Türkiye mesken hemodiyalizinde Avrupa’da ikinci, dünyada beşinci sırada

Venole

Active member
Dünyada gerek organ yetersizliği gerekse de böbrek nakline mahzur durumlar niçiniyle, ileri periyot böbrek yetmezliği olan 4 milyona yakın hastanın üçte ikisi hemodiyaliz tedavisi yardımıyla hayata tutunuyor. 60 yıldır dünyada, bilhassa de gelişmiş ülkelerde uygulanan mesken hemodiyalizi Sıhhat Bakanlığı ve Toplumsal Güvenlik Kurumu’nun ortak gayretleriyle, son senelerda ülkemizde de giderek artan bir biçimde hastaların hizmetine sunuluyor.

Ankara’da Türk Nefroloji Derneği öncülüğünde konut hemodiyalizinde 1 ve 1000’inci hasta buluşması gerçekleştirildi. Böbrek yetmezliği hastalarının hayat müddetini ve ömür kalitesini uygunlaştırmak için yapılan tedavi seçeneklerinin ve mesken hemodiyalizi kullanan hastaların tecrübelerinin paylaşıldığı görüşmede Türk Nefroloji Derneği Lideri Prof. Dr. Alaattin Yıldız, Ankara Kent Hastanesi Nefroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Fatih Dede, Prof. Dr. Ercan Ok ve Sıhhat Bakanlığı Sıhhat Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin konuşmacı olarak yer aldı.

Böbrek yetmezliği olan hastaların vakte muhtaçlığı olduğunu ve bu biçimdeı kazanmak için de en kıymetli tedavi hallerinden birinin hemodiyaliz olduğuna bilhassa dikkat çeken Sıhhat Bakanlığı Sıhhat Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin, “23 bin civarında böbrek nakli için bekleyen hastamız var. Bu hastaların hepsi diyalize girmek zorundalar. Bizim verdiğimiz sıhhat hizmetinin en âlâ alternatifi olarak mesken hemodiyalizi görüldüğü için buna kesinlikle yük vermemiz lazım. Eş vakitli olarak organ bağışını ve konut hemodiyalizini artırmamız gerekiyor. Biz de bakanlık olarak bu bahsin destekçisi olduğumuzu göstermek için buradayız. Devlet olarak bu tıp aktivitelerin ve hizmetlerin sonuna kadar arkasındayız” diye konuştu.

Kronik böbrek yetersizliğinin ileri evresinde değerli bir tedavi olan hemodiyaliz sürecinin ülkemizde 70 bin civarındaki hastaya uygulandığının altını çizen Prof. Dr. Alaattin Yıldız, hemodiyalizle yetersiz çalışan bir organın işlevini yerine koyma tedavisinin konut üzere sıcak bir ortamda gerçekleştirilmesinin mümkün olduğunu belirtti. Ülkemizde son 10 yılda mesken hemodiyalizi tedavisinde kıymetli gelişmeler kaydedildiğinin altını çizdi.

KONUT HEMODİYALİZİ NASIL BİR AVANTAJ SAĞLIYOR?

Yakın vakitte 1000’inci hastaya ulaşıldığına bilhassa dikkat çeken Prof. Dr. Alaattin Yıldız, “Bu gelişmelerle Avrupa’da ikinci, dünyada beşinci sırada yer almaktayız. Bugün bu gururu paylaşmak için buradayız” diye konuştu. Konut hemodiyalizi tedavisini hastanın konutunda uygulamasıyla bir arada daha uzun periyodik diyaliz yapabilmenin, bu biçimdece daha fazla ölçüde üremik toksinlerden bedenin arınması ve bedende biriken suyun kâfi ölçüde uzaklaştırılmasının sağlandığını tabir eden Prof. Dr. Alaattin Yıldız, “Ev üzere sıcak bir ortamda, kalbi yormadan yapılan uzun diyaliz süreciyle hastaların hem hayat kaliteleri artabilmekte birebir vakitte beklenen hayat müddeti uzatılabilmektedir. Hastaların kendilerini klinik olarak epeyce güzel hissetmeleri ve çalışma hayatına devam edebilmeleri mümkün olabilmektedir.” açıklamasında bulundu.

PANDEMİ SÜRECİNDE KRONİK BÖBREK HASTALARI BÜYÜK RİSK ALTINDA

Ankara Kent Hastanesi Nefroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Fatih DEDE ise pandemide meskende hemodiyaliz sürecine değinerek şöyleki konuştu: “Pandemi sürecinde konutta hemodiyaliz avantajlı görünmektedir. Nefroloji ünitelerinde tedavi nazarann başta diyaliz ve organ nakli hastaları olmak üzere şimdi tüm kronik böbrek hastaları, kullanmış oldukları ilaçlara bağlı bağışıklık sisteminde olan baskılanma niçiniyle Kovid-19 bulaşma ve ağır bakım gereksinimi gelişimi açısından yüksek riskli kümede yer almaktadır. Ülkemizdeki hemodiyaliz hastalarının çoğunluğu haftada 3 defa olmak üzere, bir merkezde diyalize girmektedir. Birçok hasta bu merkezlere toplu taşıma ile ulaşmaktadır.

