Şirketlerin enerji verimliliğine vergi avantajı

oKMaDeM

New member
Geçiş Planı 5.0 kapsamında öngörülen yeni vergi kredisine yeşil ışık yakacak kararname hazır Enerji tüketimini azaltmayı amaçlayan inovasyon projelerine yatırım yapan ve kendi kendine tüketim için fotovoltaik sistemler kuran şirketleri ödüllendirir. Yalnızca yüksek performanslı Avrupa panelleriyle inşa edilen sistemler uygundur. Kararname, 2024-2026 döneminde 0,4 milyon ton petrol eşdeğeri tasarruf sağlamayı amaçlıyor.

Tüm ilgili şirketler

Tüm şirketler bu avantajdan yararlanabilirşirketin gelirinin belirlenmesinde yasal biçimi, ait olduğu ekonomik sektör, büyüklüğü ve vergi rejimi ne olursa olsun. Geçiş Planı 5.0 aslında sektörler, coğrafi alan veya şirket büyüklüğü açısından ayrımlar öngörmemektedir ve Devlet yardımı teşkil etmediği için diğer teşviklerle (Endüstri 4.0, ZES ve ZLS hariç) birleştirilebilir.

1 Ocak 2024'te başlayıp 31 Aralık 2025'e kadar tamamlanan inovasyon projeleri uygundur. Yatırımlar, işletmenin yürütülmesinde araç niteliğinde olan yeni maddi ve maddi olmayan varlıklara yönelik olmalı ve ayrıca enerji tüketiminde aşağıdaki şekilde bir azalmaya olanak sağlamalıdır: 1) Üretim yapısının en az %3 oranında veya 2) Yatırımdan etkilenen süreçlerin en az %5 oranında.

Elde edilen sonuçlara göre değişken vergi indirimi

Şirketlere tanınacak vergi indirimi, enerji verimliliğinin iyileştirilmesine bağlı olarak her bir şirket için yılda en fazla 50 milyon TL tavanla artırılacak. Projeler, ex ante ve ex post sertifikaları olan bağımsız bir değerlendirici tarafından onaylanmalıdır. Yatırımın en az dört milyar avrosu iklim hedeflerine katkıda bulunmalıdır.

Paneller için imtiyazlar

Vergi teşviki almaya imkân verecek inovasyon projesi kapsamında yenilenebilir kaynaklardan kendi tüketimine yönelik enerji üretimine yönelik yatırımlar da yararlanabilecek. Proje, üretilen enerjinin depolanmasına yönelik sistemleri içerebilirPaneller, aynı üretim tesisine ait mevcut çekme noktaları (POD) aracılığıyla elektrik şebekesine bağlanmak kaydıyla üretim tesisinin aynı alanlarına veya yakınlarına monte edilebilir.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretim tesislerinin büyüklükleri, yenilik projesinin başlangıç tarihinden önceki mali yılda kaydedilen ortalama yıllık tüketimin toplamı olarak belirlenen üretim yapısının enerji ihtiyacının %105'ini aşmayan azami beklenen üretilebilirlik dikkate alınarak belirlenir. Fotovoltaik sistemler, yalnızca Avrupa Birliği Üye Devletleri'nde üretilen fotovoltaik modüller kullanılarak inşa edilmesi halinde teşvikten yararlanabilmektedir. en az 23,5 veya 24,0 hücre verimliliğine sahip. Vergi kredisi amaçları için, bu sistemlere yapılan yatırımlarla ilgili harcamalar, maliyetlerinin sırasıyla %120 ve %140'ına eşit bir tutar için hesaplama temelinin oluşturulmasına katkıda bulunur. Vergi kredisi ayrıca sübvanse edilirüretilen fazla enerjiyi depolamak için pillerin takılması kendi kendini tüketenle karşılaştırıldığında.

Gse web sitesindeki sorular

Vergi kredisi talep edilen projelerin GSE'ye sunulması gerekmektedir.Bu nedenle, planlanan tedbirin yönetimine yönelik özel platform kısa süre içerisinde etkinleştirilecek ve Yöneticinin web sitesinin “Geçiş Endüstrisi 5.0” özel bölümünde yer alacaktır.