Paolo Paci ve hâlâ tırmanmamız gereken dağ: “İz bırakmamayı öğrenelim”

oKMaDeM

New member
Paolo Paciyazar ve gazeteci, zirveleri tüm nüanslarıyla seviyor ve son kitabında, İllüzyon dağı (Piemme baskıları), sert ve zorlu bir manzarayı, tepeleri zamansız bir çekiciliğe sahip vazgeçilmez bir yer olarak düşünenlerin duyarlılığı ve özenle anlatıyor. Çocukluk anılarındaki manzaralar. “Bunlar Alpler değil, Apeninlerin en engebeli ve dikey grubu olan Apuanlar. Versilia'da tatile gittik ve sık sık 1960'larda ünlü bir kaya haline gelen Procinto kulesinin altındaki Forte dei Marmi sığınağına kadar gittik. tırmanma spor salonu İlk kireçtaşıma orada dokundum diyebilirim, deniz ve Akdeniz çalılıkları kokuyordu. Sonra Grigne, Sella Dolomitleri, Campo dei Fiori'nin kayaları geldi… bir genç için duvarlar, boyut. boşluğun hissi hızla ezici bir tutkuya dönüşebilir.”

Dağ hayatınızın ortak noktası mı?
“Uzun süredir seyahat gazeteciliği yapıyorum, gastronomi ve yaşam tarzı yayınlarını yönetiyorum ve ancak şimdi, kırk yılı aşkın bir meslekten sonra kendimi tamamen dağ yazarlığına adayabilirim. Ancak dağcılığın her küçük parçayı şekillendirdiğinin farkındayım. Dağ, romantik ilişkilerime, çocuklarımın eğitimine, boş ve mesleki zamanımın her dakikasına eşlik etti, onu tam olarak yaşayanların karakterini şekillendiriyor, sabrı ve dayanıklılığı, başkalarına ve başkalarına saygıyı öğretiyor. doğa: sadece hayvanlar değil, bitkiler, likenler, taşlar da bulaşabilen bir şey.”

Sen dağların büyük bir uzmanısın. En çok neyi seviyor?
“Bir zamanlar granitlere yapılan büyük tırmanışlar, buzdan şelaleler, keskin sırtlar derdim. Bugün dağı artık yalnızca sportif bir hareket olarak değil, varoluşsal yönleriyle de görmeye daha meyilliyim. Sessizlik, yalnızlık Harika bir manzara (aynı zamanda bir orman, yüksek rakımlı bir çayır) onu görmeyi bilenleri düşünceli bir duruma sokar, geçmişin büyük dağcısı Reinhardt Karl. onu tanımladım nefes alma zamanı.

Son kitabınızın fikri nasıl ortaya çıktı?
“Bu fikir, benim gibi birçok vatandaşın da yaşadığı bir deneyimden geliyor. Kayak merkezlerinin boş apartmanları. Teknik olarak bunlara denir soğuk yataklar, yılda yalnızca birkaç hafta meşgul olanlar. Burada düşük sezonda dağ dairenize gittiğinizde bu atmosferin içinde kalırsınız. hayalet kasaba (kapalı fabrikalar, boş dükkanlar, koridorlar ve çöller) yabancılaştırıcı bir deneyimdir. Bunu tüm yıl boyunca bu tuhaf apartmanlarda yaşayanların, yani bakıcıların gözünden yeniden yaratmak istedim. İşte bu nedenle romanın kahramanı, küçük yüksek rakımlı metropolde doğup yirmi yıl yaşayan bir kapıcının oğludur. Adı Antonio Soressi, kasabasından kaçar, uluslararası üne sahip bir sanatçı olur ve ancak babası öldüğünde vadiye geri döner. Mirasını toplamak ve geçmişle hesaplaşmak.”