Diyaliz merkezlerinin bilhassa kamu bünyesinde olanları, öteki ayakta tedavi veren ve yatan hastaların da olduğu ünitelere komşu fiziki yapıdadır. Bu niçinle yakın temas ve bulaş açısından merkezde diyaliz daha yüksek riskli görünmekte olup yapılan çalışmalarda da bu gösterilmiştir. Kovid-19 sıklığı merkezde diyalize giren hastalarda farklı ülkelerde %25-35 içinde iken meskende hemodiyaliz ve periton diyalizi olan kümelerde daha düşük sıklıktadır. Mevt oranları da keza diyaliz hastalarında tüm dünyada ve ülkemizde %30’lar civarında olup, konutta tedavi olan kümede bu oranlar daha düşüktür. Ankara Kent Hastanesi meskende hemodiyaliz hastalarında Kovid-19 tanısı olan hasta sıklığı %18 olup Kovid-19 niçiniyle kaybedilen hastamızın olmaması epeyce sevindirici bir durumdur. Konut diyalizi uygulamasının hasta sıhhati, hayat kalitesi ve ülke iktisadı için çok yararlı olacağını ve vakit içerisinde yaygınlaşması gerektiğini düşünüyorum.”

HASTANIN BÜTÜN MASRAFLARINI DEVLET KARŞILIYOR

Bilhassa gelişmiş ülkelerde uygulanan konut hemodiyalizinin Sıhhat Bakanlığı ve Toplumsal Güvenlik Kurumu’nun ortak gayretleriyle, son senelerda ülkemizde de giderek artan bir biçimde hastalara sunulduğuna bilhassa vurgu yapan Prof. Dr. Ercan Ok, “Evde hemodiyaliz yapılabilmesi için hastaya yahut meskendeki bir hasta yakınına eğitim verilebildiği üzere, meskende hemşire tarafınca da uygulanabilmektedir. Meskene bir diyaliz makinesi ve küçük bir arıtma sistemi kurulmakta, tüm güvenlik tedbirleri alınmakta, gerekli materyaller tertipli aralıklarla hastanın konutuna gdolayılmektedir. Bu tedaviye erişebilmek için hastalar hiç bir ödeme yapmamakta, masrafların tümü devlet tarafınca karşılanmaktadır” diye konuştu.

Hastaların hemodiyaliz tedavisini çoklukla gece uykuda iken sekiz saat müddetle yaptığına, bu biçimdece bu sürecin de ziyanlı atıklardan temizlenmeyi önemli olarak artırdığını belirten Prof. Dr. Ercan Ok, “Halsizlik, tansiyon düşmesi yahut çok yükselmesi, sıvı birikimine bağlı nefes darlığı ve kalp sıkıntıları, kansızlık, iştahsızlık, kemik hastalığı, damar kireçlenmesi üzere sık görülen problemler ortadan kalkmakta, zihinsel fonksiyonlardan üreme fonksiyonlarına dek tüm beden fonksiyonlarında değerli düzelmeler olmaktadır. Diyet kısıtlamaları hafifçelemekte, pek fazlaca ilacın kullanmasına artık gerek kalmamaktadır.” dedi.

Türkiye’nin hastalara konutta hemodiyaliz imkanı sunan ülkeler içinde üst sıralarda yer aldığının altını çizen Prof. Dr. Ercan Ok, hasta sayısı açısından Mart 2020 prestijiyle Avrupa’da İngiltere’den daha sonra ikinci, dünyada ise ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya’dan daha sonra 5. ülke pozisyonunda olduğunu tabir etti.

‘EV HEMODİYALİZİYLE BİRLİKTE HAYATIM ÇOK DEĞİŞTİ’

görüşmede, böbrek yetmezliği hastalarının ömür müddetini ve ömür kalitesini düzgünleştirmek için yapılan tedavi seçeneklerinin ve mesken hemodiyalizi kullanan hastaların tecrübeleri paylaşıldı. Kelam alan hastalardan Cemal Buyruk ise şu biçimde konuştu:

“Ev hemodiyalizine geçtiğim vakit hayatımda hayli şey değişti. Öncelikle cilt rengim epey daha canlı bir renk oldu. bir daha başlayan ömrümde 45 dakika bisiklete biniyorum. İşime artık daha epeyce vakit ayırıyorum. Birinci diyalize başladığımda gerçek düzgün işe gidemiyordum. İşe gidemediğim için de maddi açıdan sıradan ziyan ediyordum. Diyalize sabah gidiyordum, öğle konuta geldiğimde merdivenlerden çıkarken beklemek zorunda kalıyordum. Tansiyonum düşüyordu ve çok biçimde yorgunluk oluyordu. Lakin artık sabah işe gidiyorum, akşam meskene geliyorum ve bu benim işimi etkilemiyor. Kendime itimadım geldi, şu an sakin bir beşerim ve huzurlu bir hayatım var. Pazartesi günü olduğunda koşarak diyalize girmek istiyorum, insan diyalize girmek ister mi? Konut fazlaca konforlu, fazlaca rahat, epeyce huzurlu, istediğinizi yiyebiliyorsunuz, daha rahat davranabiliyorsunuz ve daha sıcak bir ortam. Bunlar bir insan için fazlaca pahalı şeyler.”