Sandro Greblo: “Kargo bisikleti sürücüsü olarak hayatım”

oKMaDeM

New member
Bisiklete binmek iş için bile bir seçimdir. Bu anlatılan deneyimdir Kargo bisikleti hayatı (ed. Meravigli) Sandro Greblososyal dağıtım girişimi So.De'nin bisiklet kuryesi. Milan'ın iki tekerlekten görülen insanlarla karşılaşmalarını fotoğraflayan, iki yolculuk arasındaki fikir ve düşüncelerin yer aldığı bir seyir defteri. Ve her şeyden önce Gig Ekonomisi zamanlarında bugün etik teslimatın mümkün olduğunun bir kanıtı.

Büyüme yolculuğunuzda sürdürülebilirliğin rolü nedir?

“Çocukluğum şanslı bir çocuktu çünkü her zaman yanımda olan bir aileye sahip olmanın yanı sıra Milano 2 bölgesinde büyüdüm: yayaların, bisikletlilerin ve arabaların yollarını ayırmak için tasarlandı ve bu nedenle aydınlatıcı bir örnek yetmiş yıldır. Belki sürdürülebilirliği orada keşfettim ama o zamanlar bu konu henüz kamuoyunun gündeminde değildi, çok daha sonra, 2000'li yılların başında keşfettim”.

Daha önceki çalışmalarınız ve iş deneyimleriniz neler?

“1990'lardan bu yana kar amacı gütmeyen kuruluşların dünyasına ilgi duyduğum için Bocconi'de Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlar odaklı Ekonomi okudum. Daha sonra Acil Durumlar için çalışmaya başladım ve 2009 yılında Heidelberg'de Halk Sağlığı alanında aldığım yüksek lisans derecesinden sonra Afrika ve Afganistan'daki diğer STK'larda (CUAMM, Don Gnocchi Vakfı, ICRC) çalışmaya devam ettim.”

Kargo Bisikletçisi olarak mesleğinize ne zaman başladınız? Milano gibi hareketli bir şehirde ilk darbe nasıl oldu?

“Pandemi sırasında başladım çünkü artık yurtdışındaki görevlere gitmek için ayrılmıyordum, ayrıca kişisel nedenlerden dolayı Milano'daki aileme daha yakın olmak istiyordum. Buradaki itici güç, evden ayrılmak ve belki de o anda yararlı olduğunu düşündüğüm bir şey yapmak istemekti. Etki özellikle travmatik değildi: Her zaman bisiklet sürmüş biri olarak beni neyin beklediğini biliyordum, kesinlikle bir algoritma (kitabımda anlattığım Deliveroo'nun algoritması) tarafından kontrol edilmem gerektiğini düşünmemiştim”.

Bisikletin hayatınızda nasıl bir yeri var?

“Bisiklet hayatımda her zaman vardı: Milano 2'ye girip çıkmaktan, üniversite yıllarımda Segrato bisiklet takımıyla dışarı çıkmaya ve hatta Pazar öğleden sonraları binlerce yeşil Ruanda tepesi arasında gezmeye kadar. Artık her gün işe bisikletle gidiyorum ama tutkum hala devam ediyor. Ne yazık ki, bazı sağlam bisikletlerin bulunduğu Afganistan'da, güvenlik nedeniyle, yalnızca hastanenin fizyoterapi bölümünden aldığım egzersiz bisikletini kullanabildim.”

Kitabında çalışmalarını daha adil, eşitlikçi ve sürdürülebilir bir alternatif olarak tanımlıyor. Bize deneyiminizi anlatabilir misiniz?

“So.De-Social Delivery, döngüsel teslimat işine, uygulamaların köleleştirilmesi değil, tüm yasal gereklilikleri içeren bir sözleşme verme ve aynı zamanda bu mesleğin sahip olabileceği sosyal rolü geliştirme girişimidir. Satılmayan yiyeceklerin geri kazanılması ve yeniden dağıtılmasının yanı sıra, seyahat edemeyen yaşlılar veya engellilerin küçük işlerini de düşünüyoruz ve bu sürdürülebilir çünkü bisikleti kullanarak kendinize ve çevreye faydalı oluyorsunuz. So.De'deki rolümden ve koordine ettiğim bisikletli kurye ekibinden memnunum.”

Kitabında bisiklet sürmenin vücuda ve çevreye faydalı olmasının yanı sıra zihni de harekete geçirdiğini belirtiyor. Bu yansımayı bize açıklayabilir misiniz?

“Bisiklet sürmenin sadece dopamin ve serotonin salgılamakla kalmayıp, aynı zamanda olumlu heyecan arama mekanizmaları oluşturarak özgüveni de arttırdığı birçok bilimsel çalışmayla kanıtlanmıştır. Kişisel olarak çalışırken, eğer çok stresli değilsem, sosyolojik ve felsefi düşünceleri de harekete geçirdiğim anlar oluyor.”

Günlük bisiklet kullanımınızda sürdürülebilir ve sürdürülemez olarak neyi gözlemliyor ve değerlendiriyorsunuz?

“Çocuklarını okuldan almak için kargo bisikleti veya tandem kullanan anne kesinlikle sürdürülebilir. Şehir merkezindeki ağır araçlar ve bisiklet ya da toplu taşıma araçlarıyla yapılan kısa yolculuklarda neredeyse her zaman tek sürücünün bulunduğu araç kuyrukları kesinlikle ne sürdürülebilir ne de tolere edilebilir bir durum.”

Çevreye saygı adına işe bisikletle gitmenin yanı sıra günlük yaşamınızda ne gibi eylemler gerçekleştiriyorsunuz?

“20 km mesafe içindeki her yolculukta bisiklet kullanıyorum, aksi takdirde toplu taşıma veya tren kullanıyorum. Ayrı atık toplama yapıyorum, su ve elektrik tüketimine dikkat etmeye çalışıyorum çünkü bunların olmamasının ne demek olduğunu biliyorum. Birçoğu için bunlar hâlâ lüks bir mal.”

Geleceğe dair planlarınız neler?

“So.De'nin sosyal projelerine giderek daha fazla dahil olmak ve Milano'nun giderek bisiklet dostu bir şehir olmasına katkıda bulunmak istiyorum. Büyük çaba kentsel planlama değil, sadece en azından değil, her şeyden önce kültürel. Daha sonra çok gençlere yönelik bisiklet aktiviteleri yapmak isterim çünkü gençken ona aşık olursanız onu asla bırakmazsınız.”