olan bir kampanya görenler için sanal, tam olarak uygulamanın kullanımına dayalı olacak ve ikili bir amaca sahip olacak: bir yandan yurttaş bilim insanlarının yardımıyla veri toplamak, diğer yandan tersine çevirmek için kamuoyunu bilinçlendirmek Köpekbalığının görüntüsü, şimdiye kadar biraz fazla şanssız”.

Neden talihsiz?
“Çünkü geçmişten bugüne filmlerden günümüze maalesef köpekbalıkları, diğer birçok türün aksine, azalmalarına rağmen, örneğin kaplan, puma, kurt gibi karasal yırtıcı hayvanların maruz kaldığı rehabilitasyon sürecine tabi tutulmamıştır. , ayılar. Ama aynı zamanda, paradoksal olarak, katil balina: gerçek “şef”, denizin gerçek avcısıdır ve beyaz köpek balıklarını yer, ancak olağanüstü zekası nedeniyle haklı olarak harika bir hayvan olarak görülür. , değil.Çünkü ?Çünkü köpekbalığının denizin temsil ettiğini temsil ettiğine yani bizim çevremiz olmadığına, hükmedebileceğimiz bir şey olmadığına inanıyorum.Titan denizaltısının yakın tarihi de bize bir çevrenin ne kadar uzak olduğunu öğretiyor. Biz insanlar her zaman her şeyi kontrol ettiğimizi düşünürüz, ama denizi kontrol edemeyiz ve köpekbalığı, başkaları için eşit derecede harika bir hayvan olmasına rağmen, belki de aynı duyguları, korkuları ve endişeleri bünyesinde barındırır”.

Toskana’da yakalanan köpekbalığı için yetkililerin verdiği uyarı sizce doğru mu?
“Bence bu son derece ihtiyatlı bir işaret, değil mi, ama kesinlikle ihtiyatlı, çünkü gerçekte büyük riskler yok. Bunun yerine, belki de meydana gelen ölümcül saldırının duygusal dalgası, meydana geldiği insanları etkileyebilir. Haziran başı Kızıldeniz’de ama kesinlikle aynı korku bizi haklı çıkarmıyor. Bunlar çok farklı koşullar: Mısır’da yıl boyunca her noktada bu sulara dalan turistlerde baş döndürücü bir artış var ve Bilimsel bir kanıt yok, mezbaha atıkları ve mamaların geçmişte bazı noktalarda hayvanların ilgisini çekmiş olabileceği ortaya çıktı. Yani bunlar çok farklı şeyler.”

Son olarak, vatandaşlar onlardan korkmak yerine bu hayvanların korunmasına nasıl yardımcı olabilir?
“Vatandaş bilim adamları raporlarıyla bilime önemli katkılarda bulunabilirler. Bazen anında somut olarak bile. Size bir örnek vereceğim: Kısa bir süre önce Eboli yakınlarında bir manta vatoz – zor durumda olan başka bir tür – kıyıya vuruyordu. Agropoli’den meslektaşım beni aradı ve onlara onu nasıl kurtaracaklarına dair doğru bilgileri verdi, manta vatozunu suya geri koydu ve hayatta kaldı. Bazı yersiz korkular bir kenara bırakılırsa, her zaman yardımla onlara yardım edilebilir. uzmanların, hatta köpekbalıkları gibi zor durumda olan diğer türler”.