Romanında, doğal güzellikler ile yağmacı ekonominin iklim krizinin hızlandırdığı felaketler arasında kalan modern Alpler'den bahsediyor…

“Roman, uzak bir Alp vadisinden görülen yetmiş yıllık İtalyan tarihinin izini sürüyor. 1930'dan 1930'a kadar göçleri ve sömürge savaşlarını, ilk kış tatil yerlerinin doğuşunu ve partizan savaşını, bölgenin yağmalanmasını ve kitlesel kayak krizini içeriyor. 'Büyük sıcaklığın' yaşandığı yıl olan 2003'te, küresel ısınma herkes için somut hale geldi. Dolayısıyla sadece dağların çelişkilerinden değil, bütün bir ülkenin çelişkilerinden bahsediyoruz: En kırılgan ortam olan Alpler, bunları yalnızca daha görünür ve dramatik kılıyor. Dağları asırlardır süren yoksulluktan kurtaran turizm ekonomisi de büyük yıkımlar bırakıyor ve bu ekonominin ana motoru olan kar, tükenen bir maden gibi görünüyor. Buzulların erimesi, kayak merkezlerinin iflas etmesi, daha yüksek rakımlarda inşaat yapmakta ısrar eden girişimcilerin dar görüşlülüğü ile neredeyse ölümcül bir hastalık gibi görünüyor. Ancak tamamen farklı bir kalkınma modelini benimsememiz koşuluyla, dağlarımızı iyileştirmek için hala zamanımız olduğundan eminim.”

Çevreyi korumak için kendi küçük yönteminizle ne yapıyorsunuz?
“Ben de pek çok kişi gibi yazıyorum. Çok az kişi okuduğu için bazen kendimi çaresiz hissediyorum. Belki makalelerimizle, kitaplarımızla değil, bireysel davranışlarımızla en keskin mesajı verebiliriz. Anahtar kelime ise: saygı. Kişisel olarak, Mümkün olduğunca geri dönüştürmeye, yenilemeye, yeniden kullanmaya, kısacası döngüsel ekonominin erdemli mekanizmasını tetiklemeye çalışıyorum. Eski dağ kültürleri, tüketimciliğin ve kolay zenginlik yanılsamasının yok ettiği döngüsel ekonomilerin mükemmel örnekleriydi. Konsept şudur: Dağlar, tüm doğal ortamlar gibi, yağmacı yapılarıyla, yollarıyla, otoparklarıyla, tatil yerleriyle insanın yıkıcı varlığından bıktı.”

İklim değişikliği konusunda sizi en çok ne korkutuyor?
“Geri dönüş yok. Bu yüzyılın sonunda buzullar tamamen yok olacak ve su krizi gelecek yüzyılın gerçek acil durumu olacak. Bu, nedenleri ortadan kaldırmak ve hafifletmek için her türlü çabayı göstermememiz gerektiği anlamına gelmiyor. ısınmanın etkileri Ancak yeni yaşam modellerini öğrenmek de önemli olacak: tasarruf edin, daha az tüketin, daha az seyahat edin ve daha çok bahçe yetiştirin, ağaç dikin, sahip olduğumuz az şeyle yetinin İnsan dirençli bir hayvandır, aynı zamanda da olacaktır. Yeni küresel krizin üstesinden gelebiliriz ancak bakış açımızı değiştirirsek.”

Geleceği nasıl hayal ediyorsunuz?
“Birkaç güzel tırmanış daha yapmak, bitkilerime bakmak, çocuklarımın dünyaya baktığını görmek. Kısa vadede Dolomitlerin keşfi üzerine Cortina Olimpiyatları'ndan hemen önce çıkacak bir kitap. Yazmak.” , Çok çalışıyorum ve on sekizinci ve on dokuzuncu yüzyıl dağcılığının büyüleyici öncülerini keşfediyorum: Déodat de Dolomieu, John Ball, Paul Grohmann, Cortina'nın ilk rehberleri Harika vizyonları olan, yürümeyi ve acı çekmeyi bilen insanlar.