Rapor, Oswaldo Payá’nın ölümünden Küba hükümetinin sorumlu olduğunu belirtiyor

celikci

New member
Çabaları 1990’ların sonlarında, iktidar sistemini elden geçirmek için açık seçimler, ifade özgürlüğü ve siyasi mahkumlar için af da dahil olmak üzere ulusal bir referandum çağrısı yapan bir dilekçe olan Varela Projesi ile doruğa ulaştı. Öneri, o dönemde ülkenin lideri olan Fidel Castro’nun Küba üzerinde uyguladığı demir pençeye meydan okuyan bir azarlamaydı.

Yanıt olarak, yetkililer Varela aktivistlerini tutukladı ve bazı dilekçe imzalayanları imzalarını geri çekmeye zorladı. Komisyonun raporuna göre Bay Payá “sürekli gözetim ve taciz altındaydı”. Bir referandum düzenleme girişimi sonuçta başarısız oldu.

Rapora göre, araba kazasından sonra Bay Carromero, etrafı askerler tarafından sarıldığı bir hastaneye götürüldü. Başka bir arabanın onlara çarptığını ve onları yoldan çıkardığını, ancak Kübalı bir yetkilinin çarpışma olmadığı konusunda ısrar ettiğini açıkladı.

“Elbette, bu bir yalandı, kaza olmadı, bariz bir saldırı oldu” diye cevap verdim. Yüzüme yumruk attı” dedi Bay Carromero uluslararası komisyona. Hükümetin, kendi versiyonunu desteklemesi için kendisine baskı yaptığını söyledi. Ayrıca komisyona memurun “Geleceğiniz itirafınıza bağlı olacak” dediğini söyledi.

Komisyon, Küba’yı Bay Payá ve Bay Cepero’ya karşı işlenen insan hakları ihlallerini tazmin etmeye, olayı aydınlatmak ve sorumluları cezalandırmak için kapsamlı bir soruşturma başlatmaya çağırdı.

Davayı İnsan Hakları Komisyonu’na götüren grup Robert F. Kennedy İnsan Hakları’nın başkanı Kerry Kennedy, “Hükümet yetkilileri onun ölümünü bir araba kazasına bağlamaya çalıştı, ancak Payá ailesi daha iyi biliyordu” dedi. video yayınlandı Twitter’dan.

Kennedy Organizasyonu’nun uluslararası savunuculuk ve davadan sorumlu başkan yardımcısı Angelita Baeyens, karizmatik bir lider olan Bay Payá’nın rejim için meşru bir tehdit oluşturduğunu söyledi.